- linux pouziva format elf - co je neco jako portable executable (myslim ze to ma spolecny zaklad -coff) - muj odhad - to vubec neres (lama odhad) btw kazdej soubor muze byt spustitelnej - staci mu jen trosku pomoctviz man chmod)
na to aby si mel icq v linxuu muzes pouzit napr LICQ - ale budes si ho muset zrejme prelozit, nebo sehnat v binarni forme pro tvoji distribuci
programy jsou pod linuxem distribuovvany v bud jako zdrojaky k prelozeni, nebo taky balicky (rpm, tgz) a zase zalezi na tom co mas za distribuci atd...pro toho myho slacka sem si stahnul zdrojak licq a prelozil i s GUI a tvari se to pak jako takove vesele ICQ pro win
takze vetsinu toho co chces pouzit si stejne assi budes muset zkompilovat....
kdyztak se podivej do manualu na ty balickovace - ty zrejme budes pouzivat ten rpm - takze na prikazove radce man rpm (ti vypise volby toho rpm), ale myslim, ze to ma mandrake v sobe nejak graficky a urcite sis uz neco volil pri instalaci atd....
jinak se jeste na vsechny mozny archivy pouziva tar (tar.gz, tar.bz2 pripony) - takze zase man tar - kdyztak ja nevic pouzivam tar -xvvzf soubor.tar.gz nebo tar -xvvjf soubor.tar.bz2 nebo tar -xvf soubor.tar (je to proste podobna syntaxe jako u arj, pkzipu, raru atd)
jinak to co sem psal je neco jak, kdyz ve windows davas ipconfig /renew - tak to je to :
ifconfig eth(cislo) up (zapne rozhrani)
a pak to dhcpcd -d _D -H .... (zada dhcp server)
to dmesg je vypis hlasek driveru a kernelu - grep je takovy hledatko, takze pres tu rouru (= "|") sem dal grepu hledat v hlaskach radku s tim vyrazem (eth) - proste abych vedel co vypisuje ten sitovko driver...(ale roury a presmerovani vstupu/vystupu jiste znas i z win, pokud nejsi pouhy klikac)
a taky ti doporucuju prolejzat veskerou dokumentaci - protoze v linuxu plati, ze to co si nenakonfigurujes sam to vetsinou nemas nebo ti to nefunguje....