Mám desku asus A7V600 a je nějaká čudná. Když sem si nedávno hrál s BIOSem a prováděl různé změny v nastavení, tak se stalo něco hodně divného:
Musím podotknout, že procesor mám podtaktovaný a běhá na 1 GHz (166 * 6). Teplota 45 - 50°C.
Z ničeho nic se v BIOSu objevil pasvord. Samo sebou, že sem nevěděl jaký, bo sem žádné heslo nenastavoval. Prostě se nejprve BIOS sekl když sem do něj najel, pomačkal sem kdoví co, BIOS se po čase rozběhl, já provedl požadovanou úpravu a (sejf & egzit). Pak sem zas vlezl do BIOSu a heslo bylo na světě. Toš sem se na.... a klírnul CMOSku. Poté se komp vůbec nerozjel. Klávesnica nereagovala, CTRL ALT DEL byl jen pojem. Fungoval pouze tvrdý res. Resnu to, nic... zas jen černá obrazofka. Resnu, nic. Resnu, objeví se typ čipu grafikké karty, nápis R200, víc nic a ani nereaguje. Resnu, nic, ani grafika. Resnu, rozběhne se to, vlezu do BIOSu a kousne se to. Resnu, nic. Resnu a od této chvíle opět všechno běhalo tak jak mělo a bez problémů. Pokud totiš připojím do kompu starší disk... 1,6G tak se BIOS kousne a po půl minutě začne fungovat normálně. Disk se načte a funguje. Myslel sem, že jsem tam to heslo napsal omylem, když byl BIOS kouslý a náhodou sem mačkáním klávesnice zadal sekvenci vedoucí k nějakému heslu.
ALE OUHA!
Po nějaké době, kdy sem zas potřeboval něco s BIOSem... ale to už sem si dával bacha na kousání a mačkal sem pouze šipky, dokud se BIOS nerozběhl. Vše nějakou dobu fungovalo. Pak nastala totožná situace, v BIOSu se objevilo heslo a tentokrát si jsem jistý, že sem tam žádné nemohl napsat! Tentokrát u toho byl i kámoš a tvrdil, že to může být nějaká vnitřní ochrana desky. Zkoušel sem různá sériová čísla a parametry desky... bezvýsledně. Bylo mi jasné, že kdyš klírmu CMOSku, zas mi kompl nepojede. Systém fungoval, do BIOSu jsem se ale nedostal. Vytáhnul sem disk. Pak sem klírnul CMOSku a kompl vytuhl. Monitor se nerozsvítil, systém nenabíhal, deska vůbec nepípala...
Vyřešil sem to tak, že sem kompl restartoval tak dlouho, až se rozsvítil monitor, pak sem vlezl do BIOSu, ten se kousl. Resnu, vlezu do BIOSu, zas se kousl. Resnu a BIOS už zase funguje.
Teď komp jede jako dřív, a nejeví známky nestability.
Zajímalo by mě, čím by to mohlo být že se v BIOSu semtam objeví nějaké to podivné heslo a když smažu paměť tak se komp hned nerozběhne. To, že se BIOS semtam kouše při detekci starších disků není nic neobvyklého u starších počítačů. Prostě detekuje a pak zas funguje.
Dá se to s těmito problémy reklamovat?
Protože já tvrdím: "Zlatý Mikrostár" ... měl sem K7T266 a to byla kvalita.
AUS A7V600 byvh vyměnil za MSI KT6 Delta-FISR
__________________________________________________ ____
A7V600 ; BARTON 2500+ ; SATA seagate 120G ; R8500 ; 512MB
Chladič CPU SPIRE WhisperRock IV, SPA04B4 sock. A/370 XP-3200+