Toto mi napísal Gentle Giant:
Ahoj, vysvětlím lapidárně. Neodemkl jsem procesor čili nejedu přes násobič, ale přes změnu FSB. Ten je u mého
Thortonu 133 MHz, čili je poměr k PCI 4:1. Zvedání FSB jde až do 160MHz, dalším krokem frekvence skočí na
130 MHz atd. Vyžitelná přetaktovatelnost FSB je max.149 MHz(dělící poměr 4,5:1), kdy po uložení hodnoty
v BIOSu naskočí systém a vše jde v pohodě. Při vyšší hodnotě FSB mne ochranné utility desky poručí restartovat
a hodnoty v BIOSu snížit. Celý problém je v tom, že nevím jakým způsobem změnit dělící poměr FSB/PCI tak, abych
mohl pokračovat ve zvyšování FSB. Deska to musí umět neboť je určena až pro Bartony s FSB 200 (resp.
400), kde je poměr FSB/PCI 6:1, čili změna dělícího poměru se děje někde v Biosu, ale já nevím, kde.
Nevěřím, že jedinou možností by mělo být jen ono drátování socketu. Rada moderátora, abych procesor
odemkl je sice jasná, ale znamená ztrátu záruky a to jsem zatím nechtěl riskovat. Ahoj. Michal.

Odpoviem radšej tu, aby mali aj ostatní nejaké info...
Deliaci pomer medzi FSB a PCI je vždy celé číslo (aspoň pokiaľ viem, tak iné nie je). Čiže pri FSB 160 je PCI 160/4=40 - preto tie ochranné mechanizmy odporúčajú túto FSB znížiť...
Nepoznám túto dosku, ani som o nej zatiaľ nehľadal info na internete. Ale v podstate sú iba 4 možnosti, ako sa mení tento pomer.
1. Voľbou v biose - niekde je tam položka, ktorá o tom hovorí.
2. Nejakým prepínačom/jumprom na doske.
3. Doska si to mení sama v závislosti od FSB - to je napríklad prípad Epoxu.
4. Kombináciou 2, alebo všetkých 3 predchádzajúcich možností.

Pozri manuál, možno tam bude nejaká zmienka ako prepnúť FSB zo 133 na 166. Možno treba prehodiť nejaký jumper... Podľa popisu by som to tipol najskôr na tento problém...

Správne chladenie, zvýšenie Vcore a podobné eventuality teraz nejdem rozoberať...

Drátovaním socketu neprídeš o záruku, ledaže by si to priamo pájkoval na dosku/CPU. Je to len omotaný tenký drôtik okolo nožičiek CPU, alebo zahnutý do kramličky v socketových dierkach...

Neviem, ako je to priamo s tvojím Thortonom, ale objavujú sa tu správy o locknutých Bartonoch - možno to bude niečo podobné a pri zachovanom násobiči je pre neho už aj FSB 166 hodne - preto nejde...