Citace Původně odeslal PePo
2Ladis: Sorry, ale to co napsal o CRT je pekna kravina. ........ Trochu objektivity by neskodilo...
Nepsal jsem obecně o LCD, ale o tom konkrétním 20" LCD s 1600x1200, pokud si pozorně četl ........... Na mém 17" LCD se tato situace o trochu horší, protože jeho fyz. rozlišení je menší 1280x1024 a nejhorší je to s menším rozlišením na 15" LCD.
Máš asi jiné představy o ostrém obrazu, co? Jinak by si nepsal, co píšeš. Oběktivně o CRT: Na něm je totiž již z principu tvorby obrazu na stínítku zřejmé, že je obraz trochu neostrý a to na všech rozlišeních. Navíc je ostrost primárně závislá na nastavení od výrobce, pokud to odfláknou, můžeš chytnout i HighEnd CRT monitor s mizerným obrazem. Pokud máš ostrý obraz, jak píšeš, není to navěky, po nějaké době se to stejně rozjede. Ostrost zobrazení na CRT zdaleka nezáleží pouze na obnovovací frekvenci a s tím spojené šířce přenosového pásma, to je pouze předpoklad pro ostré zobrazení spolu s dobrou grafikou, problém je ale daleko hlubší. Říká ti něco konvergence barev (statická i dynamická) její časová a teplotní stabilita, případně její nastavení, nebo linearita vychylování a opět její stabilizace. Uvědom si na kolika pasivních (feritové magnety a pólové nástavce na obrazovce...) a aktivních (elektronika kolem) prvcích tohle závisí. To je jen část problematiky se kterou je ostrost zobrazení na CRT spojená a LCD technologie už s tím nemá žádné problémy ani se souběhem barev, ani s linearitou, pouze s barevnou hloubkou a barevným podáním. To je ale otázka podsvícení (dnes výbojky, zítra bílé LEDky) a vlastností LCD buňky. Prostě otázka blízké budoucnosti. Ale už současné LCD jsou na valnou věčinu aplikací použitelné a pokud mám možnost si šetřit oči teď, tak proč váhat. Do CRT jsem se načuměl už dost! Garantuju ti, že do 5 let po CRT neštěkne ani pes, možná tak nějaký grafik - staromilec, ale to už bude zase cena takových CRT atronomická, protože to už nebude nikdo vyrábět. Už dnes se na výrobě CRT moc nevydělá. LCD tlačí ceny CRT dolů, aby to ještě vůbec někdo koupil, tu hrůzu. Člověče, "neujíždí ti vlak" , tak trochu?