Stránka 1 z 2 12 PosledníPoslední
Výsledky 1 až 25 z 34

Téma: Přechod z Win,jaký vybrat Linux

Standardní Přechod z Win,jaký vybrat Linux

Zdravim,
    jsem zvyklej na Wokna,ale chci zkusit Linux.Poradíte mi prosim jakej zvolit s ohledem na skušenosti s Win?
    Na zkoušku jsem si pořídil ABCLinux 2003,je to Knopix z CD.Údajně by to mělo jít i z HDD.Systém najel,ale nenašlo to iteg.síťovku.

Koukal jsem po Mandrake 10 CZ a SuSe CZ. Jaký systém by byl bez komplikací a uživatelsky podobný Win?

Děkuji
    Intel Pentium D 805
    AC Freezer 7 Pro , 1024MB DDR, Asus P5P800-VM
    Leadtek FX 5700

Senior Member mince Avatar uživatele Mojda
    Vliv
    284

Standardní

Procetl sis TOHLE Ja jsem jako "klikaci" zvolil Mandrake a celkem je to pouzitelne...

Standardní Re: Přechod z Win,jaký vybrat Linux

Citace Původně odeslal Xfantasy
    Koukal jsem po Mandrake 10 CZ a SuSe CZ. Jaký systém by byl bez komplikací a uživatelsky podobný Win?
    Děkuji
    Zadny. Takovy Linux neexistuje. Uz treba to, ze linux rozlisuje male a velke pismena... Linux sice casto vypada podobne, jako Windows, ale filozofie ovladani je uplne jina. Pokud hledas neco podobne Windows, hledas marne. Je snad vice rozdilu nez stejnych vlastnosti. Jestli se nechces ucit nove veci a nove pristupy k problemum, neprechazej na Linux.
    Pokud prejdes, musis pocitat s tim, ze budes ze zacatku panikarit, nebudes umet nic nastavit a nebudes schopny rozchodit nic, co ti instalace sama nenasla (treba integrovanou sitovku....)
    Z existujicich distribuci bych ti doporucil Mandrake 9.2 nebo 10 (cele verze se casto nedoporucuji z duvodu nizsi celkove kvality - neco jako Win98 v porovnani s Win98SE), pripadne SuSe. Nevim, ktery z nich je zdarma. Muzes taky pouzit RedHat 9, ale ten zastarava a jeho nastupce Fedora je jeste silne nedodelana.

Standardní

neznate lycoris? nebo byvaly lindows? i kdyz taky bych asi doporucil MDK.. SuSE urcite ne (pokud si od nich nekoupis podporu )

a nejak nechapu co ma rozlisovani malych/velkych pismen spolecnyho s filozofii ovladani systemu
    Imagine there's no heaven and at once the sky is the limit
    Photoblog | Kapela

Senior Member Avatar uživatele D_a_v_i_d
    Věk
    44
    Vliv
    358

Standardní

Citace Původně odeslal Wohmatak
    neznate lycoris? nebo byvaly lindows?

a nejak nechapu co ma rozlisovani malych/velkych pismen spolecnyho s filozofii ovladani systemu
    No, to mi taky nedošlo... Asi chtěl bejt někdo chytrej... Připadá mi to jako kdyby někdo napsal, že je potřeba psát na command line celý názvy programů, jinak se nespustí
    A Jedi gains power through understanding; a Sith gains understanding through power

Destkop machine: Intel Core i5 2400/MSI P67A-C45 /2x4 GB DDR3 1333 MHz/Sapphire HD6790/22" LCD HP w2216/DSL 8MBit connected
    Na filmy v posteli: Lenovo IdeaPad S9e/1,6 GHz Intel Atom, 1 GB RAM, 80 GB HDD
    Na práci: Dell E5500/T9550 2,66 GHz Intel, 3 GB RAM, 120 GB HDD

Standardní

Citace Původně odeslal Wohmatak
    neznate lycoris? nebo byvaly lindows? i kdyz taky bych asi doporucil MDK.. SuSE urcite ne (pokud si od nich nekoupis podporu )

Spolecne nemaji vubec nic (i kdyz, definuj pojem filozofie operacniho systemu.... . Jenom se ocitly v jednom odstavci, z cehoz nekteri vytlemenci nabyli dojmu, ze to souvislost ma. Ja jsem jenom chtel poukazat na to ze Linux je od zakladu jiny.

Uz jsem totiz videl hromadku lidi, kteri Linux nadsene nainstalovali (pri tom si obcas dokazali smazat cely disk...) a zanedlouho ho smazali, protoze je to neco jineho, nez oni hledali (hledali levnou legalni alternativu MS Windows se stejnym vzhledem a chovanim).

Nikdo tady nenadhodil uplne prvni vec, kterou je treba pri prechodu na Linuxu udelat - mit hardware, ktery je v Linuxu podporovan. Podle silne neuplne popisky by Linux je mohl (neni info o zvukovce, pripadne tiskarne, scanneru, fotaku....).

Standardní

Citace Původně odeslal tosuja
    Nikdo tady nenadhodil uplne prvni vec, kterou je treba pri prechodu na Linuxu udelat - mit hardware, ktery je v Linuxu podporovan.
    Nie hardware, ktory je podporovany Linuxom, ale hardware, ktory je podporovany svojim vyrobcom. Ked vyrobca zverejni specifikacie, tak to nie je problem naprogramovat. Podpora vsak casto konci vydanim jednej verzie nejakych pofidernych driverov pre Windows, ktore ani poriadne nefunguju...takze sa to neda poriadne pouzivat ani vo Windows a v Linuxe uz vobec nie (pokial sa nenajde niekto, co vyhackuje z tych driverov sposob ovladania).

Podle silne neuplne popisky by Linux je mohl (neni info o zvukovce, pripadne tiskarne, scanneru, fotaku....).
    1: Asus P2B 1.10 • Celeron 1100@1364/1.8V • 512MB SDRAM • Samsung SP1213N+WD AC28400 • Toshiba XM-6402B+SD-M1212 • PowerColor AR2L Radeon 9100 64MB • 3C900-Combo • Bt848A • ASB-3940UA • AWE-64 • DTK PTP-3007 • VisionMaster 405 • Umax UC630 • Star LC24-200 Colour 2: PCPartner TXB820DS • Cyrix MII PR300/1.8V • 256MB SDRAM • 2xSamsung HD400LD+IT8212F • Accesstek CW4001 • LS-120 • Mystique 4MB • Millennium II 4MB • 3C509 • CMI8329A+Dream MIDI • ADI ProVista E44 • SyncMaster 203B Notebook: DTK FortisPro TOP-5A • P166MMX/1.8V • 80MB EDO • Hitachi 5K80 40GB • 12,1" TFT Router: A-Trend ATC-1425B • i486DX 50@33/5V • 48MB FPM • WD AC14300 • UMC UM9003F • HP PC LAN 16/TP+ Car: Mazda 323P BA • Z5 1489ccm, 65kW@5500rpm, 134Nm@4000rpm

Moderátor Avatar uživatele wong
    Věk
    42
    Vliv
    310

Standardní

Podle silne neuplne popisky by Linux je mohl (neni info o zvukovce, pripadne tiskarne, scanneru, fotaku....).
    Co to ma byt? Ani po konzultaci s etiopskym velvyslanectvim sem neprisel na to cos tim myslel

Administrátor mince Avatar uživatele Jezevec
    Vliv
    300

Standardní

Jestli mas trocha trpelivosti, odvahu a umis cist, jdi klidne do Gentoo. Behem instalace, ktera ti vyjde tak na 2-3 dny (pokud budes kompilovat komplet) se to naucis nastavovat. Je to dokonale popsany, to musi zvladnou kazdej. Nastartis z CD, v jednej konzoli si otevres navod, v druhej instalis a v treti se treba zatim vykecavas na IRC

Podmiky: pevna linka na inet (modem fackt ne) a dostatek vykonu na CPU (cim vic, tim lip).
    IMPROBE AMOR, QUID NON MORTALIA PECTORA COGIS - krutá jsi, lásko, kam až ty doženeš smrtelná srdce -- Vergilius
    Mnoho je prostředků, které léčí lásku, ale žádný není spolehlivý.
    S tím, čeho se na nás dopustili druzí se už nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami.
    -- Francois La Rochefoucauld
    Nabídnout přátelství tomu, kdo chce lásku, je jako dát chleba tomu, kdo umírá žízní.

Member
    Vliv
    281

Standardní

Když už je tady to téma, tak se taky na něco zeptam : Existuje nějaká distribuce, kde není potřeba kompilovat, jsou řešený závislosti a přitom bez klikacích konfigurátek, ale s dobře popsanýma conf. (představoval bych si takový komenáře jako třeba u Samby) ? Myslel jsem na Debian, ale nevim, jestli je to přímo ono.

Jinak k tématu : Pro přechod z Win jsem si nejdřív hrál s Mandrakem 9.2, tam jsem pár věcí naučil, pak se mi dostalo do ruky full SuSE 8.2 a to je ještě lepší, takže doporučuju, pokud si můžeš sehnat SuSE 9.0.
    AMD Athlon64 3000+ | MSI K8T Neo2-FIR | V-Data 2x256 MB DDR 400 | Sapphire Radeon 9600 Pro Advantage 128 MB DDR @ 450/520 | ATI TV Wonder VE | Creative Audigy ES | WD 3x80 GB + 160 GB all with 8 MB cache | LG GSA 4160 | Gembird WCS-YF-1A | HP ScanJet 3400C, DeskJet 5652 | ADI P750 | MS Windows XP Prof. dualboot with SUSE Linux 9.3 CZ | Wireless Internet connection with Ovislink 1120 via KLFree.net | IP Telephony with Sipura SPA 2000 via Softphone

Věk
    42
    Vliv
    310

Standardní

Citace Původně odeslal Magus
    Když už je tady to téma, tak se taky na něco zeptam : Existuje nějaká distribuce, kde není potřeba kompilovat, jsou řešený závislosti a přitom bez klikacích konfigurátek, ale s dobře popsanýma conf. (představoval bych si takový komenáře jako třeba u Samby) ? Myslel jsem na Debian, ale nevim, jestli je to přímo ono.
    kdyz ti vadi klikaci konfiguratka, tak je nepouzivej
    jinak prave v tomhle mne MDK vyhovuje - zavislosti resi (urpmi)
    nebo ten Debian
    v gentoo sice musis vsechno kompilovat, ale jde to tak nejak samo

komentare ke konfigurakum se daji najit na netu - resp. navody jako co nastavit. nejlepsi komentare asi bude mit gentoo

Senior Member
    Vliv
    289

Standardní

4Magus: Zkus Slackware, ktery resi zavislosti pres nejaky softik, ktery se jmenuje nevim jak, lempour vi a poradi, ale je to velice pekne vychytane distro, hlavne co se okomentovanych konfiguraku tyka, kuprikladu tak dlouhy konfigurak LILO jsem jeste nevidel

Ja osobne preferuji dvojici Gentoo&Slackware, Debian jsem zatim nezkousel
    Intel C2D 4300, 1GB DDR2, 120GB Seagate, nVidia7600GT pasiv.

Member
    Vliv
    281

Standardní

Citace Původně odeslal wong
    kdyz ti vadi klikaci konfiguratka, tak je nepouzivej
    jinak prave v tomhle mne MDK vyhovuje - zavislosti resi (urpmi)
    nebo ten Debian
    v gentoo sice musis vsechno kompilovat, ale jde to tak nejak samo

komentare ke konfigurakum se daji najit na netu - resp. navody jako co nastavit. nejlepsi komentare asi bude mit gentoo
    No MDK má docela chaos v těch conf (alespoň z mého pohledu stálezačátečníka). Jinak tý kompilace se zas tak nebojim, jenom toho času, kolik to zabere No, jak dlouho tak trvá kompilace základních věcí ? Jestli by to šlo dělat postupně a nechat to běžet vždycky jenom přes noc
    Edit :
    Lopan : dík, ten Slack pro začátek vyzkoušim. To Gentoo si asi necham až na prázdniny, až bude rodina závisláků na internetu pryč, abych moh v klidu laborovat se svym PC (inet gateway).
    AMD Athlon64 3000+ | MSI K8T Neo2-FIR | V-Data 2x256 MB DDR 400 | Sapphire Radeon 9600 Pro Advantage 128 MB DDR @ 450/520 | ATI TV Wonder VE | Creative Audigy ES | WD 3x80 GB + 160 GB all with 8 MB cache | LG GSA 4160 | Gembird WCS-YF-1A | HP ScanJet 3400C, DeskJet 5652 | ADI P750 | MS Windows XP Prof. dualboot with SUSE Linux 9.3 CZ | Wireless Internet connection with Ovislink 1120 via KLFree.net | IP Telephony with Sipura SPA 2000 via Softphone

Standardní

Slackware ma naozaj pekne komentovane konfiguracne subory (BTW.: /etc/lilo.conf sa tusim generuje pri instalacii - na routeri som ho tusim robil rucne, lebo ta instalacia, co tam je, pochadza povodne zo zipslacku).
    Zavislosti riesim rucne - spravil som si aj pomocny skript findintgz (hlada zadany subor vo suboroch *.tgz v aktualnom adresari).
    1: Asus P2B 1.10 • Celeron 1100@1364/1.8V • 512MB SDRAM • Samsung SP1213N+WD AC28400 • Toshiba XM-6402B+SD-M1212 • PowerColor AR2L Radeon 9100 64MB • 3C900-Combo • Bt848A • ASB-3940UA • AWE-64 • DTK PTP-3007 • VisionMaster 405 • Umax UC630 • Star LC24-200 Colour 2: PCPartner TXB820DS • Cyrix MII PR300/1.8V • 256MB SDRAM • 2xSamsung HD400LD+IT8212F • Accesstek CW4001 • LS-120 • Mystique 4MB • Millennium II 4MB • 3C509 • CMI8329A+Dream MIDI • ADI ProVista E44 • SyncMaster 203B Notebook: DTK FortisPro TOP-5A • P166MMX/1.8V • 80MB EDO • Hitachi 5K80 40GB • 12,1" TFT Router: A-Trend ATC-1425B • i486DX 50@33/5V • 48MB FPM • WD AC14300 • UMC UM9003F • HP PC LAN 16/TP+ Car: Mazda 323P BA • Z5 1489ccm, 65kW@5500rpm, 134Nm@4000rpm

Standardní

Komentare u konfiguracnich souboru jsou veci spise autora programu a ne distribuce, ze ktere jsi jej instaloval. Takze treba smb.conf je dobre konfigurovany vsude (aspon tech par voleb, ktere jsou uvedeny). Vetsina softwaru nema mozna moc komentovane konfiguraky, ale maji manualovou stranku, ktera se konfiguraku tyka (zkus man smb.conf).

Standardní

Citace Původně odeslal wong
    Co to ma byt? Ani po konzultaci s etiopskym velvyslanectvim sem neprisel na to cos tim myslel
    To se nedivim, protoze ses ptal spatne. Hned vedle je konzulat Fidzi a tam to urcite vi.
    Fakt je, ze jsem ten prispevek psal po castech a pokazde mne nekdo vyrusil. Mel jsem na mysli to, ze HW tazatele by mel byt podporovany. Aspon ten, co uvedl.

Standardní

Ve woknech umim chodit dobře a sedí mi.Jedná se mi o to poznat i jinej soft.,dostat se zase o kus dál a zjisti třeba něco ve smyslu "jak sem mohl bez Linuxu žít".Všude jenom čtu jak je Linux plně konkurenční Woknum.

SuSe vypadá na první pohled dobře,ale ta cena zatim neodpovídá (2000-3000)-nechci to kupovat abych za týden zjistil že to nedokážu ovládat.
    Mandrake je cenově na dobré úrovni i pro "odskoušení" (300).

Hlavně potřebuju systém co komunikuje česky,jinej jazyk neznám.
    Jak sem psal,tak jsem si sehnal ABC Linux.Bohužel jenom tápu a nedokážu nic nastavit,ani primitivní věci.Tak jestli má cenu koupit třeba Mandrake,nebo si ABC hodit na HDD a naučit se ho ovládat.Jakej je mezi nima rozdíl?

Hlavně aby to pokud možno rozeznalo HW.Moje konfigurace je:
    AthlonXP 2000+@2600+
    MSI K7N2-L (sound+lan)
    2x256 MB DDR
    HDD 80GB WD,8GB WD
    VGA FX 5700 Leadtek

Nekamenujte mě že je tu,i jinde toho hodně psáno.Čtu co můžu,ale bohužel se jenom ztrácim v pro mě prázdných frázích.W98,98SE,ME,XP-to zanechá stopu která nejde hnedka změnit a pochopit Linux.
    Intel Pentium D 805
    Leadtek FX 5700

Standardní

Tak to mas dost velky problem, lebo pri rieseni problemov najlepsie pomaha Google...
    BTW.: Nic kupovat nemusis, staci stiahnut ISO a napalit.

Standardní

Citace Původně odeslal Rainbow
    Tak to mas dost velky problem, lebo pri rieseni problemov najlepsie pomaha Google...
    To uznávám,ale bohužel
    Na iso jsem koukal na mandrake,ale mám omezená data 1GB a tam je snad 7 CD.
    Tři stovky neni moc,to se dá obětovat,ale jestli je dostačující ABC,tak to obědnávat nemá cenu.
    Intel Pentium D 805
    Leadtek FX 5700

Věk
    42
    Vliv
    310

Standardní

To uznávám,ale bohužel
    Tři stovky neni moc,to se dá obětovat,ale jestli je dostačující ABC,tak to obědnávat nemá cenu.
    MDK 10 Community download ma 4CD
    MDK 9.2ka ma myslim 3CD
    staci ti rozhodne jenom jedno z toho

bez anglictiny to pujde ale spatne... kdyz budes mit nejakou chybu, tak se ti to bude blbe hledat, protoze vsude sou (i) chyby napsany anglicky

Standardní

To uznávám,ale bohužel
    Di do toho Mandrake 10 Community, je to 5Cd a hlavne prirucka v cestine (pres 300 stran), ma dobrou podporu, a pokud se umis slusne chovat a projevis snahu resit svuj problem, urcite se dockas odpovedi
    Jinak nejprve nainstaluj system, prohlidni si co v nem mas, a potom zkousej jednodussi veci. Na optimalizaci a 3D hry zatim nespechej, chce to svuj cas, nebo aspon najdi nekoho kdo to umi, aby ti mohl poradit.
    ITF FreeNet Liberec

Member
    Vliv
    281

Standardní

Tak jsem začal stahovat Gentoo liveCD a při tý příležitosti jsem si všimnul, že existují předkompilovaný balíčky. Vyplatí se je stahnout pro začátek

Standardní

Citace Původně odeslal hwsoft
    To uznávám,ale bohužel
    Di do toho Mandrake 10 Community, je to 5Cd a hlavne prirucka v cestine (pres 300 stran), ma dobrou podporu, a pokud se umis slusne chovat a projevis snahu resit svuj problem, urcite se dockas odpovedi
    Jinak nejprve nainstaluj system, prohlidni si co v nem mas, a potom zkousej jednodussi veci. Na optimalizaci a 3D hry zatim nespechej, chce to svuj cas, nebo aspon najdi nekoho kdo to umi, aby ti mohl poradit.
    hmm... ale me se treba Mandrake 10 Community vubec nepodarilo nainstalovat - sice nechapu, co to je za joke, ale kdyz jsem si vybral balicky, ktery chci nainstalovat a presel na dalsi obrazovku, tak to na me baflo, ze jsem si nevybral kernel. jenze ten vubec vybrat nejde
    takze jsem budto totalni lama (coz v linuxu jsem ), nebo nevim
    AMD Athlon XP-M 2500+@2300 MHz | Zalman CNPS7000A-AlCu | ASUS A7V600 | 512MB DDR400 Hynix | CP R9500@R9500Pro | Glacial NorthPole (heatpipe pasiv) | Creative SB Audigy | 2x Seagate Barracuda 7200.7+ 120GB | Plextor PX-W4824A | AOpen H600A case | Chill-Innovation CP-400P |||| Lenovo Thinkpad R61
    poslechněte si naše demo ...

Věk
    42
    Vliv
    310

Standardní

Citace Původně odeslal jaab
    Citace Původně odeslal hwsoft
    To uznávám,ale bohužel
    hmm... ale me se treba Mandrake 10 Community vubec nepodarilo nainstalovat - sice nechapu, co to je za joke, ale kdyz jsem si vybral balicky, ktery chci nainstalovat a presel na dalsi obrazovku, tak to na me baflo, ze jsem si nevybral kernel. jenze ten vubec vybrat nejde
    takze jsem budto totalni lama (coz v linuxu jsem ), nebo nevim
    ja sem to instaloval na notebooka a slo to ok - z tech 4 iso co sou k downloadu.
    std.se nainstaluje 2.6.3 kernel a doinstaloval sem si 2.4.25 kernel
    nejhorsi je, ze normalni nemuzes mit kernel sources od obou zaraz
    vlastne ani vic kernelu, kdyz si rucne neopravis lilo, ale to je easy

Standardní

Takže ABC Linux mám vyhodit oknem?No,holt si objednám Mandrake.

Nikoho kdo umí v Linuxu neznám,takže na to budu sám.

Díky za rady
    Intel Pentium D 805
    Leadtek FX 5700

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání