Udělal jsem tedy pár pokusů, jak jste mi poradili a vypadá to, že to je fakt pamětěma. Ale deska tomu taky moc nepřidává.
Nastavil jsem SPREAD CENTRUM na DISABLED
Paměti na nejhorší časování (3,4,4,8 ) a frekvenci 320 (5:4). Takhle to není schopno najet ani s FSB 220MHz!
Pokud nastavím paměti na 266 (3:2) tak to jede i s FSB 260 @ 3,12GHz. Ale není to Prime Stable. Zkoušel jsem snižovat FSB až někde na 240 a třeba i zvyšovat napětí (DDR i CPU) ale sice to jede ale stále Prime unstable. Aby toho nebylo málo, tak po jednom zposledních pokusů, kdy jsem zvýšil voltáž pamětem na 2,75V se PC vždy samovolně restartovalo při úvodní obrazovce "Vítejte" v XP!!
Tak jsem vrátil v Biosu vše do původního stavu a restartovalo se to pořád. Najelo to jedině když jsem snížil takt pamětí na 320 MHz.
Málem mě ranila mrtvice, fakt.
Tak jsem si na tomhle taktu udělal startovací cd s programem od MS na kontrolu paměti, které jsem zase nastavil, tak jak mají být (tj. na 2* 200MHz). Ani na Advanced test jsem žádnou chybu neobjevil (2* po sobě) a následně to už zase vše jede.
Paměti PQI nebrat!!! Alespoň ne do tehle desky. Už se na asi vykašlu.
PS: Podle mě za to nemůžou jen ty paměti, protože jak je možný, že to nejede při vyšším FSB a sníženém poměru FSBDR 5:4? Přece když nastavím FSB na 240 a paměti na 320 (5:4), tak by to snad mělo hodit na pamětech jen nějakých 198 MHz, což je méně než na co jsou stavěný. Nebo je to jinak. Když tak mě poučte, jsem amatér.
ZLATÝ TULEŇ.