Výsledky 1 až 12 z 12

Téma: Problem s instalaci tar.gz balicku

Standardní Problem s instalaci tar.gz balicku

Čafte. Prosím Vás nemohli by ste mi poradiť aké inštalačné balíky existujú pod Linuxom a s akými je najlepšie začínať . Ja mám doma balíky v tar.gz, ale ked som sa ich pokúšal nainštalovať podľa nvodu uvedených v tých balíkoch tak to nejak nefrčí. Neexistuje niečo také, ako je klasický inštalačný program ako je vo Windows aj pod Linuxom

Moderátor Avatar uživatele wong
    Věk
    42
    Vliv
    310

Standardní

jse mti to editnul - priste bys mohl napsat trochu lip subject nez jenom "Linux - Lama"
    doufam, ze si cetl tenhle thread http://www.overclocking.cz/4um/viewtopic.php?t=30885

jestli ti to i potom nejde, tak sem hod co ti to pise - tim, ze napises, ze to nejak nefrci, tak ti asi tezko muze nekdo poradit

k te otazce jestli existuje instalacni program - v prve rade napis co mas za distribuci

Standardní Re: Problem s instalaci tar.gz balicku

Citace Původně odeslal Php.Guru
    Čafte. Prosím Vás nemohli by ste mi poradiť aké inštalačné balíky existujú pod Linuxom a s akými je najlepšie začínať . Ja mám doma balíky v tar.gz, ale ked som sa ich pokúšal nainštalovať podľa nvodu uvedených v tých balíkoch tak to nejak nefrčí. Neexistuje niečo také, ako je klasický inštalačný program ako je vo Windows aj pod Linuxom
    Instalace prislusneho programu je vetsinou popsana v INSTALL.txt (za predpokladu, ze program je v tar.gz)

Vetsinou plati:
    ./configure
    make
    make install

Standardní

snad jen dodat ze je nutno sledovat, co kompilace hlasi (jo, vim ze je to matouci, ale pokud program skonci s hlaskou Error #1! .... failed.... tak to asi nepojede, ze takze je bezcenne zkouset neco dal)... pokud vse probiha tak jak ma, staci rozbalit danej soubor, dat ./configure, make a potom jako root make install...

btw lidi, ctete FAQ... s takovou se za chvilu modi naserou a budou podobni posty mazat... a to nechceme
    Imagine there's no heaven and at once the sky is the limit
    Photoblog | Kapela

Standardní

btw lidi, ctete FAQ... s takovou se za chvilu modi naserou a budou podobni posty mazat... a to nechceme
    Muhehe. Tak todle je hroznej problém všech lidí, kerý přecházej z Wídlí na Linux. Zažitý zvyklosti se měněj strašně špatně. Je třeba každýho z nich doslova ukecat, aby nejprv hledali řešení na netu a potom se teprv ptal. Taky sem tak začínal.
    Vono i vo Wídlích je na netu dost zdrojů, ale jaksi platí pravidlo, že úroveň OS jaksi koresponduje s úrovní jeho uživatelů.

A k tématu.

Balíky tar.gzm tgz apd. v drtivý většině nejsou instalační balíky, ale zkomprimovaný zdrojový kódy. To znamená, že program se před instalací musí z těch zdrojovejch kódů přeložit do binárních souborů a potom nainstalovat. K tomu je potřeba mít nainstalovanej překladač (většinou GCC) a pár dalších věcí, který většinou bejvaj v distribucích zařazený v sekci development.
    Potom se většina programů kompiluje a instaluje tim postupem, kerej tu napsal dekon.

./configure spustí konfigurační skript, kerej zkontroluje strašně moc věcí, jako sou třeba knihovny, jejich verze atd. Je tako možný mu zadat parametry jako je třeba cesta k adresáři s knihovnama, binárkama tad. podle toho, jak má kdo systém vylepšenej nebo změněnej k obrazu svýmu. Skript configure zpolodí soubor makefile, kde sou už přesně popsaný třeba i parametry, s jakejma se má kompilace udělat.

make je vlastní kompilace. Příkaz make čte makefile a překládá zdrojáky do binárek podle makefile, kerej zplodil configure

make install potom program nainstaluje, což v praxi znamená v drtivý většině případů jenom zkopírování binárních souborů do příslušnejch adresářů.

Eště je zajímavej příkaz make clean. Já ho používám, když něco zprasim. Nějak to vyčistí zdrojáky vod mejch experimentů. Ale co udělá přesně, to nevim.

Citace Původně odeslal dekon
    Instalace prislusneho programu je vetsinou popsana v INSTALL.txt (za predpokladu, ze program je v tar.gz)

Vetsinou plati:
    ./configure
    make
    make install
    No hej. TO som zistil aj sam, ze je tam INSTALL.txt a v nom je prakticky cely postup instalacie. Ale nakolko nie som v anglictine az tak zdatny tak som si to prelozil v el. slovniku a postupoval som presne podla toho.

A tak ked som zacal zadavat :
    ./configure
    make
    make inslall

atď. tak to nič nevypisovalo, čiže sa s tými balíčkami nič nestalo...
    a v tom je práve ten problém

Tak mi prosím vás poradte či nie je chyba niekde v tom prekladači o ktorom písal Martyk

Moderátor Avatar uživatele wong
    Věk
    42
    Vliv
    310

A tak ked som zacal zadavat :
    ./configure
    make
    make inslall

atď. tak to nič nevypisovalo, čiže sa s tými balíčkami nič nestalo...
    a v tom je práve ten problém
    neco to vypsat musi
    treba u me vypada configure + make takhle www.stud.fit.vutbr.cz/~xburke00/OC/log

Administrátor mince Avatar uživatele Jezevec
    Vliv
    300

Standardní

Technicka: rozbalil si to nejdriv ? Mluvis tu ze
    čiže sa s tými balíčkami nič nestalo..
    ale ten postup plati pokud balik rozbalis, vlezez do toho adresare co vznikne a tam teprv pustis ./configure. Znamka uspechu je ze to na tebe zacne blejt kvanta tobe zatim nepochopitelnejch hlasek.

Kód:
    checking for string.h... (cached) yes
    checking for limits.h... (cached) yes
    checking for unistd.h... (cached) yes
    checking for sys/socket.h... (cached) yes
    checking for pwd.h... (cached) yes
    checking for grp.h... (cached) yes
    checking for strings.h... (cached) yes
    neco takovyho

Standardní

Hmm...
    No skúšal som to aj keď tie balíky boli rozbalené a aj keď neboli, ale iba raz to vypisovalo niečo podobné ako v tých vašich prikladoch.

A ešte v tom INSTALL.TXT je písané niečo o tom, že sa po tom príkaze
    Kód:
    ./configure
    má zadať nejaká cesta ku tým inštalačným súborom... Tak ju tam mám tiež napísať?

Senior Member
    Vliv
    289

Standardní

instalacni cestu zadavas pouze pokud chces software nainstalovat do nejakeho neobvykleho umisteni, jinak se to instaluje podle udaje v prefixu, coz je vetsinou /usr/share/... nebo nekdy do /opt/
    Intel C2D 4300, 1GB DDR2, 120GB Seagate, nVidia7600GT pasiv.

Standardní

Citace Původně odeslal Jezevec
    Technicka: rozbalil si to nejdriv ? Mluvis tu ze
    čiže sa s tými balíčkami nič nestalo..
    ale ten postup plati pokud balik rozbalis, vlezez do toho adresare co vznikne a tam teprv pustis ./configure. Znamka uspechu je ze to na tebe zacne blejt kvanta tobe zatim nepochopitelnejch hlasek.

Kód:
    checking for string.h... (cached) yes
    checking for limits.h... (cached) yes
    checking for unistd.h... (cached) yes
    checking for sys/socket.h... (cached) yes
    checking for pwd.h... (cached) yes
    checking for grp.h... (cached) yes
    checking for strings.h... (cached) yes
    neco takovyho
    Je to velmi pekne od vás všetkých ale ja mám taký istý problém.

./configure
    make
    make install
    .... ani jedno mi nefungovalo.Vypíše to hlásenie, že je prikaz nepodporovaný.A keď spustím súbor Makefile tak to vypluje nejaké blbiny.Pozeral som aj "info","info bash" a žadny príkaz podobneho charakteru tam nieje.

Totižto mam Mandrake 8.1 a Conexant Soft HSF Data,Fax,Voice,Speaker Modem PCI.Len raz sa mi ho podarilo spojazdniť.S nejakej stranky .CZ som siahol driver a podla postupu som ho nainštaloval a on fungoval.Len nedokazal deteknúť tón linky.To som riešil,riešil až mi LINUX zhodil FAT tabulku a data v ..... a odkaz na stránku tiež.(ja viem:keď to neviem nemám so do toho hrabať. )

Odvtedy sa mi ho nedari ani len nainštalovať.

Takže :
    1.) Chcel by som vedieť ake balíčky treba nainštalovať aby fungovali subory ./configure, make, make install.
    2.) Mám sice Mandrake 8.1 ale je to s časopisu Computer 5/02.

Standardní

No. Tak problém s tými príkazmi som už našťastie vyriešil, ale pri tých nepochopitelných hláškach to vypíše túto chybu:
    In: creating hard link `libphp4.la` to `../libphp4.la`: Operation not permitted
    make: *** [libphp4.la] Error 1

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Problem s instalaci Asusu Radeon 9800XT
    Založil tiktak v sekci fóra ATI grafické karty
    Odpovědí: 3
    Poslední příspěvek: 17.01.2005, 11:01
  2. Windows XP - problém při instalaci zařízení
    Založil KUBA v sekci fóra Ostatní operační systémy
    Odpovědí: 2
    Poslední příspěvek: 17.12.2004, 17:16
  3. Problém při instalaci XP
    Založil ataman v sekci fóra Ostatní operační systémy
    Odpovědí: 5