1.) Anteny a layout site na vesnici: Mam takhle propojene 4 vesnice a vubec celkem nezalezi delat si plany na to ze jedna vesnice = 3 AP. 1. na zacatek 2. na stred a dalsi na konec. 1 - 2 dobre polozene AP a je pohoda.
2.) Na AP jedine Xi626, vyborna funkcnost (sic neni busmaster) 2.1 PCI a proste to maka vyborne. Ke klientum uz je to fuk, ale lepsi jim strcit HW krabicky se 2. ethernety za pak kacek a pak neutrati tolik za kvalitni kabel, nizsi utlum na ceste a zbytek obstara klasicky eth kablik za par kacek.
3.) Anteny: Quady nema smysl stavet, je to vopruz a pixla facha stejne dobre, ba i lip, a vyrobit ji je otazkou 15 minut. Na AP nacpat vsesmerovou sterbinovku nebo kouskatou z kablu ala www.simandl.cz a jedem ja z praku. Na delsi spoje jsou fajn kvalitni jagYnY nebo sita, ale to mluvime o 4 > km.
4.) Kabely... kdyz jsem zacinal tak jsem procetl czfree a modlil se aby mi Belden H1000 25m zabezpecil alespon nejaky signal. Realita je ovsem jina. Mam zkusenosti i s 30m kabelu typu co dum dal a stejne to fungovalo. Podotykam, ze to byly 3 kabley zdratovane k sobe. RG58 se hodi na kratke pigtaily, na spoj bych ho nedaval. H155 je fajn kabel celkem na vsechno, ale i obyc satelitak will do. Nejdulezitejsi jsou poradne udelany konektory a i tech co nejmin a hlavne ochrana pred vlhkosti a jinymi neprateli.
5.) Signal neni problem chytat z cca 10dB vsesmerovky na 1km a vice pokud je volne pole, coz pokud zvolis dobry bod umoznuje za malo penez hodne muziky. Proto nepouzivam vubec quady. Vsesmerovka proste pokryje 360st a je klid. Vetsina vesnic nema zas tak vekou rozlohu aby se tahla desitky km, takze clovek spis zapasi s tim aby vsichni poradne "videli". Presto spousta lidi u nas jede skr strechy pres neprilis huste stromu atd.

Zakladem jsou proste dobre udelane kabelove spoje, funkcni anteny a spolehlivy HW a SW na AP. Necht se dari.