Sony V1 - klasika, fakt dobrej foťák, hlavně ostření, laser hologram, rychlej dostatečně. Osobně nemám rád vyskakovací blesk, ta baterka není taková katastrofa, není problém doplnit druhou - neoriginál, při ceně foťáku, karty, atd. se to ztratí ... Největší mínus jsou imho drahý (ale rychlý a bezproblémový) karty, jinak tomu foťáku těžko co vytknout ...Původně odeslal Commander
Panasonic FX5 - asi "nedůvěryhodnej" ? Dost dobrej foťák, ale jinde než ty druhý dva - je to full automat, což je sakra rozdíl - Soňák a zvlášť Canon jsou našlapaný manuálem, tohle je víceméně "cvakátko" (nicméně mimořádně pěkný (a kvalitní), s tím stabilizátorem se podle všeho dá v pohodě fotit "za běhu", ale pro mě osobně by to zvláštní plus nebylo). Jinak ekvivalent FX5tky je Sony P10/12/P100, nebo Canon Ixus 400/500, ne V1/S50 ...
Canon S50 - je výbornej foťák, perfektní zpracování, má největší rozsah manuálních nastavení ve třídě, mimořádně dobře se s ním fotí (hlavně kvůli váze). Mínusů moc nemá - ne zrovna nejpřesnější "joystick" (ale to se rychle naučí) a celkem složitý ovládání a pochopení souvislostí (ale to souvisí s rozsahem funkcí).
S nějakou extra výdrží na aku nepočítej ani u jednoho, prostě ty foťáky jsou malý, tudíž mají i malý lithiovky, všechny jsou zhruba na úrovni V1čky. Pod tisícovku koupíš ke každýmu druhej Li-Ion a to už stačí na tak 300-400 fotek s LCD při normálním používání, což by mělo stačit ... Alternativa na AA je Minolta F200, ale ta je podle mě citelně horší než V1/S50. Ještě se můžeš podívat např. po Pentax Optio 555 - solidní alternativa V1.
Na G5 zapomeň - není vlastně o nic lepší než S50 (4x zoom nepovažuju za extra výhodu, otočný LCDčko je o poznání míň kvalitní než klasický na S50), zato mi připadá, že pomaleji a míň spolehlivě ostří a rychlejší taky není ...
Přečti si pořádně recenze (ne na digineffu![]()
) a běž si ty foťáky osahat, ať zvolíš cokoliv - V1, S50, nebo Optio, zvolíš dobře. Vyber si, co se Ti líbí a s čím budeš rád fotit
![]()
(sám jako kompakt používám Canona S45 - a vím proč)
EDIT: Na co se potřebuješ zeptat, zeptej se, co budu vědět, povím - teď tu fyzicky mám S45, G5 i V1 (tu dočasně, Panasonica ne) ...