reklamace
Dobrý den, mám právo na náhradu vzniklých nákladů na dopravu při reklamování výrobku spotřební elektroniky? Jsem z Ústí n.L. a musím jet do Prahy, kde byl výrobek koupen. Něco jsem o tom slyšel v televizním pořadu Ivo Jahelky, ale nevím přesné znění.
15.01.2004 NN
Náhrada nákladů spojených s reklamací
Podle § 598 občanského zákoníku má kupující skutečně právo na úhradu nutných nákladů, které mu vznikly v souvislosti s uplatněním reklamace. Jde o veškeré nutné k uplatnění reklamace, tedy obvykle zejména o výdaje na cestovné, ale i další nutné náklady, které mu v souvislosti s reklamací vznikly (například telefonní a poštovní poplatky, nákady přepravy reklamované věci, její demontáže a pravděpodobně též náklady na zapůjčení náhrady za zakoupenou věc po dobu opravy, pokud je to nezbytné - při reklamaci pračky náklady na prádelnu, při reklamaci auta zapůjčení náhradního vozidla, při reklamaci ledničky náklady na nouzové uskladnění potravin atd.). Pokud jde o cestovní výlohy, nárok se vztahuje pouze na nutné náklady, za něž se považuje běžné jízdné veřejnou dopravou, nikoli náklady na osobní automobil (je-li veřejná doprava možná), ani na taxislužbu.
16.01.2004
veřejnou dopravou je dle Dopravni fakulty kde studuji: MHD, veřejna linkova doprava (tzn BUS), verejna mezinarodni linkova doprava, vlak jakehokoli typu...