Jak nastavit refresh rate?

Lopan sepsal paradni navod jak nastavit refresh rate pod linuxem. diky!

Musis to nastavit rucne. V konzoli se prihlas jako root a editni treba keditem /etc/X11/XF86Config-4 .
Najdi sekci monitor a musis tam pridat Modeline. Ten si vygenerujes tak ze stahnes z www.freshmeat.net utilitu videogen. Rozbalis ji a zkompilujes. Ta kompilace se v MDK pak nekde posere takze videogen pujde spustit jen z toho adresare kde je rozbaleny.
das treba ./videogen -m=1024x768 -mdc=202 -mhf=96 -mvf=150 -dvf=100 a to ti vygeneruje modeline.
m - rozliseni
mdc - maximalni dot clock rate tve karty co to presne znamena nevim takze nebudu radeji mlzit ale treba muj radeon ma 202 ale kdyz jsem ted daval jiny modul pro radlo tak jsem musel dat 150 aby me to jelo.
mhf - maximalni horizontalni frekvence monasu je to v kHz
mvf - maximalni vertikalni frekvence monasu v Hz
dvf - frekvence kterou chces mit.

u dvf musis zkusit vice moznosti aby ses trefil do spravne geometrie. Me treba jede monas ne ve 100Hz ale v 98Hz ale mam stejnou geometrii v Winech i Conective.
Je mozne ze ti crashnou Xka do konzole, a hadam ze jsi asi zacatecnik tak se nelekej zedituj to pres emacs napr : emacs /etc/X11/atd..... a ulozis to pres CTRL+X+S a ukoncis pres CTRL+X+C a Xka nastartujes pres prikaz startx.
Jeste je mozne ze ten modeline bude dobry ale Xka naskoci v jinem rozliseni a refreshu tak prvni zkus CTRL+ALT++ nebo - na numpadu to cykluje skrz zadane mody mozna narazis na ten ktery chces.

No snad to je dost vycerpavajici navod, kdyby vznikl nejaky problem tak sem napis.

EDIT: po zadani modeline a ulozeni stiskni CTRL+ALT+BACKSPACE to restartne Xka at nemusis pokazde restartovat celeho kompa, MDK ma pomerne liny start
EDIT2: Ten modeline vypada priblizne takto
Modeline "1024x768" 102.39 1024 1056 1128 1280 768 770 773 808
BTW pokud nevis ten dot clock rate karty tak tam hod nejake nahodne cislo okolo 200 Co jsem testoval tak je snad jedno co tam das, jedno to nebylo az kdyz jsem vymenil originalni drivery z distra za jine.

ja jeste dodam, ze jsem nasel vcelku funkcni utilitu na prepinani techto modu - bohuzel je jenom pro gnome http://www.bisente.com/programas/gquickres/indexe.html

misto emacsu nebo keditu muzete pouzit take plno dalsich - pico, nano, gedit, mc, vi

dodatek2: v Gnome 2.4 uz na to ma byt primo jednoducha GUI utilita