Výsledky 1 až 11 z 11

Téma: Archivacia fotiek

Standardní Archivacia fotiek

Ahojte, poradte mi prosim niekolko veci pri archivacii fotografii na CD.

1. Nejaky dobry soft - chcem si spolu s fotkami na CD ulozit aj nejake poznamky k tomu. Existuje nieco ako "otagovanie" tych fotiek? Databaza na HDD nie je riesenim.
    2. Ake zvolit nazvy suborov? Mam ideu zacinat yyyy.mm.dd.xxx, kde xxx je poradove cislo a potom nejaky obkec na par pismen - napr. dovolenka Grecko. Ake mate osobne skusenosti?
    3. Aky dat format? Pri fotkach z digitalu je to jasne - jpg, no ako na skenovane fotky? Bezstratovy? Stratovy s malou komprimaciou?
    4. Mam im natvrdo nastavit velkost 9x13 resp 10x15 pri 1200 dpi alebo nechat povodnu velkost.
    5. Je pri pootoceni fotky dobre v Coreli najprv zvascit dpi a potom ho naspet znizit? (z hladiska kvality vystupu)

Hodte sem nejake osobne skusenosti, tipy, privitam vsetko
    Sorry za lama otazky
    AMD Athlon 1700XP+@2400XP+ DUT3C JIUHB default VCore, MB Epox 8k9a, Arctic Cooling Copper Silent TC, 256MB DDR266 Apacer CL2, HDD Hitachi DeskStar 250GB PATA, Sapphire ATI 9100 64MB, TEAC CDW58E, EIZO L568 @ DVI, 2x audio zostava

Standardní

Vazne nikto?
    AMD Athlon 1700XP+@2400XP+ DUT3C JIUHB default VCore, MB Epox 8k9a, Arctic Cooling Copper Silent TC, 256MB DDR266 Apacer CL2, HDD Hitachi DeskStar 250GB PATA, Sapphire ATI 9100 64MB, TEAC CDW58E, EIZO L568 @ DVI, 2x audio zostava

Senior Member mince Avatar uživatele basik
    Vliv
    284

Standardní

treba v ACDSee muzes k obrazku pridat description ... jinak fotky nechavam presne tak jak vylezou z fotaku ... a ani zadny specialni nazvy ... lepsi sou imho dobre pojmenovany adresare nez samotny fotky

Junior Member
    Věk
    43
    Vliv
    269

Standardní

Ja používam Fototime fotoalbum. Fotky ti môže zoradiť napr. podľa dátumu nafotenia (info z fotky),.... Zobrazí náhľady, ale na CD sa nachádzajú aj originál fotky v adresároch, dá sa v pohode tlačiť ......
    Mne zatiaľ tento program vyhovuje ako centrálny digi fotoalbum (má aj podalbumy) na HDD, Jednotlivé fotoalbumy si potom napálim na CD, automaticky sa tam exportuje aj samotný program, takže prezentácia
    na inom PC nie je problém....

No a pokec k jednotlivým fotkám si samozrejme môžeš spraviť .
    Takisto zobrazuje graf , koľko fotiek bolo v akom časovom období
    nafotených atď.

Standardní

Mne ide najme o skenovane klasicke fotky - mam ich doma na stovky a chcem ich spracovat. Z digitalu to je iba minimum.
    Skusim ten Fototime - www.fototime.com, no jaksi nie je free, bude treba pockat, na licenciu

V AcdSee mi bude ale description zobrazovat aj na CD a v inom pocitaci?

To otagovanie suboru sa nejako neda?
    A co format?
    Zatial dakujem.

Junior Member
    Věk
    43
    Vliv
    269

Standardní

Ja si pomocou fototime archivujem fotky z digitálu spolu s naskenovanými. Dá sa v pohode.
    A že nie je free? ..... A to je problém?

Standardní

A v akom formate mas tie naskenovane?
    Ja som skusal exportovat z Corel-u do jpg komprimacia aj vyhladzovanie na 10. vysledny subor cca 2-3 MB, co je uplne v pohode.
    To, ze nie je free, je minimalne moralny problem, ked mas moznost to mat legalne

Junior Member
    Věk
    43
    Vliv
    269

Standardní

Ja scannujem cez ACDSee 5 priamo do JPG (300dpi, niekedy aj 200dpi).

Citace Původně odeslal Axel
    To, ze nie je free, je minimalne moralny problem, ked mas moznost to mat legalne
    To je IBA morálny problém. (mám aj väčšie problémy, takže tento
    netreba riešiť )

Standardní

Tych 300 dpi je podla mna strasne malo.
    BTW: ako to davas na CD? Dal som ulozit ako iso subor na neskorsie vypalenie, no fotky ostali aj na disku. Potom ich treba rucne odmazat? alebo nejako zosynchronizovat s CD, aby to vyhodil z disku program?
    Daju sa nejako pridavat aj obrazky,co su uz na CD?
    Ma zmysel robit ich ako TIFF? Ten by mal byt bezstratovy, nie?

EDIT: A co ACDSee? Mate s tym nejake skusenosti pri archivovani?

Junior Member
    Věk
    43
    Vliv
    269

Standardní

Ak ti je 300dpi málo, nie je problém to naskenovať aj vo vyššom (len 200Mb obrázok... ).
    Je tam možnosť vytvoriť Fotoalbum CD. Fotky zostanú na HDD (sa mi zdá, že aj po napálení ....teraz si nespomeniem).
    Treba zobrať RW a vyskúšať. Ja fotky mám aj na CD, aj na HDD.

Standardní

Uz som to odskusal, fotky zostavaju na HDD, no idu cez wizarda zmazat tak, aby zostali v databaze vratane nahladov. Lenze defaultna akcia pri kliknuti na ne je restore a nie view
    Ma to trocha blbe zaradovanie do skupin, kde sa fotky automaticky neulozia aj do nadradenej skupiny, popripade nejdu z nej potom odmazat...
    A v klucovych slovach v advanced filtri funguje iba vyhladavanie ako AND, da sa to nejako obist?

Edit:ACD See 6 ma mat aj archivaciu na CD, skusal to niekto?
    Je pre mna velke to tahat

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání