Citace Původně odeslal Eagle
Pořád se oháníš objektivitou a tím, jak IOmeter je bezchybný, protože je zdokumentovaný. Napadlo tě někdy, že tyhle Intel testy jsou už dost staré a nepočítají se způsobem cachování, jak ho provádí Windows XP?
IOMeter není bezchybný. pokud jsem to někde v tomto threadu napsal, tak to beru zpět. ale jeho chyby jsou zdokumentovány. zatímco u c´benche to už z principu nejde (pokud to někdo neudělá IPEAKem - což by bylo super).
IOMeter provádí naprosto náhodné přístupy o zadané I/O depth a zadaná velikosti bloku + na zadané velikosti oddíl. pokud víš, jak windows cachují, musí ti být jasné, že toho nacachují tak max 1%. samozřejmě - pokud nastavím oddíl na 10MB, size na 512bytes, I/O na 1, tak (až) po 2.5 sekundách (díky FIS overheadu - tzn. neschopnosti ATA rozhraní efektivně přenášet malé bloky) se celý ten oddíl nacachuje a pak už to pojede read burst rychlostí.
pokud bys ale to samé chtěl udělat s oddílem třeba 1GB nebo více, tak bys potřeboval několik GB RAM, aby bylo procento nacachovaných accesů tak velké, že by to ovlivnulo výsledek. a je otázkou, zda by to vůbec byla vada, že se ten výsledek nacachuje - přeci pokud to windows nacachují v benchmarku, nacachovaly by to i v praxi ! a to přece chceme, ne ? (myšleno chceme po benchmarku, aby se choval stejně jako v disk praxi).

Intel C++ Compiler je naprostá špička mezi kompilátory, produkuje extrémně rychlý kód na takové úrovni, že často ručně dělané optimalizace v assembleru vycházejí jen o maličko rychlejší nebo stejně rychlé. A jak je tedy možné, že po zkompilování zdrojáku enkodéru Lame s optimalizací na P4 to chodí na P4kovém systému pomaleji, než když se ten samý kód zkompiluje s optimalizací na Pentium III ? Kde udělali borci z Intelu chybu? Na P4ce chodí rychleji kód optimalizovaný pro P3 než pro P4... zvláštní, ne?
Petře, jak to souvisí s tím, co teď řešíme ? disk je vnitřně stále stejný, tam nejsou potřeba žádné optimalizace a instrukce jako SSE apod. u CPU, pokud jsi teda myslel tohle.

Žádný program (a IOmeter ani IPEAK nevyjímaje) nefunguje optimálně ve všech případech. A já rozhodně budu víc věřit odladěnému testu s pevně danými parametry než "univerzálnímu" IOmeteru (čím víc voleb, tím víc chyb, to tak v programování je). Je vidět, že programování nerozumíš, takže ani ty nevíš, jak přesně IOmeter pracuje a kde může mít slabiny. Tak tu nepovídej nic o tom, že využiješ slabiny zdokumentovaných benchmarků ve svůj prospěch. Zdokumentovat se to dá jedině tak, že někdo (kdo hodně dobře rozumí diskům, řadičům, práci s pamětí) vezme SoftICE a všechno si odkrokuje (což je mimochodem ilegální, protože reverse-inžinýring běžně není dovolen). Do té doby je povídání o tom, že tenhle test je spolehlivý a tenhle ne, úplně o ničem.
ale mě (jako člověka co chce otestovat výkon disku xyz) vůbec nezajímá, jestli ten program má v sobě nějaká programátorské (!!!) chyby, mě zajímá pouze to, zda testuje pokaždé naprosto stejně a JAK testuje, tzn. jak vypadá patterna toho programu, procenta čtení/zápisu, I/O depth, chunk size, jak hluboko jde atd atd - a hlavně zda tato patterna odpovídá tomu, co chci zjistit (tzn. např. rychlost disku v typical home use), a pokud ne, tak kde je chyba - co si z toho výsledku vzít můžu a co ne.

a pokud by v IOMeteru (nebo v jakémkoliv jiném zdokumentovaném benchi) byly nějaké programátorské chyby, už by se dávno našly - právě proto, že by třeba bench A (ve kterém by byla nějaká ta chyba) tvrdil, že v home use je rychlejší disk á než disk bé, a přitom všechny ostatní benche by tvrdily pravý opak, tzn. že disk bé je rychlejší než disk á. pak to chce udělat to, co píšeš - vzít třeba SoftICE a krokovat ten bench, kde má chybu, nebo ještě jedna možnost - přehrát tu patternu IPEAKem (a třeba se zjistí, že bench špatně dělá to a to - třeba že zadá se mu I/O depth 1 a on dělá I/O depth 2).
a když už jsme u toho - kde IPEAK nefunguje optimálně ? když to tvrdíš, tak bys to měl nějak podpořit důkazy, ne ?

Pokud oba benchmarky dávají stejné skóre na úrovni 5% standardní statistické nepřesnosti, dá se očekávat, že oba mají vhodný systém testování.
přes noc se dá napsat benchmark (i když já bych to nezvládl - nejsem tak dobrý programátor), který "vyplivne" u naprosté většiny disků číslíčko, které bude odpovídat tomu (5% odchylka), jak je ten disk "opravdu" výkonný v typical blabla use. a s reálným testem to nebude mít nic společného. prostě se vezme třeba v server patterně 60% výsledku bude seek, 15% STR a 30%lazy write resp read-ahead a 5% burst. a voila, "vhodný benchmark na testování" je na světě

A jestliže c't má lidi jako Andreas Stiller (který H2benchW nenaprogramoval, jen tak BTW), tak jim budu věřit stejně jako programátorům Intelu. Když nevíš, jak těžké je programovat podle DDK a že to v této republice umí odhadem maximálně deset lidí, tak jak můžeš dělat soudy o tom, že autor H2benchW je úplný ignorant ohledně pevných disků?
já nevím, kdo napsat c´bench. ty jsi začal mluvit o tomto člověku, tak jsem předpokládal, že to napsal on. ale to je naprosto bezpředmětné.
nikde jsem taky nenapsal, že je naprostý ignorant. to si nemyslím ani v nejmenším. chtěl jsem tím jen říct, že každý na světe se může splést. nikdo není vyjímkou. a v benchmarcích to může mít fatální důsledky.
nějaký důvod to mít musí, proč není zveřejněno, jak ten bench testuje. a prostě ve mně "hlodá" červíček - proč by nezveřejnil, jak ten test funguje, kdyby byl tak naprosto skvělý ? pokud by se prokázalo, že je to test na úrovni IPEAKu, byl by "slavný" a rád bych mu za ten bench dal klidně 100 dolarů (a rozhodně bych nebyl sám), pokud by fungoval tak jak má, byla zveřejněna patterna jak to funguje (která by odpovídala realitě) a pokud by dával konzistentní výsledky.

Se nezlob, ale více budu věřit jemu než tobě, protože za c't stojí programy napsané opravdovými profesionály... a na to už jsou potřeba sakra dobré znalosti.
pochop, že testování disků není o tom, jak dobrý program napíšeš, ale o tom, jestli to odpovídá realitě (se všemi detaily, co jsme tu doteď rozebírali).
a opravdu se nezlobím, že mi nevěříš - ale zkus se porozhlédnout na netu, možná zjistíš, že tyhle názory nemám jen já sám.