Citace Původně odeslal Eagle
...kde vezmu údaje o tom, který program přistupuje k disku jak?
ze SR testbed 3 a jejich IPEAKu. nebo to není dost "konkrétní" ?

H2benchW tyhle způsoby přístupů v sobě integruje a mám jistotu, že je udělá pokaždé stejně, protože jím poskytované výsledky jsou udržitelné, shodují se s výsledky "kutilských testů" a případná změna v chování disku (např. kvůli AAM) má podobné následky jako u ostatních benchmarků.
když si jednou uděláš patternu v IOMeteru, tak ti jí IOMeter taky vždy "pustí" stejně, ne ? a je ovlivněn AAM apod taky. něco nechápu ?
co si představuješ pod tím "udržitelný výsledek" ?
jak víš, že ten c bench testuje správně ? o pár řádků píšeš, že přece každý soft jdoucí k HW může vykazovat určité anomálie. IOMeter je soft, prověřený dosti dlouhou dobou, takže u něj je ta šance (imho) velmi malá, což se o c benchi prostě říci nedá (např. proto, že není zveřejněno JAK testuje).

Může ti to připadat lamerské, ale výsledkem recenze je celkový pohled na věc, nikoliv rozebírání detailů a lá kolik trval nejdelší average access při 200 násobném opakování testu. End-usery vůbec nezajímá, z čeho se disk skládá, je zajímá jen pořadí výkonu a hluku. U procesoru mě taky zjevně nezajímá, kolik cyklů trvá ADD a kolik jich můžu pouštět paralelně. Zajímá mě aplikační výkon.
já souhlasím s tím, že end usery nezajímá dopodrobna rozebrané tohle a tamto. jenže SHW (imho) není zaměřen na end usery. nebo některé tvoje články o CPU jsou pro end usery ? neřekl bych...
kdyby se podobný test vyskytl na živě, technetu nebo toms hardware, neřekl bych ani ň. ale myslel jsem, že SHW "má na víc". teď to nemyslím jakkoliv pejorativně, opravdu.
prostě jsem předpokládal, že SHW by tím článkem mohl zabít 2 mouchy jednou ranou. třeba udělat odstavec "pro pokročilé uživatele" a tam rozebrat všechny věci, a pak další odstavec "pro začátečníka", kde to shrnou pro LAMy.
je vidět, že se primárně zabýváš procesory - u HDD neexistuje aplikační výkon jako u CPU. u CPU se ti jedna stejná aplikace na dvou různých PC se stejným CPU (samozřejmě předpokládám, že by to byla aplikace, která by zatěžovala JEN cpu) spustí za téměř identickou dobu. u HDD to prostě neplatí. těch "proměnných" je tam příliš mnoho. jedinou cestou (kterou používají na SR) je pomocí nízkoúrovňového testu nezávislého na filesystému (operačním systému, driverech, dalšímu HW...) zjistit jak vypadá typická patterna a tuto patternu pak přehrávat. SR na to má soft za nějakých 30000kč, což si v podstatě nikdo jiný nemůže dovolit, takže se musí hledat náhražky. a myslím, že jediná možná nízkoúrovňová náhražka je právě IOMeter, do kterého se "nabuší" výsledky, které na SR zjistili a ty se pak přehrají. na HDD se prostě nedají použít benche na aplikační výkon (pokud ten bench není podrobně popsán, co v něm a jak funguje !!! jinak samozřejmě ano !!!), protože pak to dopadá v nejhorším případě jako v Sandře (uznávám, to je dost extrém). a pro experienced usera jsou bezcenné (ale zase - jen pokud ten bench není podrobně popsán, co v něm a jak funguje), i když pro normálního člověka zajímavé.

Klidně můžeš nesouhlasit a hádat se tady do nekonečna o univerzálnosti použití IOmeteru, ale já prostě budu trvat na tom, že normální uživatel nemá šanci vypozorovat způsoby přístupu jednotlivých programů k datům (navíc při cacheování OS) a IOmeter lze tak při odhadování způsobu přístupů použít leda pro serverové použití, kde je velmi pravděpodobné časté seekování se čtením malých dat. Způsoby přístupu k disku u desktopového použití jsou natolik odlišné a natolik unikátní mezi programy a tak moc v nich hraje roli cache, že jediná cesta měření výkonu u takového nasazení je přes aplikační testy, které několika způsoby simulují reálné chování (zjevně načítání Wordu a kopírování z partition na partition jsou naprosto neporovnatelné testy).
asi se neshodneme.
můj názor je prostě ten, že rozdíl mezi server pattern a home pattern je pouze ve věcech, které lze v naprosté většině případů upravit pomocí nastavení IOMeteru (tzn I/O depth, avg size + externě localization)+se znalostí track-to-track seeku+člověk musí vědět, jak to "tam" funguje. jak jsi sám napsal "...Způsoby přístupu k disku u desktopového použití jsou natolik odlišné a natolik unikátní mezi programy a tak moc v nich hraje roli cache,..." - že se to musí udělat bez toho, tzn. nízkoúrovňově. jinak ty výsledky nebudou porovnatelné.

c't považuji za naprostou špičku, ono když už někdo programuje podle DDK, tak to o jistých znalostech programování a hardware svědčí. A že Andreas Stiller to dělal v době, kdy ostatní o tom neměli ani tuchy... najdi si lepší časopis, když se ti tenhle nelíbí. Program H2benchW od c't je přímo doporučen na stránkách StorageReview, zatímco o IOmeteru je tam důrazně napsáno, že pro porovnávání single-user performance je nevhodný! Proč, to už se tu snažím delší dobu vysvětlit. A už to nebudu vysvětlovat, protože nemám čas ani chuť trávit večery odepisováním v diskuzi, natož pokud oponent má tendence k agresivitě.
považovat za naprostou špičku je můžeš, já si taky můžu myslet, že fotbalový tým FC Lopata Hrobník je špička v druhé divizi okresního přeboru - ale prostě pokud za tím nejsou výsledky, resp. v případě benchmarku pokud není dostatečně osvětleno, jak přesně to testuje...no, to už bych se opakoval.
ad doporučení na SR - ano, píšou tam, že IOMeter je vhodný hlavně pro multi-user testy. píše se tam, že i HD tach a ATTO jsou useless v real-time performance, ale přesto VŠICHNI (včetně adminů a modů a userů, co tam jsou od začátku, tzn. cca 2 roky) tam na testy používají ATTO, HD tach i IO meter. protože pokud člověk ví, CO v těch výsledkých má hledat, tak mu to dá neporovnatelně více informací, než jakýkoliv aplikační test. a hlavně - pokud to člověk umí nastavit. žádný benchmark není bez chyb, ale člověk o těch chybách musí vědět, a musí je umět využít "ve svůj prospěch" - a to i ve zdánlivě nesouvisejících oblastech jako server use a home use. ale pokud není publikováno, jak c bench funguje, nikdo nemůže vědět o jeho chybách a tudíž je nemůže "využít ve svůj prospěch".

prošel jsem si svoje příspěvky, a jediné, co mi přišlo "agresivnější" než tvoje výroky je můj post z dnešního dne, konkrétně v 0:45. pokud tě ta dvě sousloví "ti asi uniká" a "jsi asi nepochopil" uráží, upřímně se ti omlouvám.