Zjistuju, ze mas v tomhle pravdu, ze jsem zil v omylu, ale stejne mi tu neco nehraje. Je to uz dlouho, co jsem mel ve skole fyziku a termika nikdy nepatrila k mym oblibenym disciplinam. Tim padem se mi az dnes, kdyz jsem zalistoval ve starych ucebnicich, pripomel Gay-Lussacuv zakon, jehoz smysl jsem tenkrat kdysi zrejme ani poradne nevzal na vedomi. Takze jsem ted hledal po ruznych fyzikalnich tabulkach koeficient tepelne roztaznosti vzduchu a nasel jen pro vodni paru a ta se pri ohrati z 20 na 50° roztahne na vic nez 5-nasobek, procez jsem vychazel z toho, ze vzduch se bude pohybovat ve stejnych radech a odhad jsem to na zvetseni objemu na nejmin 2-nasobek. Jenze G-L zakon rika, ze vsechny plyny se pri ohrati z 0 na 100°C pri konstantnim tlaku zvetsi o 1/2,73 puvodniho objemu (opsano z ucebnice fyziky, co mam pred sebou), coz odpovida tem asi 10% na 30°. Kdyz ale vsechny plyny, jak je definovan "plyn"? Copak vodni para neni plyn? Faktem ovsem zustava, ze vzduch obsahuje vodni paru, ktera jeho koeficient roztaznosti zvetsuje, jenze vsude se udava jen relativni vlhkost, ale kolik je skutecne pri dejme tomu 20°C a 60% vlhkosti ve vzduchu pary, o tom nemam paruPůvodně odeslal Slavo
.
Tak to je, je ovsem zvlastni, ze muj tower-case (maly Skytech na mechaniky 2x5", 2x3", 1x skryty HD) ma odstupnovani pruduchu tak, jako by bylo zalozene na mem "vodnim" odhadu roztaznisti vzduchu: vpredu dole 8 sterbin 12x0,8 mm, tj. ca. 1 cm2. To nasava napajec 16 derama ca. 30x3 mm, tj. necelych 15 cm2 a nakonec vetrak, kterym prochazi vzduch jeste dale ohraty v napajeci, ma diru asi 45 cm2.Původně odeslal Slavo
Nemam tu jinou skrin, abych moh posoudit, jestli je to u vsech tak, ale vzduchem, co se protahne tim 1 ctverecnim centimetrem se toho stejne moc neuchladi, krome toho, ze mam ten dojem, ze ty 2 HD-cka, co tam mam (jedno nad a jedno pod procakem), jsou vetsim zdrojem tepla nez CPU (P1/166 MHz). Diky vetsim otvorum, ktery jsem tam pri tom vyrobil, tim celym urcite ted proudi o tolik vic vzduchu nez pred tim, ze se to zarucene hur nechladi. Navic jsem moh vetraku predradit prachovy filtr, takze mi vevnitr zustane cisto - prach tepelne izoluje a taky zhorsuje chlazeni, nehlede na jiny jeho neprijemnosti.Původně odeslal Slavo
Zalezi na tom, jak je vevnitr teplo. Jak jsme se tu dopracovali k tomu, ze ten vzduch vevnitr je jen o 10% objemnejsi a tim padem lehci nez venku a tim ze je uvnitr celkove teplejc, tak ten rozdil dole a nahore bude jeste mensi, tak ten vztlak zas taky tak moc velkej nebude. Proudeni vyvolany ventilatorem to sice trochu pribrzdi, ale zas ne tolik, aby to kvuli tomu neslo. Kazdopadne je dole citit, ze vzduch proudi ven.Původně odeslal MISKOBOSS

Odpověď s citací