Koupil jsem si před týdnem komponenty na PC sestavu. PC jsem dal dohromady, nainstaloval XPčka a vše bylo v pořádku. Asi po dvou hodinách provozu jsem PC odpojil ze sítě (úprava kabeláže) asi na 5 minut. Po zapnutí mi však nenabootovaly XPčka (nemohl najít disk - SATA) a nešlo ani reinstalovat systém. Jediná možnost byla naformátování HDD, poté bylo vše opět OK. Asi po dvou dnech jsem PC opět vytáhl ze sítě na cca 10 minut a po zapnutí všechno fungovalo. Po cca dalších dvou dnech jsem jej opět odpojil od zdroje (úprava kabeláže) na cca dvě hodiny a nastal stejný problém, jako v prvním případě. Tzn nenabootovaly XPčka a jediná možnost byla naformátovat disk. Kde je zakopaný pes? Napadlo mě toto: k detekci HDD S-ATA je zapotřebí driver, který se při instalaci systému uloží do..biosu (?) (z bootovací diskety). Nemohlo se stát to, že když jsem PC odpojil ze sítě, "vybila" se bios baterie (nebo něco obdobného) a tudíž systém ztratil informace o tom, kde a jak má najít HDD? Teoreticky by to odpovídalo, protože tato chyba nastala v přímé závislosti na době po které byl komp v provozu a době vypnutí od zdroje. Poradí mi někdo? Je to nějaká vybitá baterie, špatný disk, nebo deska?
Pro úplnost: asus a7v600 via kt600, barton 2500+, seagate barracuda 120GB (S-ata), DDR512 (400Mhz), R9600XT