Citace Původně odeslal jaro.jaro
napadlo ma,co robi glykol s medznou vrstvickou :chladiaca kvapalina/chladic.Ak by znizoval teplotny skok oproti :destilka/chladic tak by to mozno vysvetlovalo bitmapove vysledky? kdoz vi,odpovi
vysvetleni bitmapovych vysledku nebude vubec jednoduchy...

moje hypoteza, kterou jsem ted splacal zni:

Slozeni kapaliny od Aralu bude asi voda, glykol, etanol a dalsi latky. Uz jen pridanim glykolu a etanolu do vody se snizi tepelna vodivost media v obehu. Takze jediny vysvetleni me napada takovy, ze pri pouziti trubkovyho radiatoru a smesi glykolu, vody a etanolu dochazi ke zmene laminarniho na turbulenti proudeni. Je zpusobeny jinou viskozitou tyhle smesi nez predchozi vody. V bloku u bitmapa (tj rev1.3) by melo byt turbulenti prodeni, ktere je dano konstrukci (hrany na vtoku a odtoku) uz pri pouzi pouze vody. Ve zbytku obehu teda bude pri rychlostech 10-15cm/s (nevim typ cerpadla) bude prodeni laminarni. Pri pouziti kapaliny s jinou viskozitou dochazi ke zmene proudeni na rovnem useku (trubka v radiatoru) uz pri tehlech malejch rychlostech. Nejak takhle to bude vypadat, na stene trubky. Dojde k ztenceni laminarni podvstvy a prechodova vrstva se posune smerem niz k povrchu trubky. Teoreticke zvyseni tepelneho prenosu bude o 150 az 500%.
Pokud ma nekdo jine vysvetleni nebo se zajima o tuhle problematiku tak mu muzu poskydnout nejaky PDF soubory v cestine na tohle tema. Ja toho vic asi nevypotim, tekutiny a tepelny prenosy nejsou moje parketa , ale jakekoli jiny vysvetleni s nadsenim uvitam, protoze me to taky zajima.