Citace Původně odeslal mimann
Zítra budu moudřejší..moc dík šéfe! Až na jednu nesrozumitelnost jsi mi pomohl úplně neuvěřitelně!
Chceš vědět co mi nesedí? Jedna věc:
..v tom článku, na nějž jsem udal link, radí koupit 50Ohmovej potenciometr pro 80mm větroně, a pokud by někdo chtěl regulovat CPU chlaďák, tak spíš 20Ohmů...jak to teda je? Vždyť 80mm větroň je větší a bere si víc, než 50mm větroň z CPU!
To mi právě nešlo do hlavy při pohledu na tu tvoji připomínku..co kdybych použil 100Ohmovej rezistor(je to to samy jako potenciometr, ne? )
1. Rezistor rozhodne nieje to isté čo potenciometer Rezistor je pevný odpor z nemennou hodnotou (taký ten tenký valček z drôtikmi na koncoch ) a potenciometer sa dá regulovať.

2. Dnes sa už na CPU nemontujú tie 50mm slabučké ventilátory. Autor pôvodného článku mal na mysli, že na PORIADNY ventilátor na CPU (mal som kedysi X-DREAM a to bol teda výkon...) je potrebný práve 20 ohmový potenciometer.

A teraz trocha matematiky pre začiatočníkov: (zoberiem to radšej štýlom "ako pre blbých", tí čo tomu rozumejú mi odpustia...)

Predpokladajme, že chceš regulovať napätie od 3 do 12V (pri 3 voltoch sa ti spoľahlivo zastaví každý ventilátor). Takže potrebuješ potenciometer z dvojnásobným odporom, ako je nominálny odpor ventilátora (ohmov zákon plus pár výpočtov...).

Ak chceš regulovať napätie od 6 do 12V, čo sú rozumné hodnoty, potrebuješ potenciometer z odporom rovnakým ako je nominálny odpor ventilátora (vzorce vynechávam...)

Odpor ventilátora zistíš:
- prúd je na ňom napísaný: napr. 200mA = 0.2A
- napätie je 12V

R=U/I teda R = 12V/0.2A = 60 Ohmov

V tomto prípade potrebuješ potenciometer väčší ako 60 Ohmov...