Ahoj,
nemam s overclockingem zkusenosti, protoze jsem se vzdy bal, abych si nespalil nejakou z komponent. Vseobecne o OC neco vim, ale nic moc to neni :) Blizi se ale koupe noveho pocitace a tak jsem se rozhodl zkusit taktnout trochu vyse svuj postarsi Celerůnek zakoupený v breznu roku 1999... :)
Zakladni informace:
CPU: Intel CeleronA 333 MHz (Mendocino), Slot1, soucasne nastaveni: 5x 66 MHz FSB, Vcore 2,052 V
MB: PC Chips M726 (ve verzi AT), Chipset ALi ALaDDiN Pro II, BIOS 99/07/22 S
RAM: 128 MB SDRAM na 100 MHz
Kdyz jsem pred lety PC kupoval moc jsem vyrobce HW neznal a ridil se hlavne cenou (njn problem novacku). Vysledkem byla sestava urcena firmou, kde jsem sestavu kupoval (DXT Computers - uz bych u nich nekoupil ani disketu, ale to je jina historie...). Vysledek vydite sami... Precijen za tech nekolik let se muj "computer skill" zvysil a ted az moc dobre vim na cem jsem. Nebo spis kde jsem... :)
Po precteni nekolika clanku jsem zkusil zvednout FSB na 100 MHz. Vse se zdalo OK (deska hlasila ze procesor bezi na 500 MHz, IDE zarizeni rozpoznana), ale pocitac odmitl nabootovat - vzdy zatuhnul po vyberu zarizeni z ktereho mel nabootovat.
Chtel bych vas se zeptat (hlavne odbornika na M726tku - Rainbowa :D) jake nastaveni bych mel pouzit. Procetl jsem si prispevky v tomto foru, tykajici se starsich Intelovskych procesoru, a nasel jsem par veci, ktere mi nejsou tak docela jasne. Mejte prosim ohledy, jsem v tomto oboru noobik :)
1) Multiplikator u Celeronu nelze odemknout nebo menit? Nebo jen u starsich? Mam totiz na desce jumpery, podle kterych by to melo jit (2x - 8x po 0.5 kroku).
2) Rainbow napsal, ze mu jeho Celeron 333 bezel na 416 MHz a to primo v teto desce (PC Chips M726). Takze musel pouzit nastaveni FSB 83 MHz? Pokud ano, tak by me zajimalo jak toho docilil, kdyz jumpery na desce lze nastavit pouze 66, 100, 112 a 133 MHz FSB, pricemz posledni dve vyrobce nedoporucuje pouzivat. Zkusil jsem i programek SoftFSB, ale nerozpoznal moji desku.
Diky za kazdy prispevek k tematu :)