Citace Původně odeslal Slavo
Zaexperimentoval som na svojej zostave s procesorom Applebred 1,4 nasledujucim sposobom. Nastavenie pameti som nechal na CAS2,5 Ultra pri FSB 191 MHz a menil som nasobic procesoru. Pametovu priepustnost som meral v Sandre2003. Ziskal som tento graf :

Chcem sa spytat - az do akeho nasobica by sa pametova priepustnost zvysovala ? Ja uz vyssie kvoli stabilite ist nemozem (musel by som testovat odznova na nizsej FSB).
Ona by se zvetsovala stale.

Protoze Sandra nepocita izolovanou pametovou propustnost pameti, ale zapocitava do toho i schopnosti L1 a L2 cache na procesoru.
Tyhle schopnosti stale rostou s celkovou frekvenci a nejsou zavisle na nasobici. Vliv latence zpusobene nasobicem (6-8 cyklu) plus oproti tomu uz dnes celkem zanedbatelna latence CAS + dalsi latence casovani pameti...(opravdu snizeni CAS o jednu jednotku se rovna snizeni nasobice o jednu - latence klesne uplne stejne) tyto latence nemaji u mereni Sandry tak velky podil, protoze cache je u urcitych malych bloku dat eliminuje.
Dalsi velkou soucasti benchmarku je prenos v Burst mode na coz nasobic take nema vliv (minimalni, mnohem mene casto).

Mozna by stalo za to zkusit merit unbuffered (nekde v Sandre se to da nastavit).
Limitne by se mela skutecna propustnost pameti blizit z dola k hodnote ktera je teoreticky dana 191MHz x sirka datove sbernice coz je nekam k 1528 MB/s (protoze 191MHz je 191 Mbit /s x 64 bit coz se rovna 191 MB/s x 8 = 1528 ).
Nikdy by teto hodnoty nedosahla, rozdil by byl tim vetsi cim vetsi latence by na pametech byla (nasobic + CAS + dalsi).