ad 1) ale je to hovadina. zkus si to představit - swap na dalším oddíle hned za oddílem OS (např. OS partition má 10GB, pak 2GB swap s tím, že na OS oddíle je na začátku 500MB pro MFT, pak 1.5GB OS, dále 2GB pro programy + volné místo (6GB) = typické rozdělení dat na disku) - výsledek je, že pro jakoukoliv operaci se swapem musí disk seekovat minimálně přes 6GB. těch 6GB není pevné číslo - samozřejmě, někdo má víc, někdo má méně. ale volné místo je tam vždy, a je to vždy právě ten rozdíl, jak daleko musí disk "navíc" seekovat. a seek je vždy nejpomalejší.
pokud máš jiný názor podpořitelný fakty a ne větou "shrnme ze existence samostatne partition na swap na systemovem disku rozhodne neni "hovadina" ", rád se ho dozvím.
ad 2) pokud někdo nechce pevnou velikost swapu, nechce asi výkon. ta velikost swapu může být klidně třeba 512MB (tak to mám já, a nikdy mi wokna nezhučeli z důvodu, že by jim došla paměť (mám 512mb ram)). doba nutná ke změně swapu na pevnou velikost + jeho následná defragmentace se počítá na minuty. pokud je pro tebe lepší ušetřit ty minuty tím, že radši uděláš další oddíl (čím budeš sice pokaždé ztrácet "jen" sekundy, ale sekunda k sekundě...), tak budiž. je to tvoje právo.
ono to taky není o tom, že by mi stačil třeba 256MB swap - ano, možná by mi stačil, ale nikdy jsem to nezkoumal, protože to imho není potřeba. je velmi malé procento uživatelů, kteří mají na disku tak málo místa, že si nemůžou dovolit "preventivně" mít větší swap (tzn třeba místo 512mb mít 1gb). tak proč to řešit ?
ad 3) ty píšeš, že "Pokud je swap za prvni systemovou partition a blizko k zacatku disku tak jej klesajici vykon disku smerem ke ke konci prostoru neovlivni"... předpokládám, že myslíš klesající výkon disku na konci = klesající STR na konci. nic jiného na konci disku totiž pomalejší není. a já jsem ti oponoval, že rychlost swapu není o STR, ale o vzdálenosti, jakou musí hlavička urazit od OS oddílu.
ad 4) ano, takže je potřeba ten swap defragmentovat. je to nějaký problém ? něco nechápu ?
ad 5) ať se do swapu před pádem zapsalo cokoliv, po restartu to OS vůbec nebude zajímat, protože ze swapu nebude nic číst. bude z něj číst jen to, co si tam sám zapíše. nevím, co má společného zastavení/roztočení disku s naším tématem ? jak souvisí s tématem zakolísání 5V větve ? za zkratky se omlouvám, nějak jsem se nekontroloval.
ad 6) zde se pouštím na tenký led. nevím, jak přesně swap funguje v tomto směru, ale předpokládám, že žádné "odswapování" není potřeba. swap funguje jako náhrada RAM. program se místo do RAM nahraje do swapu, pokud už není v RAM místo. jakmile program skončí, OS přestane tu část swapu, ve které byl ten program, prostě používat a třeba za chvíli tam nahraje další data. není to tak, že by po skončení programu OS musel celou oblast např. přepsat nulama. proč taky ? ono tohodle jevu (kdy po skončení procesu/programu vlastně ten program zůstane dál ve swapu), zneužívají "hackeři" apod - ze swapu se dají klidně vyextrahovat části citlivých dokumentů ve wordu apod. bohužel pro bezpečnost, bohudík pro rychlost.
je možné, že takto to funguje pouze při pevné velikosti swapu, ale imho není nic jednoduššího, než ten swap na pevnou velikost prostě nastavit.