Stránka 1 z 3 123 PosledníPoslední
Výsledky 1 až 25 z 68

Téma: Jsem asi fakt tupec...

Standardní Jsem asi fakt tupec...

Konečně jsem se dokopal k tomu,že si nainstaluju Mandrake9.2.Instalace proběhla v pohodě....Jenže po nabootování jsem zjistil,že to po mě chce,abych se nalogoval.
    Podle mě jsem tam nikde žádný už. jméno a heslo nezadával...tak proč to po mě proboha chce.
    A ani když nechám pole nevyplněné,tak se nepřihlásim.
    Co teď s tím?Měl bych to odinstalovat?A jak bych to vlastně měl odinstalovat....?
    Prosím napište mi někdo co nejdřív...klidně na ICQ 173110481
    Díky moc
    Normalni PC :)

Standardní

jednoduchy - hackni si svuj linux
    staci do lila zadat k tomu image parametr:
    init=/bin/bash

(nebo teoreticky by melo staci init 1)
    nabootuje to do single user modu, staci ti pak remountnout disk
    mount -o rw, remount /
    a dat passwd s prislusnymi parametry
    Imagine there's no heaven and at once the sky is the limit
    Photoblog | Kapela

Moderátor Avatar uživatele wong
    Věk
    42
    Vliv
    310

Standardní

muselo to chtit minimalne heslo na superuzivatele - root. a tos tam bud zadal, nebo si dal enter (jako prazdny heslo)
    takze muzes zkusit uzivatel root a heslo zadny

ale nejakyho uzivatele by sis vytvorit mel

Standardní

Citace Původně odeslal Wohmatak
    jednoduchy - hackni si svuj linux
    staci do lila zadat k tomu image parametr:
    init=/bin/bash

(nebo teoreticky by melo staci init 1)
    nabootuje to do single user modu, staci ti pak remountnout disk
    mount -o rw, remount /
    a dat passwd s prislusnymi parametry
    Tak tomuhle fakt nerozumim...
    Upozorňuji,že jsem začátečník!

Standardní

Citace Původně odeslal wong
    muselo to chtit minimalne heslo na superuzivatele - root. a tos tam bud zadal, nebo si dal enter (jako prazdny heslo)
    takze muzes zkusit uzivatel root a heslo zadny

ale nejakyho uzivatele by sis vytvorit mel
    Jako root jsem se tam dostal...
    Mohl by jsi mi poradit jak si mam vytvořit účet?Znám jen pár příkazů a tenhle nevim.
    dík

Member
    Vliv
    281

Standardní

V Madraku je přidání userů v Mandrake Control Center.
    AMD Athlon64 3000+ | MSI K8T Neo2-FIR | V-Data 2x256 MB DDR 400 | Sapphire Radeon 9600 Pro Advantage 128 MB DDR @ 450/520 | ATI TV Wonder VE | Creative Audigy ES | WD 3x80 GB + 160 GB all with 8 MB cache | LG GSA 4160 | Gembird WCS-YF-1A | HP ScanJet 3400C, DeskJet 5652 | ADI P750 | MS Windows XP Prof. dualboot with SUSE Linux 9.3 CZ | Wireless Internet connection with Ovislink 1120 via KLFree.net | IP Telephony with Sipura SPA 2000 via Softphone

Standardní

Ale já se nemůžu jako root dostat do grafického prostředí....

Věk
    42
    Vliv
    310

Standardní

Citace Původně odeslal SOAD
    Mohl by jsi mi poradit jak si mam vytvořit účet?Znám jen pár příkazů a tenhle nevim.
    dík
    zkus userdrake. jinak standartni prikaz je useradd

Standardní

Ale já se nemůžu jako root dostat do grafického prostředí....
    startx si zkoušel?
    Pašák erda.

Standardní

Citace Původně odeslal wong
    dík
    zkus userdrake. jinak standartni prikaz je useradd
    Nemohl by jsi mi napsat příklad celeého příkazu i s parametry...!
    Já to ted zkoušel a napsalo mi to "chybný numerický argument"
    Jinak ten příkaz userdrake nefunguje...useradd jo

Administrátor mince Avatar uživatele Jezevec
    Vliv
    300

Standardní

man useradd , man passwd

Jinak asi nasledovne (poku nechces nic spesl)

useradd pepazdepa - prida usera
    passwd pepazdepa - zmeni jeho heslo

pak se merkni jestli vznik adresar pepazdepa v /home/ (to muzes pripade dodat do toho useradd nebo ho vytvorit ruco).

!!! rozhodne se normalne neprihlasuj jako root, obzvlast pokud ses novacek, neco pustis, nevis co to dela a zrusis pri tom celej disk. Pod Linuxem muze totiz root opravdu vsechno.

Standardní

Nechápu proč všichni máte fóbii z toho, že jste přihláśení jako root
    I když jsem přihlášený na standartního usera, stejně si můžu dělat co chci, když něco chce roota, napíšu heslo, nebo v terminálu su.

Senior Member
    Vliv
    289

Standardní

Citace Původně odeslal Apokeus
    Nechápu proč všichni máte fóbii z toho, že jste přihláśení jako root
    I když jsem přihlášený na standartního usera, stejně si můžu dělat co chci, když něco chce roota, napíšu heslo, nebo v terminálu su.
    Prihlaseni jako root popira celou bezpecnostni filozofii linuxu a k cemu potrebujes pro roota graficke prostredi

BTW logoval jsem se jako root asi mesic (byl jsem liny si vytvorit dalsi ucet) a tak si jednou kopiruju a naraz jsem zjistil ze jsem si presunul celou linuxovou partisnu. Proste misto mv ./ jsem dal mv / a od te doby mam i druhy user ucet
    Intel C2D 4300, 1GB DDR2, 120GB Seagate, nVidia7600GT pasiv.

Standardní

ja casto experimentuju se skriptama, kdybych byl jako root, hodne brzo si zrusim cely distro
    navic je to solidni nebezpeci hlavne kdyz na roota poustite naky aplikace - hlavne sitovy
    Photoblog | Kapela

Věk
    42
    Vliv
    310

Standardní

I když jsem přihlášený na standartního usera, stejně si můžu dělat co chci
    no to prave nemuzes bez zadani toho hesla - vyjimky sou treba sudo
    nemuzes si treba smazat adresar /etc apod.
    když něco chce roota, napíšu heslo, nebo v terminálu su.
    ano, ale to vetsinou vis proc to delas a co se bude dit dal. a navic to mas jenom omezenou dobu, protoze pak se odlogujes/zavres terminal

Standardní

Dobře, ale zadávat root heslo při každém důležitějším kroku mě opravdu nevavilo, jediný případ kdy jsem pochopil logování na normálního uživatele je v případě virů (ale ty v případě linuxu nepovažuji za nebezpečí). Když jsem přihlášený na normálního usera a znám rootovské heslo, můžu si stejně dělat co chci a zmrvit co chci , podlě mě je jedno jetli uživatel používá roota, nebo normálního uživatele.

Wohmatak: Můj počítač je kompletně offline, nemám ani net, takže o nebezpečí v síťových aplikacích nemůže být řeč.

Věk
    42
    Vliv
    310

Standardní

a jak casto potrebujes delat neco jako root
    snad po instalaci nastaveni HW. a pak instalace SW, ale urcite neinstalujes novy SW 20x denne aby to zadani hesla vadilo

Standardní

mno tak nejak ochcat ty BFU ochrany a dat si budto heslo na "" (tzn. nic ) anebo jak uz tu nekdo psal, udelat si v sudu prikaz, kterej te prehlasi na roota... to sou podle me nejlepsi reseni
    Photoblog | Kapela

Administrátor mince Avatar uživatele Jezevec
    Vliv
    300

Standardní

Dobře, ale zadávat root heslo při každém důležitějším kroku mě opravdu nevavilo, jediný případ kdy jsem pochopil logování na normálního uživatele je v případě virů (ale ty v případě linuxu nepovažuji za nebezpečí). Když jsem přihlášený na normálního usera a znám rootovské heslo, můžu si stejně dělat co chci a zmrvit co chci , podlě mě je jedno jetli uživatel používá roota, nebo normálního uživatele.

Wohmatak: Můj počítač je kompletně offline, nemám ani net, takže o nebezpečí v síťových aplikacích nemůže být řeč.
    Heh, je videt, ze lidi sou nepoucitelny.

Pod Linuchem ti na rozdil od woken bude vsechno co potrebujes fungovat bez root prav.
    Tohle je jeden z nejvetsich pruseru pod woknama - vsechno co bezi, ma v 90% pripadu admin prava, takze kdyz se najde naka dirka v nakym SW, mas hned prava admina a muzes si delat co chces.
    Pokud ses pod linuchem trvale jako root, ses mamlas, protoze nejvic chyb je prave ve velkych balich SW (= GUI, takze napr gnome, kde, ...) a ty jim das vesele root prava = klido muzu prepsat treba kernel primo v pameti, coz bez roota neudelas.

Mno a pak si lidi stezujou, ze zase naky viry. Ho.vno viry, jejich vlastni blbost. Takovy bych nenechal sednou za pocitac.

Senior Member
    Vliv
    289

Standardní

4Apokeus: linux to take narozdil od Winu dava podstatne mocnejsi nastroje a staci jedna mala chyba kterou ani nepostrehnes, viz muj pripad a cele distro musis obnovovat, kdybys byl lognuty jako user tak to zahlasi operation not permitted a vse je OK

Standardní

Pokud ses pod linuchem trvale jako root, ses mamlas, protoze nejvic chyb je prave ve velkych balich SW (= GUI, takze napr gnome, kde, ...) a ty jim das vesele root prava = klido muzu prepsat treba kernel primo v pameti, coz bez roota neudelas.
    O tom, že jakýkoli program, když jsem přihlášený na roota má práva roota může si dělat co chce a tom vím, toho právě využívají viry, kterých se já pod linuxem nebojím.
    Pokud jsem si zdrbal systém tak jenom vlastní nešikovností a zkoušením , a ne tím, že jsem byl jako root.
    A pokud jsem si distro zničil, pro mě to není žádná tragédie , poučil jsem se z chyb a budu se snažit je příště neudělat, a podle mě logování na roota není chyba.
    Nicméně soulasím, že v určitých ohledech máte pravdu, jsem zatím v linuxu začátečník a je možné, že na to časem dojdu sám, teď si ale myslím opak

Senior Member
    Vliv
    289

Standardní

4Apokeus: az budes mit po 1-2 mesicich konecne odladene distro podle tveho gusta, tak budes hodne nastvany kdyz se to pos.... Nastesti, ze je 99% pripadu lze obnovit bez reinstalu a rekonfigurace, ale jako zacatecnik zvyknuty na Windoze to proste preinstalujes a zase konfigurujes znova. Ale i s tou obnovou je to xkrat delsi prace nez vytukat heslo .

BTW: padlo tady nekde ze reseni je root bez hesla, MDK to umoznuje, Gentoo rozpoznava "dumb" hesla, takze me chvili trvalo nez jsem se trefil do hesla, ktere by to vzalo

Standardní

Já mám všechny konfigurační soubory zazálohovány, takže obnova pro mne není problém.

BTW: padlo tady nekde ze reseni je root bez hesla, MDK to umoznuje, Gentoo rozpoznava "dumb" hesla, takze me chvili trvalo nez jsem se trefil do hesla, ktere by to vzalo
    a root bez hesla ? , to bych nikdy nedopustil.

Standardní

kdyz nejsi pripojenej na net? ti to muze byt jedno...
    jinak i to rozpoznavani dumb hesel jde urcite vypnout
    You can also use the -d option to delete
    a user's password (make it empty). Use caution with this option since
    it can make an account not require a password at all to login, leaving
    your system open to intruders.
    viz man passwd
    Photoblog | Kapela

Standardní

Dalsie priklady:
    chces vymazat vsetky subory (rm -rf), ale si v adresari /
    chces si zazalohovat MBR (dd if=/dev/hda of=subor +nejake parametre) a namiesto toho napises (dd of=/dev/hda if=subor)
    1: Asus P2B 1.10 • Celeron 1100@1364/1.8V • 512MB SDRAM • Samsung SP1213N+WD AC28400 • Toshiba XM-6402B+SD-M1212 • PowerColor AR2L Radeon 9100 64MB • 3C900-Combo • Bt848A • ASB-3940UA • AWE-64 • DTK PTP-3007 • VisionMaster 405 • Umax UC630 • Star LC24-200 Colour 2: PCPartner TXB820DS • Cyrix MII PR300/1.8V • 256MB SDRAM • 2xSamsung HD400LD+IT8212F • Accesstek CW4001 • LS-120 • Mystique 4MB • Millennium II 4MB • 3C509 • CMI8329A+Dream MIDI • ADI ProVista E44 • SyncMaster 203B Notebook: DTK FortisPro TOP-5A • P166MMX/1.8V • 80MB EDO • Hitachi 5K80 40GB • 12,1" TFT Router: A-Trend ATC-1425B • i486DX 50@33/5V • 48MB FPM • WD AC14300 • UMC UM9003F • HP PC LAN 16/TP+ Car: Mazda 323P BA • Z5 1489ccm, 65kW@5500rpm, 134Nm@4000rpm

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání