Takze:

budu pouzivat nasladujici pojmy:
DSPL - Dolby Surround Pro Logic
DSPLII - Dolby Surround Pro Logic II
L - levy kanal puvodniho signalu
R - pravy kanal puvodniho signalu

Dolby Surround Pro Logic I i II je zpusob maticoveho kodovani vicekanaloveho zvuku do sterea

DSPL ma tyto kanaly:
- centr (hraje ten signal, ktery je spolecny L i R)
- efektovy kanal (2 zadni repra - hrajou pouze monofone, s omezenym frekvencnim rozsahem 100Hz - 10kHz - signal ziskavaji odectenim L a R - hrajou tedy zvuky, ktere maji v puvodnim signalu fazi otocenou o 180°)
- levy a pravy predni repro - hrajou to co zbyde po odecteni signalu pro centr a effektovy kanal
- subwoofer samostatny kanal nema - signal pro nej je ziskavan pouze pasmovou propusti z L a R

DSPL II je vylepseni puvodniho DSPL
- zadni efektove repoduktory hrajou s plnym frekvencnim rozsahem a stereofonne
- samostatny kanal pro sw (je tedy plne 5.1)
- 2 mody rezimu - pro film a hudbu
- zlepsena dynamika a dalsi drobnosti
DSPLII by mel byt plne kompatiblini s DSPL, puvodni nahravky s DSPL by tedy meli znit lepe pres DSPLII

DSPL muzes vyrobit 2 cestami
- recevier ktery ma zabudovan dekoder DSPL
- softwarove - napr pomoci PowerDVD 4.0 - nelze ale dekodovat pruchozi signal napr z TV karty - pouzivam to na DivX fimy

SoundBlaster Live.Audigi umi neprilis povedenou kopii DSPL i s pruchozim signalem - jmenuje se CMSS (nevim jak na tom je CMSS2 ale CMSS ma daleko i do klasickeho DSPL)

Stereofoni signal ktery neobsahuje kodovani DSPL (napr. MP3 pisnicky) lze taky dekodovat do prostoroveho zvuku - ziskas spise takovou prostorovou haluz.

DSPL se nemuze merit s formaty jako AC3 nebo DTS, ale jako doplnek k televiznim poradum ve stereu, nebo k DivX ripum je to vyborna vec