Výsledky 1 až 14 z 14

Téma: Jadro a Quake

Member
    Vliv
    268

Standardní Jadro a Quake

Zase se nahromadilo par problemu.

1. Jadro. Uz celkem dlouho pouzivam mnou zkompilovane jadro misto toho mandrakovskeho. Kdyz jsem si pred casem pridal do gkrellmu prenosovu rychlost disku, tak me celkem lekla velmi nizka hodnota(max 3MB/s na WD 80GB, 7200). Hned jsem spustil hdparm a zjistil, ze nemam zapnutou DMA. Tak jsem to zkusil zapnout, ale vyhlasilo ze operation not permitted. Rekl jsem si, ze pravdepodobne mam jeden z chipsetu, ktere DMA v linuxu nedporuje. Dal jsem se tim uz nezabyval. Az vcera me napadlo, ze zkusim to stare mandrakovske jadro a hele rychlost 25MB/s. To je rozdil. A samozrejme DMA zapnute. Nevite nekdo co musim udelat, abych zapnul DMA?

2. Taky neco s jadrem. Jadro normalne fungovalo nejaky cas, ale pak zacalo nefungovat vypinani. Kdyz jsem dal poweroff, tak klasicky postup vypinani aplikaci a takovych blbosti a pak ve chvili vypinani prisel ten jeho charakteristicky zvuk - a nic. Komp se nevypl. Nevite cim to je? Driv to fungovalo bez problemu.

3. Quake
    Od jiste doby mi nefunguje mys v nem. Zapnu ho, mys je v levem hornim rohu a nejde s ni pohnout. Zajimave je, ze klikat muzu. Bez mysi je Quake celkem narez.

4. Na soft. chlazeni pouzivam fvcool. Je to super, jediny problem je, ze nefunguje vubec zvuk. Takove hnusne chrceni. Prej je to celkem normalni jev. Pred pustenim filmu nebo pisnicky musim vzdycky vypnout chlazeni. Neni to nejaky super problem, ale ste me to. Jediny program, ktery zvlada zvuk je Quake. Teplota sice vystoupa na max, ale neni potreba to vypinat a zapinat. Co pouziva Quake jakovystupni zarizeni? Neslo by tam vsecko ostatni presmerovat?

Diky za cteni tohohle dlouheho dotazu.
    Python: executable pseudo-code; Perl: executable line noise

Senior Member
    Vliv
    289

Standardní

Jaky mas chipset na desce? Zkousel jsi zapnout DMA jako root?
    Jinak v jadre je jeste polozka: Use PCI DMA by default when available
    Intel C2D 4300, 1GB DDR2, 120GB Seagate, nVidia7600GT pasiv.

Standardní

1. Jakej chipset?
    vim ze s jednou verzi hdparmu mi taky neslo startovat DMA a byla to chyba na jejich strane..

2. Nemozne, pokud si nemenil zadne nastaveni ) nice se nedeje samo

3. Jakej mas nastavenej driver v configu?

4. pouzivam athcool, kdosi tu o nem psal (thx again) a nemam problem, sice slysim ze zvukovky mirny ruseni kdyz mi nic nehraje, ale to mozna ani nedela ten athcoll (onboard ownz)
    Imagine there's no heaven and at once the sky is the limit
    Photoblog | Kapela

Member
    Vliv
    268

Standardní

Citace Původně odeslal Wohmatak
    1. Jakej chipset?
    Via KT333, de o to, ze v mdk jadre funguje DMA na default. Takze to chipsetem nebude.
    2. Nemozne, pokud si nemenil zadne nastaveni ) nice se nedeje samo
    No jasne, ovsem nekdy se deji veci o kterych nevis. Rozhodne jsem nekompiloval jadro a nijak nemenil nastaveni.
    3. Jakej mas nastavenej driver v configu?
    imPS2, zase to same. Uplne v poho to fungovalo a pak najednou nic.
    Ale klikat de.
    4. pouzivam athcool, kdosi tu o nem psal (thx again) a nemam problem, sice slysim ze zvukovky mirny ruseni kdyz mi nic nehraje, ale to mozna ani nedela ten athcoll (onboard ownz)
    Nezalezi na programu, divne to chrci i kdyz to nastavim manualne pomoci setpci. Tohle uz je asi zalezitost chipsetu. Ja bych se tim nezabyval, jenom ze v Quakovi to jede uplne v pohode, takze se to urcite nejak da obejit.

Standardní

a co mas za disk? ja mam taky kt333..

s tou mysi - zkus pustit znovu xf86config...

ad jadro: nedelalo ti to s JINYM jadrem? zkontroluj nastaveni a zkus prekompilovat
    Photoblog | Kapela

Member
    Vliv
    268

Standardní

a co mas za disk? ja mam taky kt333..

s tou mysi - zkus pustit znovu xf86config...

ad jadro: nedelalo ti to s JINYM jadrem? zkontroluj nastaveni a zkus prekompilovat
    WD 80GB 7200/s, 2MB cache.

S tou mysi zkusim, ale pochybuju, vsude to jinak jde.

Delalo mi to s jadrem 2.4.25. Rekl jsem si taky, ze by to mohlo byt jadrem a tak jsem zkompiloval 2.4.25 a furt to same. Jeste zkusim 2.6.3 a uvidim.

BTW: Co mas za zvukovku? S tim chrcenim by to taky mohlo trochu zalezet na zvukovce. V pripade uspechu bych tu svoji odpojil a nechal tam jenom integrovanu.

Standardní

s tym quakeom mam presne ten isty problem. Predtym islo a zrazu... nic

Member
    Vliv
    268

Standardní

Takze problem s vypinanim pocitace se vyresil. Jak? Proste to zacalo fungovat.

S tu mysu v Quakovi je to divne. Znovu jsme nainstaloval system a furt to nejede.

4Wohmatak: Co jsem tak testoval athcool (problem neresi, furt to chrci), tak jsem zjistil, ze je asi o 3 - 4 teploty horsi nez fvcool.

Standardní

a rozdil kdyz pouzijes OSS a ALSu?
    Photoblog | Kapela

Member
    Vliv
    268

Standardní

Chrci furt.

Member
    Vliv
    268

Standardní

No, tak se mi nakonec podarilo vyresit DMA a mys v Quakovi.

Zapnuti DMAcka bylo peclive ukryte v jadre nekde u PCI radicu, coz jsem pravidelne odskrtaval. Hdparm vyhazuje 46MB/s

A mys v quakovi je prej nejaky problem s Xfree86 4.3.0, ale nepodarilo se mi zjistit jaky. Reseni nabizi quake1.32b. Brat jenom s tim beckem, prave to opravuje tuto chybu (featurku).

Member
    Vliv
    268

Standardní

Posledni problem je s tim zvukem, ze chrci pri softwarovem chlazeni. Vcera jsem strasnu haluzu mozna nasel reseni. Jen tak nahodu jsem neco spustil v zapovezenem nastroji Kaboodle (nebo jak se to jmenuje) a jelo to bez chrceni pri zapnutem chlazeni. Nebude to tim, ze KDE vyuziva trebas nejakou jinou vystupni knihovnu. Kdyz jsem potom zkusil nahodit XMMS, tak pri prehravani zatuhlo, mozna proto, ze vystup uz byl obsazeny.

Standardní

no zalezi na tom, jaky to pouziva driver a jakyho daemona (arts, esd atd.)... zjisti si, co pouziva kaboodle kdyz ho u sebe pustis...
    Photoblog | Kapela

Member
    Vliv
    268

Standardní

Plany poplach. Jak znamo, pri softwarovem chlazeni chrci zvuk, protoze mu nekdo furt zavira FSB a tak se musi docilit toho, aby byla FSB furt otevrena. To se dosahne tim, ze vypnu soft. chlazeni nebo tim, ze je 100% vytizeni.

V tom kaboodle byla asi nejaka chyba, protoze behem spusteni (v klidu, bez prehravani) vystoupilo zatizeni na 100% a proto jely ty pisnicky v pohode.

Takze zase nic.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání