Citace Původně odeslal Arteee
2Caleb & Vysta: Takle to nejde říct, jde o konstrukci zesilovače. Pokud bude dvojčinej pracující v třídě AB tak úbytek 1.4V je třeba reálnej, ale co když je to nějaký MOSFET pracující v Ačku. Takle se nedá napsat vzoreček, záleží na strašně moc věcech. A s tím dělěním dvěma výkonu trafa taky nesouhlas, odpověď je stejná, každý zesilovač ma jinou účinost. To jsou všechno orientační hodnoty, stejné jako vymyšlené PMPO.

Rozumnou odpověď bych viděl asi takto:

RMS neboli trvalý elektrický výkon zesilovače, je takový výkon, který je schopen zesilovač dodávat po neomezenou dobu bez jakehokoliv zkreslení.

PMPO je hodnota určená hlavně zdrojovou částí zesilovače a jeho koncovými stupni. Pokud budete mít obrovské vyhlazení na zdroji, tak se můžete dočkat velikého špičkového výkonu, z rezerv co vyhlazení nevyužije, za podmínky, že to koncový stupně utáhnou - Takle se mi podařilo už poslat zesilovač do věčných lovišť(tranzivat).

Jinými slovy, hodnota PMPO je naprosto nesměrodatná, lze ji vždy zvýšit předimenzováním zdrojové části.
To máš sice pravdu jenomže já to beru tak že když si chceš kupovat nějaké bedničky tak čerta starého víš co je v nich za zesilovač A,B,AB,XYZ(a že to jsou většinou topící vrany) a jak je odfláknutá zdrojová část (většinou dost), u většiny poč. bedniček začne při vyšším buzení dokoce pohasínat indikační dioda kvůli poklesu napětí přetížením, pak je to dělení dvěma trafového příkonu podle mě na místě, tož tak.