Nedělám si iluze, že bych přesvědčil nevěřící netopýry, přesto bych rád pár věcí ujasnil.
1) Bavím se o kvalitních kopiích! Není sporu o tom, že při přehrávání nekvalitně vypáleného média se mohou vyskytnout chyby. Pod kvalitní kopií si představuji CD bez C2 a CU chyb a Jitter menší než 35 ns (norma Red Book). Bohužel nemůžu souhlasit s Kuklou, zdaleka ne každá vypalovačka je schopná takové CD vypálit (platí obzvláště při vyšších rychlostech). Samozřejmě záleží dosti i na kvalitě použitého média. Pokud by někoho zajímalo, jak na tom která vypalovačka je, doporučuji recenze na serveru CDRInfo. U novějších recenzí provádí meření korekčních obvodů mechanik, počtu C1/C2/CU chyb a jitteru pro různá média a rychlosti vypalování.
2) Uznávám, že může nastat situace, kdy optika stolního přehrávače nemusí správně přečíst vypálené CD-R/RW - přeci jen mají jiné vlastnosti odrazové vrstvy. Troufnu si ale říct, že toto se týká jen velmi archaických přehrávačů. Jestli je známkou high-end hi-fi přehrávače citlivější (rozuměj horší) optika neschopná přečíst CD-R, pak jsem vděčný za svůj CD přehrávač Technics z roku 1994 za 9 tisíc, který bez problémů přečte jak CD-R tak CD-RW!
3) Nechápu, co je špatného na propojení hi-fi aparatury (byť za půl milionu) s počítačem. Data jsou přece přenášena DIGITÁLNĚ.
4) Debata o tom, že stolní přehrávač může „přehlédnout“ pit nebo land na CD-R je ryze akademická, dokud to nezkusíš. Já jsem to udělal a z originálu i kopie nahrané přes optický kabel do počítače jsem získal identická data (samozřejmě až na posunutí).
5) Všem doporučuji k přečtení články Mikroba na CD-R Serveru (článek, doplnění), se kterými se plně ztotožňuji. Autor propojil stolní přehrávač a rekordér digitální cestou a do stolního přehrávače nejprve vložil originál a pak kopii pořízenou na PC. Výsledná CD (nahraná z originálu i počítačem pořízené kopie) byla totožná! Pro ty, co mají pocit, že přehrávač za x desítek tisíc přečte 0 a 1 „nějak jinak“ (nebavím se samozřejmě o analogové části), doporučuji přečíst zejména doplnění onoho článku. Stejné testy byly totiž provedeny i v Hi-Fi Studiu na aparatuře za více než milion. Opět žádný rozdíl!
6) Rada na závěr. Pokud si myslíte, že kopie audio CD je horší, nikdo vás přece nenutí k tomu, abyste je pořizovali. Rovněž bych nechtěl nikomu brát iluze o kvalitě (některých) originálních Audio CD, zejména těch vylepšených Cactusem, Key2Audio či jinými „ochranami“, ale to už je jiný příběh.