Ono jde taky o ten samotnej vetrak. Zrovna dnes jsem cet dlouhej clanek o loziskach vetraku, kde psali mj., ze kluzny loziska jsou lepsi nez kulickovy, ktery by sice podle nejakych normovanych vypoctu mely vydrzet nekolik set tisic hodin (radove 100 let), pro obtizny mazani drzi v praxi za optimalnich podminek, tj. optimalni mazivo, mechanicky klidne prostredi a do 40°C tak asi tech 100 000 hodin. S vyssi teplotou zivotnost prudce klesa, i mazivo je casto vsechno jen ne optimalni, k tomu se muzou pridat vibrace dany napr. nedokonalym vyvazenim rotoru, ktery ty loziska vytlucou. U kluznych lozisek (spis by bylo vhodny je nazvat plavny, protoze osa po dosazeni provoznich otacek v mazivu plave) je oproti tomu mazani podstatne snazsi, bezi tiseji, ale i tady mazivo pri vyssich teplotach starne rychleji. Me naposled vetrak na procaku vydrzel odhadem jen asi 5000 hodin.Původně odeslal DirtyHarry
A pokud jde o procak, tak ten by mel primo na cipu vydrzet asi 150°.
Tohle je trochu problem, vetsina vezi ma to vetrani dost nevhodne konstruovany. Pred casem tu nekdo prines velice logickou myslenku, ze vetrak ma foukat dovnitr, ne odsavat ven. Studeny vzduch ma mensi objem, takze se ho tam nafouka mnohem vic. (Navic se da mnohem snadnejc odfiltrovat prach.)Původně odeslal DirtyHarry
Veden touhle myslenkou jsem vetrak v napajeci obratil, jenze: Predevsim jsem musel privrtat diry - a to ne malo - jak do skrinky napajece, tak i do hlavniho sasi, protoze ten vzduch, kdyz se uvnitr teplem roztahne na minimalne dvojnasobek (ale spis asi jeste o dost vic) objemu, musi taky nekudy ven. Promyslel jsem, kudy vsude ma tect, vrtal jak zbesilej, nakonec to bylo, ale mam ten dojem, ze vysledek neodpovida vynalozenymu usili - prakticky vsechny veze maj totiz napajec nahore, takze ja ted ten teplej vzduch tlacim dolu proti smeru jeho prirozenyho proudeni.
Neco jinyho je to u stroju, ktery lezej, tam se to foukani dovnitr da jednoznacne doporucit (a nebo kdyz si nekdo tu vez dela sam a uz rovnou napajec s hlavnim vetrakem vrzne dolu).