Výsledky 1 až 10 z 10

Téma: htb.init

Standardní htb.init

Zdravim, pouzil jsem htb.init na rozdelovani trafficu. Problem je ze to propousti vic nez je povoleno.

Priklad:

eth0
    DEFAULT=30

eth0-2
    RATE=2Mbit
    BURST=15k

eth0-2:30.www
    RATE=512Kbit
    CEIL=1024Kbit
    BURST=15k
    PRIO=5
    LEAF=sfq
    RULE=192.168.1.0/24:3128
    RULE=192.168.2.0/24:3128
    RULE=192.168.1.0/24:80
    RULE=192.168.2.0/24:80

No a kdyz se divam na vytizenost linky tak to bez problemu ten 1Mbit prekroci na 1.2Mbit. Potreboval bych vedet, jestli to mam blbe udelane, nebo HTB veleke rychlosti odmeruje tak nepresne?
    -= Censored =-

Administrátor mince Avatar uživatele Jezevec
    Vliv
    300

Standardní

ee, spis merkni do LOGu, melo by to kricet ze R2Q is to small = zvetsi ho.

Kód:
    Apr  6 16:42:17 [kernel] HTB: quantum of class 10002 is big. Consider r2q change.
    Apr  6 16:42:17 [kernel] HTB: quantum of class 10005 is big. Consider r2q change.
    Apr  6 16:42:17 [kernel] HTB: quantum of class 11030 is small. Consider r2q change.
    Apr  6 16:42:17 [kernel] HTB: quantum of class 19999 is small. Consider r2q change.
    Apr  6 16:42:17 [kernel] HTB: quantum of class 10002 is big. Consider r2q change.
    Apr  6 16:42:17 [kernel] HTB: quantum of class 10005 is big. Consider r2q change.
    Apr  6 16:42:18 [kernel] HTB: quantum of class 11030 is small. Consider r2q change.
    Apr  6 16:42:18 [kernel] HTB: quantum of class 19999 is small. Consider r2q change
    Neco tak.

Problem nastane, kdyz mas vic trid, ktery se znacne lisej rychlostne, pak to holt musis nejak vybalancovat. Jinak jasne ze to narazove preleze, ale pri delsim stahovani to tu rychlost drzi velmi presne.

Jo, je dobry tomu nechat nejakou rezervu do maxima linky, jinak ti to nebude shapovat pri plny zatezi.
    IMPROBE AMOR, QUID NON MORTALIA PECTORA COGIS - krutá jsi, lásko, kam až ty doženeš smrtelná srdce -- Vergilius
    Mnoho je prostředků, které léčí lásku, ale žádný není spolehlivý.
    S tím, čeho se na nás dopustili druzí se už nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami.
    -- Francois La Rochefoucauld
    Nabídnout přátelství tomu, kdo chce lásku, je jako dát chleba tomu, kdo umírá žízní.

Standardní

Jojo to jsem v logach mel, meneni hodnoty moc nepomahalo tak jsem to ze zdrojaku vyrazil a je klid on si to stejdne vzdycky nastavi na 1000. Spis by me zajimalo proc to tak strasne ale strasne zvysuje ping? Jak se toho zbavit?
    -= Censored =-

Vliv
    300

Standardní

Citace Původně odeslal muska
    Jojo to jsem v logach mel, meneni hodnoty moc nepomahalo tak jsem to ze zdrojaku vyrazil a je klid on si to stejdne vzdycky nastavi na 1000. Spis by me zajimalo proc to tak strasne ale strasne zvysuje ping? Jak se toho zbavit?
    Prave proto nech nakou rezervu. Nez to zareaguje, tak to moment trva = kdyz ti pride pozadavek na dalsi kus pasma a ono neni kde brat = povolis ho fackt na maximum, tak se jednoduse paket da do fronty a ceka.

PR: Mam 192 kbit = tride na eth povolim max 180 kbit, tech 12 je rezerva aby shaping fungoval a taky pri pozadavku (treba web) dostanes pasmo hned a odezva je OK. Stejne takm tech 180 kbit delim mezi 3 lidi a nikdo nema moznost jet na max 180, ale treba 170. To vse pro to, aby odezva byla okamzite, abys nemusel cekat az zareaguje shaper a spomali toho druhyho. Treba kdyz muj bracha sosa na DC, tak ja klido parim gamesu a mam 30ms na srv.

Samozrejme to predpoklada opravdu garantovanou rychlost. na sdileny lince ti to nikdy nebude poradne fungovat.

Edit: Jeste neco, jestli mas fak tridu www, tak si uvedom, ze omezovat provoz na downloadu jde dost blbe a je to taky nepresny, halvne v pripade narazu, cemuze web presne odpovida - reknes si o stranku a prijdou ti data, vetsinou driv, nez staci shaper zareagovat.
    IMPROBE AMOR, QUID NON MORTALIA PECTORA COGIS - krutá jsi, lásko, kam až ty doženeš smrtelná srdce -- Vergilius
    S tím, čeho se na nás dopustili druzí se už nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami.
    Nabídnout přátelství tomu, kdo chce lásku, je jako dát chleba tomu, kdo umírá žízní.

Standardní

Tak jsem sis tim zase pohral a prisel jsem na nasledujici vec, pokud tam mam kanal na na porty (www,onlinovky) tak to fachci jak ma. Jenze musim udelat tridu pro porty na ostatni veci - p2p site, ftp apod.... ten vypada takhle:

eth0-2:2:60.all
    RATE=128Kbit
    CEIL=1Mbit
    BURST=15k
    R2Q=100
    PRIO=7
    LEAF=sfq
    RULE=192.168.1.0/24
    RULE=192.168.2.0/24
    RULE=192.168.3.0/24

A pokud tam mam ten soubor tak mi to zacne prznit ping.Strop je 4Mbity, takze rezerva je dostatecna. Tak proc to dela?
    -= Censored =-

Vliv
    300

Standardní

To je takhle tezko rict, merkni se kudyma ti ty pingy lezou (pres kterou tridu), pouzije se prvni vyhovujici. Ale asi takhle: Ja delim traffic dle IP, na protokoly prdim to by byl silenej strom. Takze kdyz nic nesosam = moje trida je volna, mam ping OK. Kdyz sosam, tak samozrejme leze nahoru.

Tvuj problem bude to, ze ten ping ti spadne do all a tam se deli o pasmo s celym zbytkem protokolu, takze kdyz jedinej clobrda pusti p2p, tak uz ti ping vyskoci hore, protoze ten clobrda to samo vyuzije na maximum povoleny pro protokol.

Standardní

To me taky napadlo, no a napada te jak to resit? Jakto ze tenhle problem nema CBQ?
    -= Censored =-

Standardní

No tak jsem zapremyslel a asi jsem na to prisel
    Vytvorim tridy na porty ktere chci at jedou rychle a zbytek tj ping,p2p a dalsi proste vydelim rychlost linky poctem uzivatelu a vytvorim kazdemu tridu. Tim vyresim i ty pingy

Kazdopadne Jezevce, netusis proc tyhle potize nezpusobuje CBQ? Docela by me to zajimalo
    -= Censored =-

Standardní

Tak jsem si zbytecne honil trenky
    Kdyz jsem kazdemu vytvoril tridu

RATE=8Kbit
    CEIL=1.5Mbit
    BURST=15k
    PRIO=7
    RULE=IP

tech trid bylo pres 300, tak nejeli 1.5Mbitu ale na plny kotel linky. Nevite proc?
    -= Censored =-

Vliv
    300

Standardní

Citace Původně odeslal muska
    Tak jsem si zbytecne honil trenky
    Kdyz jsem kazdemu vytvoril tridu

RATE=8Kbit
    CEIL=1.5Mbit
    BURST=15k
    PRIO=7
    RULE=IP

tech trid bylo pres 300, tak nejeli 1.5Mbitu ale na plny kotel linky. Nevite proc?
    Mno pockej, 300x 8Kbit je 2400Kbit. Kolik mas povoleno pro tyhle tridy dokupy ? ono totiz ten soucet RATE musi byt maximalne roven rychlosti nadrazeny tridy (tim myslim opet rychlosti v RATE). Jinak to moc nefunguje, respektive IMO chovani neni definovany.

BTW: CBQ je totez a ma taky spoustu problemu, problem bude mezi KB a zidli .

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání