Ahoj…
Tak s Novou nemám dobrý zkušenosti, že teče po nandání redukce na průtokovou všichni víme.
Já měl s čerpadlem stejný problém jak ty, zhruba po dvou hodinách provozu začla tak nepříjemně chrastit, nemohl jsem u compa pracovat ani náhodou. Přišlo na řadu testování Novy v extrémních podmínkách. Nejprve domníval že chrastění čerpadla způsobuje vyšší teplota vody v okruhu vodníka, čerpadlo hřeje dost samo osobě. Teplota nad 50 C Nově nevadilo, teda přes dvě hodiny trápení ve vaně k žádnému pazvuku nedošlo . Další testování výtlak, našel zbytek hadic pospojoval a pověsil do přibližně 170cm v pohodě hnala vodu, teda simulace zátěže průtok bloky. Při 190cm už docela nemohla a začal pomalu ten nepříjemný zvuk, který se stupňoval do ještě horšího extrému nežli v PC.
Rozebral čerpadlo a hledal anomálie, ejhle jeden list lopatek dotýkal spodní časti stěny čerpadla, srovnal a opakoval pokus znovu. Čerpadlo bylo tak o 50% tišší ale furt cvrkalo.
Teda dost vytočený po náročným testování vyzkoušel ještě různá nastavení třeba podložení rotoru PVC podložkami taky nepomohlo, až poslední úprava rotoru zachránilo Novu před výměnou za Eheim. Rotor čerpadla je z plastu a na konci zúžení tak jeden mm, ten jsem odřízl a na osičku nasunul malou pryžovou podložku. S touhle úpravou Nova běhá naprosto v pohodě a tiše opravdu spokojený dva měsíce. Teda zjištění je tohle rotor se po delší době nějakou bublinou nebo změnou tlaku vody postupně rozvibruje až naráží do zadní stěny čerpadla ((. Vazelínu do čerpadla určitě ne… vyplaví se dostane do oběhu vody znehodnotí WB+hadice to chlazení určitě nepřidá.