mno,tezko rict.napr.ze pcarea? "TICHÝ" CHLADIČ TITAN TTC D5TB(TC)

Podivná koupě.
Můj soused a kamarád se rozhodl, že si udělá tichý počítač. Toho chtěl mimo jiné docílit i koupí tichého chladiče na CPU. Koupil výše uvedený Titan. Někde se ovšem stala chyba.

TITAN TTC-D5TB(TC)

Ventilátor nemá prodejci uváděné otáčky, natož že by probíhala termoregulace. Hned po zapnutí kompu jede ventilátor na 4500ot/min a z této hodnoty se nehne. A zdaleka nechladí tak, jak by měl. Procesor AMD TB 1700+@2400+ 1.725V chladí při zatížení nedostatečně - přestože je k němu udělán windtunel teplota přesahuje 50°C.

Když to porovnám se svým CoolerMasterem CP5-7JD1B-0L, který jede na 2500ot/min a přestože nemá windtunel tak 50°C je maximum co jsem kdy viděl (po zatížení Prime95). Taky je ten CM mnohem tišší (i když to stále není to pravé ořechové).

COOLERMASTER CP5-7JD1B-0L
Nevím, možná dostal soused nějaký špatný kus nebo to Titan pěkně fláká...Možná to zkusíme reklamovat. Každopádně Vás před ním varuji - ať nedopadnete jak soused. Ta hlučnost při 4500ot/min je značná, o tichosti nemůže být řeč.

Jaký chladič tedy koupit?

Obecně se dá doporučit koupit chladič s co největší pasivní částí a nejlépe s měděným jádrem (když už nebude z mědi celý). Pokud má dostatečně velký ventilátor, tak za pomocí odporu nebo výkonového potenciometru snížit otáčky na hodnotu okolo 2000ot/min (to už přestává být slyšet).

Pokud to potom nebude chladit tak, jak by jste si představovali, udělejte redukci na 80mm ventilátor (např. Sunon za cca 100kč) a zapojte jej na 5V - otáčky budou okolo 2000ot/min. Samozřejmě lze udělat i redukce na větší, třeba 90mm ventilátory, ale slyšel jsem, že měl někdo problémy s těmi 5V, ventilátor se nechtěl rozjet - já mám 90mm Sunon na 5V ve zdroji a funguje spolehlivě.

Tímto jsem nechtěl pohanět Titan (no možná trošku ano )). Jen píši co se stalo a pár rad jak z toho ven... (from: pcarea.org)