Citace Původně odeslal Chocen
to by mne zajimalo, co fotis... ze lezas po stenach - pavouky ?
!!!Disclaimer - bavime sa hlavne o pouziti fotakov pre siroku verenjnost = lacne obrazkovanie z oslav dovoleniek etc. (krativny ludia si vedia poradit sami )!!!

heh po stenach ... som tym myslel ze ked chcem odfotit napriklad plnu miestnost (rodinna oslava) tak casto sa prilepim chrbtom az ma stenu nech mam zaber, v extremnych pripadoch vytocim displej a fotak oprem o stenu ... ako som povedal kazdy centimeter dobry
ale ani panorama z miestnosti nieje k zahodeniu

ad 35mm vs 38mm moze byt pri fotke v miestnosti rozdiel jedneho sediaceho cloveka na sirku

C7xx jako nahrada analogovych kompaktu ? to nemyslis vazne - kterych napriklad to ma byt nahrada ?
Nie technicky, skor cielovou skupinou. cca 75% ludi co poznam s ultrazoomom ma C7xx a maximalne co sa dostali do styku s niecim inym ako kompaktom bola stara Praktika po tatkovi ktoru nevedeli ovladat a tak si kupili analogovy kompakt (jo trochu prehanam ale v princie sa to da pochopit ... snad). Jednoducho clovek s ktorym sme pred 2 rokmi vyberali 35mm kompakt stym ze to musi mat zoom pride za mnou a vytiahne letak zo supermarketu kde je 720 a chce poradit ze ci to kupit, ked mu odporucim nieco ako a80, tak sa ma spyta "a nieco nove s 10x zoomom nieje ?" Nikto nezatracuje Olympus a jeho 7xx radu ale jej modnost a marketingove 'nutenie' ludi do kupy ultrazoomov (zas na druhu stranu vdaka tomu podielu sa vratili na trh aj ine ultrazoomy ako olympus, ono tak 2001-2003 to boli takmer len olympusy s dlhym sklom)

To All - a to by mne zajimalo, jak chcete fotit kvalitní portrét s ohniskem menším jak 100 - těch 200 až 300 (u digi) je na to ideální... jde tu o všeobecně hodně velkou hloubku ostrosti digi foťáků....
heh, ak chces kvalitny portret s puritanskyn nastavenim tak na digitaky zapomen, minimalne na vsetko co nema vymenny objektiv
- ohniskova vzdialenost objektivu vs. prepocet na kinofilmovu zalezi od pouziteho prierezu objektivu, konstrukcie a velkosti snimaca, ked uz to chces brat na 100mm objektivovych tak to ziaden z novych 1/2.5" - 1/2.7" ultrazoomov nema, tocia sa tam cisla ~50-60mm
- akoze da sa hrat s clonou, filtrami a podobne dokonca sa tym da dosiahnut aj slusny efekt, ale jaksi to na 100mm ohniskovej vzdialenosti to nedostanes

Ja si myslim, ze na to kolik stoji, ty 740 a 750 nabizeji opravdu hodne - napr. i vyuziti Vami zatracovaneho UZ objektivu k foceni makra... videl jsem na FA i budu spustu krasnych fotek z 740 a 750, dokonce i 720 (i s tou to jde když se to umí) narozdíl od naprostých patalanin i z D100, D70, EOS 300D a podobně...takže asi tak...
...videl som peugeota 205 ako vyklepal audi TT ... videl som hracov FPS ako vyklepali na starej sunke s 100ms+ lagmi tlupu 'l33t m4chrov' na P4 s cable pripojenim a 40ms ...

Vsetko je to o ludoch a ich schopnostiach, jednoducho niekto si nemoze dovolit viac ako 7xx a vie fotit vyborne zatial co niekto iny si kupi z 2 vyplat alebo dostane od fotrovcov D10 a hned sa hra na machra
Lenze podobne ako ten chlapik stym pegeutom 205 musi clovek co chce poriadne fotit c7xx stravit mnoho casu aby sa dostal na nejaku uroven, a niektore tie fotky nevznikaju hned ale musi poskusat plno roznych nastaveni aby mu vysiel nejaky snimok zatial co s fotakom inej triedy by to mal lahsie (a pravdepodobne aj kvalitnejsie). A ten clovek by si taky fotak najskor rad kupil keby na to mal peniaze ...