Výsledky 1 až 12 z 12

Téma: 160GB disky pod WinXP/Win98SE - rozporuplné informace (+RAW)

Standardní 160GB disky pod WinXP/Win98SE - rozporuplné informace (+RAW)

Předem podotýkám, že jsem samozřejmě použil všelijaké hledání, a to nejen na OC 4u. Bohužel informace z různých zdrojů se liší a odporují si. Pokusím se nastínit problém:

1) WinXP

Systém: WinXP SP1 Home vč. všech updatů a oprav z windowsupdate k dnešnímu dni. Disk 160GB je rozdělen (přibližně) následovně: C-20GB (systém), D-30GB, E-30GB, F-80GB, vše FAT32. A mám trochu strach, jestli jsem něco nezanedbal, abych při "zaplnění" toho posledního disku (pokud se dostanu nad fyzických 137GB) nedošel o data z kraje "C" (tím pádem o vše...). Vím, že podobný problém by mohl nastat spíše ve Win98SE/ME.

Řešením je například zde: http://oc4um.murder.cz/viewtopic.php?t=44006 úprava registrů o položku EnableBigLba. O WinXP je tam psáno, že "...Ve Windows XP musíte mít nainstalovaný SP1 pro správnou funkci velkých disků. Poté stačí postupovat podle postupu v odstavci Windows 2000 SP3 nebo vyšší." Na rozdíl od toho Microsoft: http://support.microsoft.com/default...b;en-us;303013 o tomtéž píše: "...Note: The previous registry setting is ignored in Windows XP SP1 and later..." Jak to tedy je? Předpokládám správně, že pro WinXPSP1 není tedy potřeba registry měnit?

Na stránkách Microsoftu http://support.microsoft.com/default.aspx?kbid=331958 mj. píšou, že "...ovladač ATAPI v aktualizaci Service Pack 1 (SP1) pro systém Windows XP nepoužívá při výpisu paměti do souborů a zápisu do souborů režimu spánku 48bitové adresování LBA..."
    Podle http://support.microsoft.com/default...b;en-us;303013 jsem ověřil, že nemám doporučenou verzi atapi.sys (5.1.2600.1135 nebo vyšší). Tak jsem stáhl a nainstaloval opravný balíček Q331958_WXP_SP2_x86_CSY.exe, který atapi.sys "povýší" na požadovanou verzi.

Jednotlivé particie jsou ve FAT32 z toho důvodu, že bych k nim chtěl přistupovat i z Win98SE (např. z druhého fyz. disku, či po přiinstalování Win98SE).

2) Win98SE

Zde: http://oc4um.murder.cz/viewtopic.php?t=44006 - je např. doporučováno rozdělit disk na menší oddíly a je po problémech. Jinde: http://www.zive.cz/poradna/SubChild....148956&Main=52 zase píšou (klepeto), že rozdělení disku nepomůže, že pokud začnu zapisovat za 137GB, přepíšou se data od počátku fyzického disku. Doporučoval partici, která by měla "přesáhnout" 128GB, formátovat pouze v NTFS, aby je Win98SE nerozpoznala.

Předběžně jsem zkoušel (před instalací WinXP SP1) nainstalovat Win98SE, vše proběhlo v pohodě, celý disk byl viditelný a přístupný (4 particie, stejně jako je ve specifikaci na začátku). Ale samozřejmě jsem jej nezaplnil, ale po pár dnech smázl a přešel na WinXP SP1.

Dále: jak OBECNĚ poznám, že vlastním IDE řadič, schopný 48-bitového adresování LBA? Údajně http://www.zive.cz/poradna/SubChild....ND+%2248%2A%22 je problém u Win98SE možno řešit pro chipsety Intel 8xx (to můj ASUS s chipsetem P875 snad splňuje) tzv. Intel Application Accelerator. Máte s ním někdo zkušenosti a jaké? Podle informací z http://www.48bitlba.com/win98.htm jsem si pro Maxtora stáhl MaxBlast 3, údajně řešící všechny problémy: http://www.maxtor.com/en/support/dow.../maxblast3.htm, zatím jsem se jej ale neodhodlat nainstalovat.

3) Cílový stav

Chtěl bych dosáhnout bezpečného provozování duálního (Win98SE/XP) FAT32 systému na 160GB disku i s tím omezením, že poslední particii disku (např. od 120GB "nahoru") převedu do NTFS (pouze přístupná pro XP). Jde mi o to, abych při zaplnění hdd skoro na maximum nedošel o nějaká data vlivem 128/137GB problémů. PC je v podpisu.

Díky za trpělivost při čtení a za tipy či rady. Data jsou pro mě vším
    Middletower Thermaltake Armor Jr. VC3000SNA + ENERMAX INFINITY 720W, Asus P5K Deluxe/WIFI-AP, Intel C2D E6850 + Noctua NH-U12F, Kingston 2x2GB DDR2, 2x Seagate Barracuda ST3500630NS 500GB, Asus EN8800GTS/640MB, Creative X-Fi Platinum Fatal1ty, LG SuperMulti GSA-H42L, EIZO S1911SH-GY

Senior Member Avatar uživatele MaWa
    Věk
    42
    Vliv
    282

Standardní Re: 160GB disky pod WinXP/Win98SE - rozporuplné informace

Citace Původně odeslal L-Core
    Předem podotýkám, že jsem samozřejmě použil všelijaké hledání, a to nejen na OC 4u. Bohužel informace z různých zdrojů se liší a odporují si.
    njn co naděláš. v oblasti HDD je více mýtů a pověr, než ve všech ostatních PC oblastech dohromady ...a jsou mnohem hlouběji zakořeněny. takže pak najít tu informaci, která je správná, je docela problém...

Řešením je například zde: http://oc4um.murder.cz/viewtopic.php?t=44006 úprava registrů o položku EnableBigLba. O WinXP je tam psáno, že "...Ve Windows XP musíte mít nainstalovaný SP1 pro správnou funkci velkých disků. Poté stačí postupovat podle postupu v odstavci Windows 2000 SP3 nebo vyšší." Na rozdíl od toho Microsoft: http://support.microsoft.com/default...b;en-us;303013 o tomtéž píše: "...Note: The previous registry setting is ignored in Windows XP SP1 and later..." Jak to tedy je? Předpokládám správně, že pro WinXPSP1 není tedy potřeba registry měnit?
    dobrá rada do života. stránkám microsoftu a obzvláště těmhle informacím v Knowledge Base se dá věřit asi tak stejně, jako bulvárnímu BLESKu. čili moc ne

pravdou je, že potřebuješ SP1. ten mít musíš. pokud dáš i tu hodnotu do registru, nic tím nezkazíš, a afaik někdy to opravdu je potřeba, ze záhadných důvodů.

to, jestli tvoje WinXP vidí disk jako 160GB zjistíš v AIDĚ, je to ve FAQ (meze biosu nebo tak nějak).

Zde: http://oc4um.murder.cz/viewtopic.php?t=44006 - je např. doporučováno rozdělit disk na menší oddíly a je po problémech.
    je to tam poněkud špatně formulováno. u Win9x je problém, pokud existuje jeden oddíl FAT32 o velikosti větší než 128GB. pak háže scandisk chyby

Doporučoval partici, která by měla "přesáhnout" 128GB, formátovat pouze v NTFS, aby je Win98SE nerozpoznala.
    to je VELMI dobrý nápad !

Dále: jak OBECNĚ poznám, že vlastním IDE řadič, schopný 48-bitového adresování LBA?
    že se ti v BIOSu (SETUPu řadiče) ten disk vypisuje s plnou kapacitou a ne jako 137GB...

Údajně http://www.zive.cz/poradna/SubChild....ND+%2248%2A%22 je problém u Win98SE možno řešit pro chipsety Intel 8xx (to můj ASUS s chipsetem P875 snad splňuje) tzv. Intel Application Accelerator. Máte s ním někdo zkušenosti a jaké?
    je to pravda, funguje to pro i815 chipset a výš. musí se snad zaškrtnout kdesi nějaké políčko a oddíl za 128gb nesmí být systémový (logicky).

Podle informací z http://www.48bitlba.com/win98.htm jsem si pro Maxtora stáhl MaxBlast 3, údajně řešící všechny problémy: http://www.maxtor.com/en/support/dow.../maxblast3.htm, zatím jsem se jej ale neodhodlat nainstalovat.
    to fakt neinstaluj - pokud nekecám, tak to je obyčejný overlay SW. fuj.

Díky za trpělivost při čtení a za tipy či rady. Data jsou pro mě vším
    to nejseš sám
    Oficiální distributor AlphaCool pro ČR a SR...

Senior Member minceVIP Avatar uživatele Tom
    Vliv
    286

Standardní

L-Core: Tak pouzivej jen Win2k/XPcka pokud ti jde o hlavne o data

Ten napad s formatovanim partition ktera by mela presahnout 128GB na NTFS system aby ho Win98se nevidely je fakt good idea

Potom co se tyce te upravy registru ve WinXP. Me po nainstalovani samotneho SP1 do XPcek nepomohlo k zpristupneni diskove prostoru nad 128GB, musel sem udelat zasah do registru a pak microsoftakum v necem ver

Kazdopadne jako kazdy spravny user co se boji o sva data budes radne zalohovat, takze se v podstate nemas ceho bat

BTW: Ja sem pod Win98se nikdy vic jak 120GB disky neprovozoval a ani to nemam v planu
    Phenom II X4 960T @ 4 GHz 1,425V 5th and 6th core functional, Arctic Cooling Freezer 13 Pro, Asus M4A785TD-V EVO, 16GB DDR3-1600 Kingston HyperX, Sapphire HD 7950 Vapor-X OC (1140/6400 MHz) , Kingston HyperX SSD - 120GB, SAMSUNG 1TB Spin Point F3, WD 20EARX 2TB, WD 15EARS 1,5TB, Dell U2412M, Seasonic M12II-620 620W, ASUS Xonar D1 soundcard + CREATIVE GigaWorks T3, LOGITECH Z-5500(placed in front of TV), Razer DeathAdder Left-Hand, Logitech Illuminated Keyboard CZ, rSeat EVO V3 RB + Logitech G27

HONDA Accord Type-S (2,4 DOHC VTEC)

Standardní Re: 160GB disky pod WinXP/Win98SE - rozporuplné informace

Citace Původně odeslal Marsellus Wallace
    Údajně http://www.zive.cz/poradna/SubChild....ND+%2248%2A%22 je problém u Win98SE možno řešit pro chipsety Intel 8xx (to můj ASUS s chipsetem P875 snad splňuje) tzv. Intel Application Accelerator. Máte s ním někdo zkušenosti a jaké?
    je to pravda, funguje to pro i815 chipset a výš. musí se snad zaškrtnout kdesi nějaké políčko a oddíl za 128GB nesmí být systémový (logicky).
    Ten "Intel Application Accelerator", to je nějaká aplikace (externí sw), nebo je to funkce příslušející k BIOSu/chipsetu? To, že za 128GB by neměl být systémový disk - to docela chápu. Ale logický?? Tomu dobře nerozumím: snad každá další particie je logická. Pokud tím ovšem nemyslíš to, že ten systémový disk za 128GB nesmí být logický, ale logický NEsystémový disk přípustný je... (možná jen informační šum )

Také bych rád zůstal jen u XP, ale když pod nimi pár programů/her nejede , rád bych si pomohl dualbootem s Win98SE - ovšem ne za cenu rizika ztráty dat. Řešení 128GB disk/98SE v šuplíku jako náhrada za 160GB XP (na střídačku) je docela nepohodlné - i když 100%. Možnost řešení tím, že "poslední" partice např. od 120GB (= rezerva ) bude NTFS mi nevadí - pokud se tam Win98SE opravdu "nějak" nebo "omylem" nedostanou...
    Middletower Thermaltake Armor Jr. VC3000SNA + ENERMAX INFINITY 720W, Asus P5K Deluxe/WIFI-AP, Intel C2D E6850 + Noctua NH-U12F, Kingston 2x2GB DDR2, 2x Seagate Barracuda ST3500630NS 500GB, Asus EN8800GTS/640MB, Creative X-Fi Platinum Fatal1ty, LG SuperMulti GSA-H42L, EIZO S1911SH-GY

Standardní Intel Application Accelerator

Tak s tím Intel Application Acceleratorem to není také tak jednoduché... Podle http://support.intel.com/support/chi.../CS-009312.htm jsou sice podporovány chipsety i8xx, ale ty poslední již ne : "...Note: The Intel Application Accelerator is not compatible with the Intel® 875P, 865G/P/PE, 852/855 GM/GME, 855MP, 848P, 815EM chipset, the Intel® 440 chipset family, or any earlier Intel chipsets...." Takže majitelé novějších chipsetů mají smůlu - pokud ovšem již příslušná oprava není přímo "zabudována"v chipsetu či "někde jinde" (??)

EDIT: Tak jsem se mrkl do BIOSU:

MAXTOR 6Y160P0
    Size 163,9 GB
    LBA Mode supported
    Block Mode 16 sectors
    PIO Mode 4
    Async DMA MultiWord DMA-2
    Ultra DMA-5
    SMART supported
    32bit Data Transfer disabled

... že by z toho vyplývalo, že se problém 128/137 zde nemusí vyskytovat?Ještě raději změním tu hodnotu ohledně LBA v registru. Na Živě se objevilo zajímavé řešení: http://www.zive.cz/poradna/SubChild....148956&Main=52

Ještě se připojím:

C: FAT32 Win98SE 20GB
    D: FAT32 WinXP SP1 20GB
    E: FAT32 data 70GB (používají je Win98SE i WinXP SP1)

F: NTFS 50GB (viditelné pouze z WinXP SP1)

... bude to takto bezchybně fungovat Díky za info.

Věk
    42
    Vliv
    282

Standardní

ad tvůj příspěvek 23.57 - to je opravdu informační šum. to LOGICKY v závorce mělo znamenat, že je logické, že systémový oddíl nesmí být větší než těch 128GB. nemělo to nic společného s logickými disky

ad IAA: to j docela divný

ale prostě bych to neřešil. tvoje rozdělení cos napsal bude 100%ně funkční, ať už budou pod těma win9x jakýkoliv ovladače
    jediný, na co si dávej bacha, je to, že pod těma win9x nesmíš pouštět žádný věci typu partition magic apod, který se starají o oddíly. scandisk apod samozřejmě můžeš.

Standardní

ale prostě bych to neřešil. tvoje rozdělení cos napsal bude 100%ně funkční, ať už budou pod těma win9x jakýkoliv ovladače
    jediný, na co si dávej bacha, je to, že pod těma win9x nesmíš pouštět žádný věci typu partition magic apod, který se starají o oddíly. scandisk apod samozřejmě můžeš.
    Pokud myslíš toto: Chtěl bych dosáhnout bezpečného provozování duálního (Win98SE/XP) FAT32 systému na 160GB disku i s tím omezením, že poslední particii disku (např. od 120GB "nahoru") převedu do NTFS (pouze přístupná pro XP). Jde mi o to, abych při zaplnění hdd skoro na maximum nedošel o nějaká data vlivem 128/137GB problémů. PC je v podpisu., tak to jsem rád. A toto:
    C: FAT32 Win98SE 20GB
    D: FAT32 WinXP SP1 20GB
    E: FAT32 data 70GB (používají je Win98SE i WinXP SP1)
    F: NTFS 50GB (viditelné pouze z WinXP SP1)

je vlastně totéž v bleděmodrém. Partition Magic bych spouštěl z WinXP, Scandisk a defragmentaci C jen z Win98, Scandick a defragmentaci D,E(FAT32),F(NTSF) jen z WinXP. Když Win98 a WinXP budou na primárních particiích, tak se snad navzájem nebudou ovlivňovat (nebudou se navzájem vidět??). Při "vzájemné neviditelnosti" se ale asi budou posouvat disky.

Věk
    42
    Vliv
    282

Standardní

proč chceš mít nutně WinXp na primary ? s tim budeš mít víc problémů než výhod...

C: primary active fat32 win9x
    D: extended logical ntfs winxp
    E: extended logical fat32 data
    F: extended logical ntfs data

Standardní

proč chceš mít nutně WinXp na primary ? s tim budeš mít víc problémů než výhod...

C: primary active fat32 win9x
    D: extended logical ntfs winxp
    E: extended logical fat32 data
    F: extended logical ntfs data

WinXP nemusí být na primáru, to jsem jen plácnul. Možná bych ale raději D s WinXP nechal taky ve FAT32, C a E jak píšeš, jako F bych natvrdo přiřadil CD/DVD-R,RW.. (prostě mechaniku) a jako G tu NTFS particii. Pak by jak pro Win98, tak pro XP měla CD/DVD mechanika stejné písmeno a z Win98 nečitelné/nepřístupné G by bylo až po ní. I když... pokud má mechanika pod různými systémy různé písmeno, je to možná jedno, ledaže bych chtěl spouštět stejný program/hru (vyžadující přístup na CD/DVD) z obou systémů, ale instalovaný jen jednou (popř. v druhém systému doplněn o import příslušných klíčů v registrech).

A ještě jedna nejasnost ohledně různých utilit:
    1) např. Norton Utilities (norton system check) či různé *dll cleanery: případnou kontrolu vazeb registrů, knihoven, odkazů, duplicit apod. provádět vždy pouze na systému, v kterém je instalován - z D(WinXP) pouze kontrolovat XP, z C(Win9 pouze 98 ... to je celkem jasné, akorát je třeba si dávat bacha na výpisy např. "obsolete files" z jiných disků, které mohou mít vazbu právě na soubory z toho "druhého" OS
    2) defragmentace (win, norton, O&O,...) není mně jasné, čím defragmentovat ten "společný" datový disk E, zda z Win98 nebo z WinXP, nebo zda je to jedno. C(Win9 z Win98, D(WinXP) z WinXP, G(NTFS) z XP
    3) scandisk ... bude to stejné jako u té defragmentace??

...ono to směřuje stejně spíše k WinXP, ale pro některé programy/hry chci mít po ruce funkční Win98

Věk
    42
    Vliv
    282

Standardní

win9x občas laicky řečeno devastují systémové soubory WinXP, pokud je vidí, tzn. pokud jsou na fat32. vřele tudíž nedoporučuju, aby ty win9x viděly ten oddíl s WinXP.

defrag - mno z win9x to bude rychlejší...používá se na to jiné volání systému.
    scandisk - je to jedno.

Standardní

win9x občas laicky řečeno devastují systémové soubory WinXP, pokud je vidí, tzn. pokud jsou na fat32. vřele tudíž nedoporučuju, aby ty win9x viděly ten oddíl s WinXP.
    Mám trochu obavu, aby mě s WinXP na NTFS nepostihl onen občas komentovaný problém změny systému souborů z NTFS na blíže nekomentovaný RAW a tím pádem k "zneviditelnění" celé particie a následně (s velmi nejistým výsledkem) k pokusům o návrat "k použitelnosti". Ghostovat (dost přeplněný) disk z WinXP každou chvíli kvůli možnému pádu (a kromě toho samozřejmě zálohovat data) se mi moc nechce. Ohledně příčin takovéto NTFS to RAW konverze jsem se nikde nic nedočetl: naprostá většina vyguglených odkazů pouze popisuje nářek postižených a jejich různě úspěšnou/neúspěšnou snahu problém vyřešit (pomocí Get Data Back a spol. - často docela drahých utilit). Pokud mi někdo vysvětlí/zaručí, jak se toho rawového problému vyvarovat, NTFS by mi nevadilo. Ale jinak mám z toho strach... U posledního disku mi NTFS nevadí: měl by sloužit hlavně pro konverzi digitálního videa z kamery či záznamů z TV do "skladnějších" formátů.

K té "devastaci" WinXP z Win98: podle mě by k tomu nemělo docházet; vždyť adresář D:\Windows nebo D:\Program Files je pro Win98 z C:\Windows jen zcela obyčejný nesystémový adresář jako každý jiný.

Věk
    42
    Vliv
    282

Standardní

RAW vzniká zcela vyjímečně...a v podstatě to znamená, že pro systém je to takový Unidentified Filesystem Object (UFO)...
    trochu vysvětlím - pokud někdo hodně přetaktovává (RAM a CPU), tak se může klidně stát, že nastane chyba a místo aby se nějaká data zapsala tam, kam mají, zapíšou se třeba přes kritickou strukturu NTFS...tzn. přes MFT. nebo dokonce přes bootsector. no a potom po restartu se děje to, že WinXP nejdříve inicializují všechny oddíly a cachují datové struktury na nich (pokud je to z důvodu veliksoti RAM možné). ale vzhledem k tomu, že se přepsala část NTFS struktur, tak Wokna už ten oddíl nesjou schopny rozpoznat jako NTFS a ani jako nic jiného - a když OS neví, co to je, označí to jako RAW.
    RAW může vzniknout taky při poškození kabelu, řadiče, nebo disku. nemůže vzniknout (pokud vše funguje tak jak má) např. při výpadku proudu, HW resetu apod.

na UFO je nejlepší testdisk. zadarmo a brutálně účinný. pokud máš ale PC v pořádku, určitě na RAW nenarazíš

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání