Stránka 1 z 2 12 PosledníPoslední
Výsledky 1 až 25 z 41

Téma: Otázky ohledně stavby pasivního subwooferu

Member
    Věk
    42
    Vliv
    269

Standardní Otázky ohledně stavby pasivního subwooferu

Tak jsem včera dostal darem starou dřevěnou reprobednu asi z nějakého gramofonu zn Tesla. Repráky a výhybku jsem vykuchal a zůstala mi jen ozvučnice. Vnitřek ozvučnice má rozměry 185*305*16 (šířka*výška*hloubka). A teď mám pár otázek.

1, Jaký basový reproduktor do toho zakoupit a hlavně kde? Zatím jsem našel jen jeden vyhovující a to tento:
    http://www.tvm-valmez.cz/repro.asp?t.../4&mp1=3&kat=1
    V křivkách se moc nevyznám.
    Potřebuji ho pro otvor o průměru cca 153mm.
    Jednou jsem u jednoho známého viděl basák s takovou růžovo-fialovou membránou s nějakým barevným nápisem hoop, ale bohužel firma u které to objednal už neexistuje. Nevíte o něčem takovém dobře hrajícím a ještě barevném?

2, Jaký basreflex použít? Nějaký týpek tu psal, že pokud chci basy, tak se mám vykašlat na nějaké bassreflexy, ucpat všechny díry a vycpat bednu vatou, ale to se mi nějak nezdá.

3, Jakou tkaninou potáhnout ozvučnici? Našel jsem něco v Dexonu, ale tam je to zbytečně drahé. A čím ji přilepit?

No, mělo by to přijít na autorádio SONY s výstupy 4*45W nebo na domácí 50watový zesák.

Díky všem za rady.
    Case:Chieftec DX-01B-D-U, Zdroj:LC Power 550W gold, MB:MSI KT6 Delta-LSR, CPU:AMD Athlon XP 2200+, Paměti:2xApacer 512/400, VGA:ASUS A9550GE/TD 128MB, HDD:Seagate Baracuda IV - 80GB, DVD-RW:LG GSA-4163B, DVD-Rom:Toshiba SDM2012C, Monitor:19´IBM P97, Repro:2.1 Creative Inspire P380

mrtvej brouk mince Avatar uživatele mISHA
    Vliv
    357

Standardní

tak postupne. chces-li celkem kvalitni zvuk ( btw ozvucnice je ta deska ve ktere je reproduktor, nikoliv cela krabice )

1) kup to ARNko. to co si videl se da sehnat poruzne, nicmene kvalita a hlavne citlivost reproduktoru je mizerna ( totiz basove reproduktory s velkym rozkmitem maji cim lepsi civku+magnet, tim horsi citlivost ) - POZOR to neplati u techle levnejch made in treti patro v tamanskym panelaku...

2) bassreflex? dokazes spocitat v zavislosti na objemu a vykonu reproduktoru delku a prumer bassreflexu tak, aby jim prochazejici vzduch mel maximalne 10m/s a zaroven aby rezonoval na urcite frekvenci ( dane prave tou bednou a reproduktorem )? dokazes pak tu bednu vhodne zatlumit? jestli ne, tak to vsechno ucpi tak aby tam nebyl zadny otvor...

3) tkaninu hlavne pro hluboke tony nemusis mit nijak specielni. staci klasicka bavlnena ne moc jemna ( spis hrubsi aby to profukovalo ). anebo nemusis potahovat vubec ( ja mam potazene klasickou latkou na letni kalhoty a bezi to taky )

a k tomu radiu > pokud to nema v sobe menic, tak POCHYBUJU, ze to da vic jak 10-15W ( a to jeste s vykulenyma ocima jak kdyz sedis na haj.zlu ). to co sony udava je RMS neboli hudebni vykon. takze na to pozor! neni Watt jako Watt ( RMS != sinus )
    zaklepal nozickama, ale nastesti predtim stihl uvalet svou kulicku

Standardní

Citace Původně odeslal mISHA
    tak postupne. chces-li celkem kvalitni zvuk ( btw ozvucnice je ta deska ve ktere je reproduktor, nikoliv cela krabice )

1) kup to ARNko. to co si videl se da sehnat poruzne, nicmene kvalita a hlavne citlivost reproduktoru je mizerna ( totiz basove reproduktory s velkym rozkmitem maji cim lepsi civku+magnet, tim horsi citlivost ) - POZOR to neplati u techle levnejch made in treti patro v tamanskym panelaku...

2) bassreflex? dokazes spocitat v zavislosti na objemu a vykonu reproduktoru delku a prumer bassreflexu tak, aby jim prochazejici vzduch mel maximalne 10m/s a zaroven aby rezonoval na urcite frekvenci ( dane prave tou bednou a reproduktorem )? dokazes pak tu bednu vhodne zatlumit? jestli ne, tak to vsechno ucpi tak aby tam nebyl zadny otvor...

3) tkaninu hlavne pro hluboke tony nemusis mit nijak specielni. staci klasicka bavlnena ne moc jemna ( spis hrubsi aby to profukovalo ). anebo nemusis potahovat vubec ( ja mam potazene klasickou latkou na letni kalhoty a bezi to taky )

a k tomu radiu > pokud to nema v sobe menic, tak POCHYBUJU, ze to da vic jak 10-15W ( a to jeste s vykulenyma ocima jak kdyz sedis na haj.zlu ). to co sony udava je RMS neboli hudebni vykon. takze na to pozor! neni Watt jako Watt ( RMS != sinus )
    Vicemene bych souhlasil, ale RMS neni hudebni vykon, ale vykon v sumu (cili zadna sinusovka!!!). To co Ty uvadis jako RMS je vykon PMPO (kratkodoby vykon ve spicce => sinusovka ).
    Lenovo ThinkPad T400s (Intel Centrino 2 vPro 2.4GHz, 8GB RAM, Intel GMA 4500MHD, 250GB HDD 1.8" Toshiba)

Vliv
    357

Standardní

ja napsal RMS != sinus! .... != > nerovna se

jinak to co uvadi vyrobce na autoradiich neni PMPO nicmene je to hodnota blizici se. a je oznacovana jako hudebni vykon ( pac uz se poucili, ze moc velkym cislum lide vetsinou neveri a co je to PMPO take nevedi ).

ovsem nemam patent na rozum, takze klidne se mnou diskutujte

EDIT: jeste jedna vec. ke zvolenemu vykonu a velikosti reproduktoru je nutne volit spravny objem! takze pokud to chces dat do auta, tak nezapomen na to, ze cim vic roztristis vnitrni strukturu bedny a cim zmensis ( ci az moc zvetsis ) objem, tim hure to bude hrat...

Standardní

Jasne, nevsiml jsem si toho vykricniku . Nezkoumal jsem, o co jde, ale bouchlo me do oka, ze jsi napsal "RMS neboli hudebni vykon", coz je u reproduktoru a normalnich zesilovacu vykon v sumu (u autoradii nemam predstavu, jak to je, ale stejne by tam meli imho psat PMPO, nez se ohanet RMS, kdyz to vlastne zadny RMS neni).
    Lenovo ThinkPad T400s (Intel Centrino 2 vPro 2.4GHz, 8GB RAM, Intel GMA 4500MHD, 250GB HDD 1.8" Toshiba)

Vliv
    357

Standardní

jj a jeste jedna vec. kratkodoby vykon ve spicce != sinusovy vykon. no take by se s tim dalo polemizovat.

a u autoradii se to takhle oznacuje nevim z jakeho duvodu ( krom toho, ze s 10W by asi diru do sveta autoradii neudelali )

Standardní

Jj ne sinusovy, ale amplitudovy, tedka na to koukam . Njn, kazdej se nekdy splete .

Vliv
    357

Standardní

pohoda, hlavne ze vime, o cem je rec

Senior Member Avatar uživatele globalkiller
    Rakovník (60km Praha,30km Kladno, 35km Louny)
    Věk
    41
    Vliv
    275

Standardní

Bedna s 188mm reproduktorem je SubWoofer Asi žiju v jiný sluneční soustavě,ale pro mě je to jasnej středák

P.S. Ale pokud nemáš na takovýhle věci sluch tak můžeš to dunění považovat klidně za basy
    Main PC: AMD Athlon 2500+@2300MHz,Abit NF7-S,Corsair 2x512MB PC3200 CL2,Barracuda 7200.10 320GB, Barracuda 7200.7+ 160GB,ATI Radeon 9600XT,Yamaha CRW-F1,Lite-On SOHW-812S,Zalman CNPS-7000Cu A,Zalman ZM80C-HP,Zalman ZM47-NB,Sun Microsystems 21\",IntelliMouse Explorer 2.0

Vliv
    357

Standardní

Citace Původně odeslal globalkiller
    Bedna s 188mm reproduktorem je SubWoofer Asi žiju v jiný sluneční soustavě,ale pro mě je to jasnej středák

P.S. Ale pokud nemáš na takovýhle věci sluch tak můžeš to dunění považovat klidně za basy
    no pockej zas to neprehanej. to jako od jake velikosti reproduktoru v bedne uz je to dle tebe subwoofer?

takove ty kreativacke ci geniusacke ( a i kvalitnejsi sub od ruznych vyrobcu ) maji mnohem mensi basovy reproduktor. a take si nikdo nestezuje.

PS duneni zpusobuji stojate vlny nezatlumene bedny nikoliv velikost reproduktoru...

Věk
    41
    Vliv
    275

Standardní

Jo,ale vetšinou ty stojatý vlny dělaj bedny amatérů který udělaj subwoofer () s 16cm reproduktorem o rozměrech 800x800x800

Na kvalitní subwoofer na pořádnej požitek z filmu či kvalitní muziky je potřeba minimálně 10" ,ale ideální je 12" a 15" a pro audiofili 18"
    Mám tu doma rozkreslenej co si chci udělat už od lonska a doufám,že se k tomu letos dostanu šasi bude zřejmě PD nebo B&C.

P.S. Ještě nikdy nikdo nestvořil kvalitní subwoofer s obyčejnejma reprákama od TVM ledaže by jsme mluvili o ARO-389 případně o dost horší ARO-390
    Main PC: AMD Athlon 2500+@2300MHz,Abit NF7-S,Corsair 2x512MB PC3200 CL2,Barracuda 7200.10 320GB, Barracuda 7200.7+ 160GB,ATI Radeon 9600XT,Yamaha CRW-F1,Lite-On SOHW-812S,Zalman CNPS-7000Cu A,Zalman ZM80C-HP,Zalman ZM47-NB,Sun Microsystems 21\",IntelliMouse Explorer 2.0

Vliv
    357

Standardní

Citace Původně odeslal globalkiller
    Jo,ale vetšinou ty stojatý vlny dělaj bedny amatérů který udělaj subwoofer () s 16cm reproduktorem o rozměrech 800x800x800

Na kvalitní subwoofer na pořádnej požitek z filmu či kvalitní muziky je potřeba minimálně 10" ,ale ideální je 12" a 15" a pro audiofili 18"
    Mám tu doma rozkreslenej co si chci udělat už od lonska a doufám,že se k tomu letos dostanu šasi bude zřejmě PD nebo B&C.

P.S. Ještě nikdy nikdo nestvořil kvalitní subwoofer s obyčejnejma reprákama od TVM ledaže by jsme mluvili o ARO-389 případně o dost horší ARO-390
    no jo. nebudu se s tebou hadat. ne kazdy mame par tisic na kvalitni reproduktor a doma specielni program na propocet tvaru a vnitrniho usporadani. a jeste kdyz uz budu mi 18" reproduktor, muzes mi rici, kam dam tu bednu k tomu potrebnou?

nechtel bys trosku sletnout z vysin? takovyhle kecy ( promin mi ten termin ) jsou fakt k nicemu...

Member
    Věk
    42
    Vliv
    269

Standardní

Jj, to jsem už slyšel, že 4*45W není 4*45W. Já jen potřebuji, aby mi ten basák při větším zesílení nezačal chrchlat. Zatím mám v autě jen nějaké výšky a středy z Hadexu a je to o ničem.

2GlobalKiller: No, dal bych tam i větší a výkonnější basák, ale ta bedna není zase tak velká, tak větší by se tam nevlezl a navíc bych už asi potřeboval i nějaký ten zesilovač.
    Chci jen, aby to trochu dunělo a pěkně vypadalo. Byl bych sice spokojenější, kdyby mi praskala okna, ale na to nemám. Chci to pak ještě nějak podsvítit katodama, ať to má aspoň vizuální efekt.

Díval jsem se ještě na tento basák z dexonu: 03 370 - W-65 basový autoreproduktor
    http://dexon.602portal.cz/cgi-bin/wb...?kod_skupiny=6
    Myslíte si, že je to lepší volba? Slyšel jsem, že se tu platí jen za značku.
    Case:Chieftec DX-01B-D-U, Zdroj:LC Power 550W gold, MB:MSI KT6 Delta-LSR, CPU:AMD Athlon XP 2200+, Paměti:2xApacer 512/400, VGA:ASUS A9550GE/TD 128MB, HDD:Seagate Baracuda IV - 80GB, DVD-RW:LG GSA-4163B, DVD-Rom:Toshiba SDM2012C, Monitor:19´IBM P97, Repro:2.1 Creative Inspire P380

Standardní

Jo tak ty to chces do auta ,
    nebyl by lepsi nejakej autosubwoofer zabudovanej napr. do zadniho plata?
    Jinak repro od Dexonu je na duneni ta prava volba.
    Audiotrak Prodigy HD2 (2xOPA2134PA + LT1364) => Little Dot I+ (WE408A + AD8022) => Sennheiser HD555@595
    Asus Xonar D1 => Technics SU-A800 => Tesla 2xARN6608 + ARV-104

Member
    Věk
    42
    Vliv
    269

Standardní

Citace Původně odeslal Caleb
    Jo tak ty to chces do auta ,
    nebyl by lepsi nejakej autosubwoofer zabudovanej napr. do zadniho plata?
    Jinak repro od Dexonu je na duneni ta prava volba.
    Hmm, asi to půjde do auta, ale aby si modi nemysleli, že to k PC tématům nepatří, tak to musím rychle vysvětlit.
    V autíčku si totiž přepravuju svůj hardware a chystám se i na nějaké lanky, takže je to důležitá součást k mému PC.

Do plata bych to mohl dát, ale plato nemám ve dřevě, tak by to nebylo to pravé ořechové a navíc basák v pěkné krabici s podsvícenou membránou a krásnou chromovanou mřížkou a dalšími fičůrkami je ten pravý doplněk pro kufr autíčka. Navíc v platu je to moc na očích.

2misha: Díky za vysvětlení ozvučnice. Myslel jsem, že je to celá kisňa.
    No, stydím se. Jsem sice študovaný elektronik, ale ty grafy a sinusovky mi skoro nic neříkají.

Vliv
    357

Standardní

nooo tak v tom pripade bych zkusil jeste tubu pokud budes mit zesilovac tak pasivni. da se sehnat kolem 1500 a udela to mnohem lepsi sluzbu.

ad chrchlani > nooooo uprimne pokud nemluvim o chrchlatkach k pocitaci pripadne 1200W made in 4 patro ( vyrazne lepsi nez predchozi typ ) tak mel vzdy chrchlani na starost zesilovac a ne repro.

jinak subwoofer v platu byt nemuze, pac se nema o co oprit. muze byt maximalne udelany jako podlaha...

Member
    Věk
    42
    Vliv
    269

Standardní

2misha: Myslel jsem chrchlání z důvodu slabých nevýkonných reproduktorů. Ono by kolikrát rádio ještě hrálo, ale repro nestíhají.
    A co si myslíš o těch Dexonech?

Vliv
    357

Standardní

no abyses nedivil. oni ty reproduktory stihaji hodne, ale musis vzit v uvahu, ze zvetsujes-li jim rozkmit vetsim prikonem a kolikrat i take vetsim zesilenim nizkych kmitoctu, tak ty reproduktory se museji o neco oprit ( tzn mit bud uzavrenou bednu anebo vhodny bassreflex ci jiny zvukovod ). coz v aute vetsinou ( 99% ) neni > reproduktory jsou jen ulozeny v ozvucnici jako jsou dvere a nejsou nicim omezeny > tudiz dochazi mezi predni a zadni casti ozvucnice k akustickemu zkratu, ktery se diky frekvenci projevuje tim vic, cim nizsi je kmitocet ( pocinaje asi 150Hz dle podminek ).

a dexony? no hele asi takto. automobilove reproduktory jsou vetsinou mirne citlivejsi a maji nepapirove tuhe membrany, pokud mozno nekonicke ( coz jsou dnes skoro vsechny ). u tech levnejsich kolem 2 tisic si kupujes pouze znacku, protoze co do kvality se daji plne srovnat napriklad s radou ARN ( ktera ma papirovou lakovanou nekonickou membranu ). mam je v aute uz nejaky patek a nereznou, hrajou, jedine co na ne ma vliv je slunicko, ktere postupne vysisuje barvu membrany. ovsem to se da zpravit kvalitnim mokrym lakovanim pripadne impregnaci.

pokud chces top hifi, zvol jinou znacku nez dexon, ale pocitej, ze jeden repro ( hloubkovy ) te prijde i na 5-6 tisic. ovsem dostanes designersky skvost s celkem dobryma parametrama > pak ale pocitej se zesilovacema, vyhybkama, napajecim kondenzatorem a samozrejme vestavbou...

EDIT: maximalne maji ty autorepra zesilenou a vetsi vodici gumu podel membrany ( z duvodu vetsiho rozkmitu > v aute musis pro stejny pozitek dosahnout vetsiho akustickeho tlaku > to se v klasickem poslechu resi objemem bedny a spravnym rozmistenim reproduktoru )

Member
    Věk
    42
    Vliv
    269

Standardní

OK, díky za vyčerpávající informace. Jsem zase o něco chytřejší.
    Tyto informace by mi asi mohly stačit.
    Ještě jednou díky.

Member
    Věk
    42
    Vliv
    269

Standardní

Našel jsem něco, do čeho jsem se asi zamiloval. Co vy na to? Jsou dobré jen na ozdobu? Nebo i na hudbu?
    http://obchod.mrp.cz/pjerman/

Líbí se mi tyto repro: Green 205, MEGAKICK Fireworkx 8"

Prostě nádherný design, ale nenašel jsem žádné charakteristiky, tak se bojím, jak to bude hrát.

Věk
    41
    Vliv
    275

Standardní

Kua asi sem slepejš já vás tu jebu co to děláte za kraviny a on to má být subwoofer do auta
    A já pořád přemýšlel proč pasivní subwoofer na doma

Bejt tebou tak koupím něco hotovýho.
    Ale na mém názoru že 188mm je na subwoofer i do auta žalostně málo předpokládám,že to chceš na to aby si mohl mít vohulený rádio a jezdil po městě s co nejvíc staženejma voknama
    Tak už jen proto by si měl ušetřit na něco většího aby tě nepřeřvala kdejaká sériová Fabie/Octávka

Standardní

Citace Původně odeslal smile4me
    Našel jsem něco, do čeho jsem se asi zamiloval. Co vy na to? Jsou dobré jen na ozdobu? Nebo i na hudbu?

Prostě nádherný design, ale nenašel jsem žádné charakteristiky, tak se bojím, jak to bude hrát.
    vem radeji 10"ne
    btw:vydel sem hodne aut co maji basak v platu...kam teda snim kdyz ne do plata a at je to co nejjednodusejsi
    https://www.zvirecitricka.cz - obchod s tričky a jiným zbožím se zvířecími motivy
    https://www.litho.cz/ - kása světla a stínu, lithophane, noční světla

Vliv
    357

Standardní

no ono jde o to, ze subwoofer MUSI mit o co se oprit coz v zadnim platu proste NEJDE...

on pak sice muze hrat nizke kmitocty, ale nikoliv ty SUB ( ktere proste nejdou zvyraznene ).

a navic pokud to nekdo chce dat nahoru do plata, musi si udelat komplet nove plato z preklizky ci MDF! ( anebo jako ja z drevenych hranolu - je to bezpecnejsi > az mi to nekdo nabori do prd.ele, tak mi MDF ci preklizka neurizne hlavu ).

Member
    Věk
    42
    Vliv
    269

Standardní

Citace Původně odeslal Wolferine
    Citace Původně odeslal smile4me

vem radeji 10"ne
    btw:vydel sem hodne aut co maji basak v platu...kam teda snim kdyz ne do plata a at je to co nejjednodusejsi
    No, do ozvučnice se mi 10" nevleze, tak si musím nechat zajít chuť. Tím pádem se mi velmi zúžil výběr, protože ty bedny s tím sqělým designem jsou moc velké. Tak jsem zůstal u dexonů nebo u ARN.

Vliv
    357

Standardní

no a co teda tuba? tu muzes pouzit jak v aute, tak mimo. je uz udelana a vypocitana na ten spravnej zvuk a nemusis se s tim vubec nijak stvat...

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání