no driv vylejzali z fakulty taky promovani rpavnici bez titulu.. JUDr. byl vetsinou (stejne ta ted) az po rigorozni zk... jednu dobu se neudeloval vubec a kdysi se zase udeloval i na skole SNB po 2 letym studiu.

Jinak ten tvuj problem je zajimavy... podle me ta nova mechanika neni za tech 238 Kc... tedy je otazka za co těch 238 Kc je.. jestli ja si myslim, ze "za vymenu", to by slo posuzovat jednak jako poplatek za sluzbu nebo jako novace stare smlouvy kupni s doplatkem. Podle mne by ti meli pri reklmaci s neopravitelnou vadou vratit trzni hodnotu, kterou to melo v den koupe. takze bych si schoval nekam jejich aktualni cenik. tys tu mechaniku totiz koupil za penize, ktere stala ta puvodni + asi tech 238 Kc. Podle me je to nova kupni smlouva na te stare uz nezavisla. S tou povinnosti vydavaz na požadani zaruční lsit je to nejednoznačné, protože:

§ 620/3 in fine
Umožňuje-li to povaha věci, postačuje namísto záručního listu vydat kupujícímu doklad o zakoupení věci obsahující uvedené údaje.

jinak to s tou aktualni hodnotou je nesmysl.. podle me si sami nabehli... ja bych ti jako prodejce nedal novou... po smluvni zaruce.. to bych musel byt nahlavu..

jo a jinak.. prodejem 2. osobe prava ze zaruky zanikaji.. ty svedci pouze kupujicimua nemuze je cedovat na nikoho jineho. Pouze snad se souklasem prodavajiciho. On to nikdo nezkouma, ale mohl a mel by. Proste rozhodne bych nikde netvrdil, ze jsem koupil vec se zarucakem.. vzdy sem koupil ja tu vec v obchode... Kdo kupuje opotrebovanou vec ma prava jen vuci tomu, kdo mu ji prodal.. ne vuci prodejci. Opravneni ze zaruky neprechazeji na osobu ktera kupuje od kupujícího (bazarové zboží). kupujici pouzite veci ma prava jen vuci osobe, ktera mu vec prodala (samozrejme zadan zaruka), ne vuci původnimu prodejci.

Citace Původně odeslal Ogre
Cautu, malej dotaz na ZB, davas do odberatele na fakture titul a nebo jedes bez... ono jestli mas JUDra tak se lidi muzou leknout, dnes kdyz vylejzaj i z UK jen Mgr. tak uz to neni takovy, ale porad to ma vahu... uz se taky tesim na titul...

Mimoto po dnesni dalsi zkusenosti s resenim reklamace jsem ani nemel naladu nechavat si neco proplatit, uvedu vas do obrazu: 10.10.2002 jsem koupil mechaniku CD-RW, samo sebou se zarukou 6+18 mesicu, zarucak jsem k ni nedostal, i kdyz to byla povinnost prodejce, jen info o nejakym reklamacnim radu. V patek jsem ji odnesl na reklamacni rizeni s tim ze necetla, mno a hned mi rekli ze na to mrknou a v pondeli at se stavim bud pro onu mechaniku (kdby se zavada neprojevila) a nebo pro novou. Inu stavuju se pro novou, teda az dnes, v pondeli bylo malo casu, prodavacka mi oznamuje, ze mechaniku budou mit v oprave a ze si pockam a nebo ze mi da jinou, ale ze tam bude doplatek. Mno tak rikam, mesic bez mechaniky (dle rekl. radu 60 dni v prodlouzene zar. dobe), dalo by se to prezit, ale prece jenom kdyz uz to vymenej a daj novou zaruku tak proc ne... mimoto tu starou uz jsem nechtel. Takze ted se dostavame do toho problemu: pri vymene mi byl vystaven papir na doplatek, takze mam dve faktury, fakrturu na mechaniku za 2200 (dnes stoji kolem 700) a fakturu na 238 Kc s 19 %DPH. Tak ji rikam, ze to je docela dobry, jesti by to neslo nejak sepsat na jeden doklad a co ona na to doslova: "neni to potreba, protoze kdbyste ji stejne nekdy vracel a meli bysme vam vratit penize, tak by jsme vam vratili aktulani hodnotu v tu dobu..." mno tak se ji ptam jestli by me nerekla od ktery smlouvy bych pak odstupoval, jestli tu v ktery mam castku 2200 a nebo od ty na doplatek, mno co ona na to: "ze mi vratej to co bude stat mechanika v tu dobu" ale ze to se stejne nestane. Jsem nad tim chvili dumal a dosel k nazoru:
Mechanika se posere tak po roce, pujdu na reklamaci, opet bude zadrhavat motorek, oni to opravej vymenou, tz. nova zaruka... mno a clovek se dostava do kolotoce kdy mu obchod bude upgradovat mechaniku jednou za rok.... Mno a hadat se s nima, ze mi nedali zaruni list, kde by byly podminky atd. nemelo cenu, protoze bych stejne nic nevyhadal, kazdopadne pekna bloncka v prodejne setvarila, ze je panem ona a jelikoz jsem si nechtel nechat zajit chut na dobrej obed, tak jsem se jen optal na to, jesli by mi nevystavila ted zarucni list (kdbych chtel mechaniku prodat pres inzerat a nechtel se uz starat o pripadne reklamace) tak mi bylo odpovezeno ze "nevystavi" (i kdyz jsem pozadal a byla povinna dle Obc.Z.) jo a jak rikam, na opravu (jestli to byla pravda) jsem cekat nemohl, protoze si ji nechci pucovat od bratra z PC... jo byl to OKcomputers v PCE a 238 Kc je pul dne na brigosce v Panasonicu.

Mimoto jeste jeden zazrak dnesnich zakonu a prodejci to respektuji: na mobilu se objevi neopravitelna zavada, jako laik to nejak poznate, mno nebo se dostanete do situace druha reklamace stejne vady... mno a co v tu chvili dela prodejce, zarcni servis... mno rekne ze vada byla opravitelna ale pro vysi nakladu pripadne opravy to bylo reseno vymenou... co tim chci rict, ze k treti stejne vade na vraceni penez nemuze snad ani dojit... jo k vraceni peneze muze dojit jen tehdy, kdyz uz danej kus nemuze prodejce vymenit, coz se nestava tak casto... uz jsem i v dnesni dobe videl "novou" sestnacti rychlostni CD mechaniku... byl to pro me sok... a takovejch zazraku se obcas najde ve skladech vic.

Co se tyce ty drive zminovane mysi tak prodejcem byl Digitronic, idealni prubeh reklamace je v R3 (Sladkovskeho ulice) protoze maj velkej sklad.

Mejte se bajo...[/b]