dala by sa este jedna vec-lenze to sa ti asi nebude chciet(ja mam ine chladenie-viz dolePůvodně odeslal bitmap
http://www.overclocking.cz/4um/viewt...44406&start=15). znova tam dat iba destilku
a porovnat,co to urobi.
dala by sa este jedna vec-lenze to sa ti asi nebude chciet(ja mam ine chladenie-viz dolePůvodně odeslal bitmap
http://www.overclocking.cz/4um/viewt...44406&start=15). znova tam dat iba destilku
a porovnat,co to urobi.
NF7-rev2.0 , Barton2500@3200 , 1GB DDR466 ,19"LCD LG L1970HR-BF 2ms, Hercules 9800NP,externy vodnik(CPU,NB,HDD)
pirs suhlasim s tebou, zistim ake su viskozity, tepelne kapacity, vodivosti takychto zmesi, treba spocitat uhrnny koeficient prechodu teplaPůvodně odeslal Pirs
ale takisto ma napada jedine zmena charakteru toku na turbulentny, zmena koeficienta prestupu tepla na strane prudiacej tekutiny musi byt brutalna
Don't argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.
No zatim by se to mohlo resit pouze obecne, jako idealni kapalina v dokonale hladkem potrubi. Uvazoval bych jenom smes glykolu a vody. Bude tam stacit zjistit kinematicky viskozity pri teplote cca 30°C a z nich zjistit Reynoldsovo cislo a z neho oblast prechodu kolem hodnoty 2300. Otazkou je jak dat dohromady kin. viskozity dvou latek v urcitem pomeru. Pri vyssich hodnotach Re uz nebude rozdil prenosu tak vyraznej, jak dokazuje dalsi bitmapovo pokus pridanim dalsiho mnozstvi Aral smesi. Dal je z toho pokusu videt, ze tepelna vodivost smesi pohybujici se v rozmezi 0.6-0.3 W/mC nema vliv na prenos tepla. Rozdil by se asi musel pohybovat z radu desitek.
Mno a z tyhle uvahy na me pada pocit, ze nejjednusi bude dat do obehu urcity mnozstvi destilovany vody a pak pridavat do expanzky treba pipetou glykol. Zmena z laminarniho na turbulenti proudeni bude skokova a bude znat na zmene teploty. No a tak nejznaz zjistime mnozstvi glykolu na zmenu proudeni v radiatoru.
()__()
(<'.'>)
(")_(")
Tak mi nedalo a zacal jsem to pocitat...
Vypada to ale nejak divoce, volil jsem objemovy tok 600l/h (Eheim104a konstatni prumer trubek 10mm - radiator s trubkama do serie jako Maxxxpert. Pri pouziti glykolu s dynamickou viskozitou 9.644 mPas pri 40°C je Reynoldsovo cislo 2421, coz je zhruba na teoretickym prechodu do turbulentniho proudeni. Po prepocitani pouze s cistou vodou je proudeni dost huste turbulentni, tzn. ze by teplota po pridani glykolu naopak stoupla. Tenhle vypocet je pouze orientacni, jen aby se vedelo co a jak ovlivnuje proudeni ve vodnikovi.
Pokud se teda budu drzet svoji teorie prechodu proudeni, tak majoritni slozkou Aral smesi musi byt metanol s velmi nizkou viskozitou a rychlost u bitmapa musi byt pri pouziti ciste vody tesne pod hranici turbulentniho proudeni, bude to asi paralelnim zapojenim radiatoru kde dle rovnice kontinuity klesne rychlost. Takze pro pouziti je vhodna pouze kapalina s mensi viskozitou nez voda tj. nejaky alkohol. Tim ale dostavame glykol ze hry, coz se mi zda skoda, protoze glykol eliminuje vliv rozdilu el. potencialu na hliniku a medi spojenych vodou. Ten rozdil je asi 1.1V a tak dochazi k pohybu elektronu z medi do hliniku a WB tak koroduje.
btw. Neni tu nejakej odbornik na tohleto? Ja v tom nejak tapu a nevim jestli jsem to spocital dobre. Fakt by me zajimalo, co zpusobi tech 10°C dolu.
()__()
(<'.'>)
(")_(")
Tak tohle jsem se docetl v recenzi na jeden WB:
"Swiftech recommends a 70% glycol, 20% water and 10% Redline Water Wetter (can be found at PepBoys) mixture for optimal performance. Once the system is filled and all air pockets are removed, the installation of the MCW50-T onto the graphics card can now be performed."
To se neda nijak zjistit pritomnost glykolu nebo methanolu v ty aral smesi?
P4 3.4GHz NW - Radek-B Cascade WB, Saphire ATI Radeon 9800 Pro - Radek-B GPU WB, Asus P4C800 Vcore stable Vmod - Swiftech MCW20 NB WB, 2x512MB A-DATA DDR 500, Casetek Midi Server 1019 Al+plexi bocnice, 2x Hitachi 120GB on Intel SATA raid - Galaxi HDD WB, Lite-on CD-RW 52x32x52 , Genius home theathre 5.1, Sound blaster Audigi2, Logitech MX 500, Belinea 17\" Flat, Zcom XI-626, Ronja Tetrapolis, Enermax EG465 460W
Redline Water Wette, co je tohle?
Tak jsem se do toho pokusu vrhnul taky - cistou destilku jsem smichal v pomeru 1:2 s glykolem (1 dil glykolu, 2 dily vody). Pouzil jsem pripravek GlycoShell. Hned po smichani mi blesklo - je to ta stejna srajda kterou jsem kdysi vylil z originalne naplneneho AQCoolu. Takze hned jak bude cas zabehnu do Orange&Green a zeptam se co je zac ta originalni napln.
Nicmene testy ukazaly ze se ZADNA ZMENA teplot nekonala - akorat jsem mel dojem ze teplota narusta pomalejJedina vyhoda teda bude ze v teto naplni se nevytvori nezadouci fauna (nebo flora ?
). Cerpadlu a hadicim by to snad nemelo ublizit, kdyz se tim plni profi vodnici - ale to poznam casem
edit: Ted jsem si vsiml nazvu dredu - NOVA NAPLN VODNIKA .... - znamena to ze jsi po 10-ti letech vymenil napln a dal novou ? ..... to by potom zmena o 10 stupnu byla realna![]()
![]()
![]()
Asus P5K-E | E6600@3,6GHz | GB GTX260 216SP | 2GB DDR2 | WD7500AAKS | WD15EADS | Enermax 500W | Antec P182 | LG L2000C
water wetter = obycejne smacedloPůvodně odeslal sorx
lip se smaci steny bloku a radiatoru, takze je lepsi prestup tepla
AMD Sempron 2500+ 1750MHz | MB ASUS A7N8X-X | RAM Samsung+Kingmax 2x512MB 333DDR CL2 | Gigabyte RADEON 8500 Deluxe MAYA | Lynx L22 | Seagate Barracuda 120GB 7200rpm | DVD-RW LiteOn 812S | Enermax 365W | 17" LCD Acer AL732 | zvuk: Lynx L22+TOPDAC+DISPRE+3xDPA380SSE | ~ WaterCooled: CASCADE CPU blok by Radek-B, radiátor Opel Kadett '87, čerpadlo Eheim 1046 ~
No, tu napln sem menil asi po dvou tydnech, co sem si vsim, ze mi tam neco rostePůvodně odeslal Fazer
Tak to zkus smichat v pomeru 1:1 mozna tam toho mas malo, nebo ten Aral obsahuje neco, vo Shell ne
![]()
A64 E6 3000+@2.7GHz/1.7V Tcase53// 2*512MBGskill 600Mhz@2.5-3-3-7// DFI LP nF4 Ultra-D // cooled by Scythe Ninja //C3D6600nGT256MB // BIV 60GB PATA,B7200.7 200GB SATA // Fortron350W // Aerocool Dream Bay.
Presne tak se to chova i v aute. Kdyz tam mam letni smes tak se teplota motoru nahoru vysplha rychleji nez se smesi zimni.Původně odeslal Fazer
Gigabyte 965-DS4 v3.3, Q9300, 4x1GB AData EE, Sapphire 4850
Tak kdyz tam ma byt glykolu 70%, coz je vic nez polovina...Původně odeslal Fazer
![]()
water wetter = obycejne smacedlo =?Původně odeslal Rob
bitmap,nedaj sa.ak ti to preukazatelne funguje,tak sa nedaj presvedcit o opaku
![]()
NF7-rev2.0 , Barton2500@3200 , 1GB DDR466 ,19"LCD LG L1970HR-BF 2ms, Hercules 9800NP,externy vodnik(CPU,NB,HDD)
water wetter = obycejne smacedlo = lip se smaci steny bloku a radiatoru, takze je lepsi prestup teplaPůvodně odeslal jaro.jaro
co potrebujes jeste vedet?
smacedlo se snad da i u nas koupit samostatne
AMD Sempron 2500+ 1750MHz | MB ASUS A7N8X-X | RAM Samsung+Kingmax 2x512MB 333DDR CL2 | Gigabyte RADEON 8500 Deluxe MAYA | Lynx L22 | Seagate Barracuda 120GB 7200rpm | DVD-RW LiteOn 812S | Enermax 365W | 17" LCD Acer AL732 | zvuk: Lynx L22+TOPDAC+DISPRE+3xDPA380SSE | ~ WaterCooled: CASCADE CPU blok by Radek-B, radiátor Opel Kadett '87, čerpadlo Eheim 1046 ~
Původně odeslal sorx
rikas 70 % glykolu ? Tak do toho JA v zadnem pripade nejdu. Mas vubec predstavu jak je to koncentrovane ? Uz kdyz jsem to smichal v pomeru 1:1 tak jsem se lekl ze to bude moc silne - nevedel jsem co to udela s hadicema a cerpadlem - proto jsem dal jen 1:2. Casem jeste asi zkusim 1:1, ted na to ale nemam cas - vymena naplne je u mne na dlouho.
P.S. Nechci nikomu vyvracet vysledky jeho mereni - jen jsem zverejnil MOJE poznatky - kdyz to nekomu funguje tak ma holt stesti a ja mu to preju![]()
![]()
Asus P5K-E | E6600@3,6GHz | GB GTX260 216SP | 2GB DDR2 | WD7500AAKS | WD15EADS | Enermax 500W | Antec P182 | LG L2000C
kdyby sis precet posledni prispevek na minuli strance, tak tech 70% doporucuje swiftechNerikam, ze to tak je nejlepsi...
P4 3.4GHz NW - Radek-B Cascade WB, Saphire ATI Radeon 9800 Pro - Radek-B GPU WB, Asus P4C800 Vcore stable Vmod - Swiftech MCW20 NB WB, 2x512MB A-DATA DDR 500, Casetek Midi Server 1019 Al+plexi bocnice, 2x Hitachi 120GB on Intel SATA raid - Galaxi HDD WB, Lite-on CD-RW 52x32x52 , Genius home theathre 5.1, Sound blaster Audigi2, Logitech MX 500, Belinea 17\" Flat, Zcom XI-626, Ronja Tetrapolis, Enermax EG465 460W
nie zeby som nepochopil o com hovoris-len sa mi jednalo o to,ze navstivim predajnu so sortimentom "X" (napr.: damske pradlo...Původně odeslal Rob
)a budem si pytat-dajte mi jedno "Y"(WW,smacedlo....)
![]()
.
Ja jsem samozrejme cetl vsechny prispevky, ale ten o kterem mluvis jsem vzal na hodne lehkou vahu. Vychazel jsem totiz z Pirsovych udaju o tepelne vodivosti a v tom doporuceni swiftechu je jen 20 % vodyTakze tenhle pomer jsem uplne vyloucil.
Navic kdyby sis precet minulou stranku celou - bitmap pise, ze po uspechu pomeru 50:50 zkusil jeste pridat glykol, ale teploty jsou porad stejny![]()
To jsem samozrejme cetl, ale ta aral smes neni jen cistej glykol a nerikam ze 70:20:10 je nejlepsi![]()
Tak uz jsem taky vymenil vodu za neco lepsiho...
Koupil jsem v Bauhausu napln do ostrikovacu HappyCar, je to vlastne smes destilky, etanolu, glykolu, modryho barviva a nejakyho aroma, aby to nepili bezdomovci. Jsou toho 3 litry a stalo to asi 70Kc. Teplota mi klesla o 8°C.
2Fazer: Kdybys cetl ty moje predchozi dlouhy slinty v tomhle dredu, tak bys po pridani glykolu do vody neocekaval snizeni teploty. Protoze glykol ma velkou viskozitu a jediny mozny......bla, bla (furt dokola)
2all: Kua ja se tady snazim podat nejaky rozumny vysvetleni a jeste se stim pocitam jak <>, a vy to snad ani nectete a pak se divite ze to chladi naprd. Takze pro obzvalste natrvrdly jedince to podam trosku lidove: Glykol vam teploty nesnizi, protoze je moc viskozni. Etanol je min viskozni nez samotna voda, takze v nekterych pripadech muze snizit teploty. Glykol se pridava do obehu proti korozi.
()__()
(<'.'>)
(")_(")
Ten GlycoShell neni jen cisty glykol, je v tom taky etanol ... vzdyt bitmap pridaval prakticky to samy - jen jinou znacku.
btw myslis ze mi nic nerikaji pojmy kriticke Reynoldsovo cislo, Darcy-Weisbachova rovnice, hydraulicky polomer, atdatd ? Jen jsem misto sloziteho pocitani zvolil metodu Pokus-Omyl. Co je na tom spatneho![]()
HappyCar samozrejme vyzkousim![]()
Ona staci klidne voda s lihem, neni treba kupovat napln do ostrikovacu, ale ta vyjde nejlevnejc.
Ale i tak nezarucuju, ze ti klesnou teploty, zalezi jakou mas rychlost vody a jakej radiator. Ja mam stejny cerpadlo jako bitmap tj. Eheim1048 a radiator ze S120.
btw. Jestli sem se te nejak dotknul, tak promin, ale trochu me to nastvalo, co se tady psalo, mel sem pocit, ze sem se snazil zbytecne.
()__()
(<'.'>)
(")_(")
Ja nevim, ale kdyz sem mel vodu s lihem ( a ze ho tam bylo dost), tak sem mel teploty porad kolem 50 stupnu, takze v tech blvajzich do ostrikovacu musi bejt este neco, co zpusobuje pokles ty teploty....
A64 E6 3000+@2.7GHz/1.7V Tcase53// 2*512MBGskill 600Mhz@2.5-3-3-7// DFI LP nF4 Ultra-D // cooled by Scythe Ninja //C3D6600nGT256MB // BIV 60GB PATA,B7200.7 200GB SATA // Fortron350W // Aerocool Dream Bay.
kruci,tak toto uz nevyzera na nahodu a vyssiu mocPůvodně odeslal Pirs
![]()
Nedotknul, to bud klidny![]()
Jen nevim jestli ten HappyCar sezenu![]()
Myslim ze za pokus mi to stoji, mam taky radiator ze S120. Jako zaklad mam pouzity AQCool 2000 (cerpadlo + expanzka) - myslim ze to dava JEN 300 l/hod, ale zase hadice jsou jen 6ky takze prutok je celkem rychly.
Takze se to yvplati jo a pomer 1:1?
Nemožné je jen silné slovo, které kolem sebe rozhazují malí lidé, kteří si myslí, že je snadnější žít ve světě, kde budou jen dostávat, místo toho, aby objevovali sílu, která to dokáže změnit. Nemožné není fakt. Je to postoj. Nemožné není tvrzení. Je to výzva. Nemožné je nevyužitá síla. Nemožné je dočasný stav. NEMOŽNÉ NEEXISTUJE. Muhamad ali
Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)