Stránka 1 z 3 123 PosledníPoslední
Výsledky 1 až 25 z 73

Téma: Gentoo otazky.

Standardní Gentoo otazky.

Mel bych par otazek ohledne gentoo. Takze
    1) Stahuje gentoo vzdycky cely zdrojaky, nebo umi i stahnout jenom .diff kdyz uz mam stazenou predchozi verzi?
    2) Umi gentoo delat automaticky binarni balicky (tgz, deb) nebo jde k tomu nejak donutit?
    3) Existuje pro emerge nejakej GUI frontend?
    4) Umi se gentoo postavit from scratch na jinej disk?
    5)Da se mu nejak nastavit, ktery aplikace smi instalovat do /usr ?

To je zatim vsechno ja jeste na neco prijdu )
    A64 3000+, MSI K8TNeo-FIS2R, 512MB PC3200(A-Data), Sapphire Radeon 9550 128MB i bit, HDD 1x Barracuda 120GB, 1x Samsung 120GB, 2x Samsung 160GB, 350W Fortron, LCD 17\"Acer AL712, DVDRW LG GSA-4160B, Ubuntu linux

Standardní Re: Gentoo otazky.

Citace Původně odeslal minio
    Mel bych par otazek ohledne gentoo. Takze
    1) Stahuje gentoo vzdycky cely zdrojaky, nebo umi i stahnout jenom .diff kdyz uz mam stazenou predchozi verzi?
    2) Umi gentoo delat automaticky binarni balicky (tgz, deb) nebo jde k tomu nejak donutit?
    3) Existuje pro emerge nejakej GUI frontend?
    4) Umi se gentoo postavit from scratch na jinej disk?
    5)Da se mu nejak nastavit, ktery aplikace smi instalovat do /usr ?

To je zatim vsechno ja jeste na neco prijdu )
    1)afaik cele zdrojaky (leda ze by pro to byl specialne napasnej ebuild, coz jsem jeste nevidel navic by to bylo dost problematicky celkove..)
    2)ano
    3)ano (Kportage, pracuje se pry na Synapticu).. a pak jest neco pod GTK2 ale to se mi vubec nelibilo...
    4)nechapu
    5)on je automaticky instaluje od /usr u programu co kompilujes se to dava budto --prefix=/usr nebo --usr-prefix=/usr (ja davam --prefix a funguje to)
    nicmene oproti defaultu nemusis nic nastavovat
    Imagine there's no heaven and at once the sky is the limit
    Photoblog | Kapela

Standardní

1) Prosim Vas jak nastavim fonty na konzoli, pise mi to česky ale misto čš
    apod mi to zobrazuje klikyhaky?

2) Jak mam prinutit KDE at mluvi cesky?

3) po kompilaci KDE jsem si nsatavil v /etc/make.conf at mi bere veci z
    testingu a zadal jsem emerge sync ; emerge -u world a jel na vikend
    pryc.Kdyz jsem se vratil mel jsem tam hlasku:
    Kód:
        IMPORANT: 41 config files in /etc need updating 
        IMPORANT: 50 config files in /usr/X11R6/lib/X11/xkb need updating
    pise to ze mam zadat emerge --help at vim jak to opravit, ale mam
    mizerne znalosti anj a nehodlam riskovat tydenni nonstop instalaci,
    proto se tady radsi na tohle ptam, precejenom gentoo neni debian

Diky moc za pomoc

Standardní

1)
    Kód:
    # CONSOLETRANSALTION is the charset map file to use.  Leave commented to use    
    # the default one.  Have a look in /usr/share/consoletrans for a selection of   
    # map files you can use.                                                        

#CONSOLETRANSLATION="8859-1_to_uni"
    <-- /etc/rc.conf

2) netusim, KDE sem v zivote nepouzival, tipnul bych prenastaveni locales (/etc/env.d/02locale) ale je mozny ze KDE ma neco svyho...

3) NERES TO sou to z 99,9999% uplny kraviny a ja si uz jednou pomoci etc-update (coz je to co mas spustit) uplne posral cely /etc

od te doby delam cas od casu zalohy
    Photoblog | Kapela

Standardní

ad 5) to se mi moc nelibi ja vetsinou instaluju veci do /apps protoze se vtom hleda lip nez v local.
    A64 3000+, MSI K8TNeo-FIS2R, 512MB PC3200(A-Data), Sapphire Radeon 9550 128MB i bit, HDD 1x Barracuda 120GB, 1x Samsung 120GB, 2x Samsung 160GB, 350W Fortron, LCD 17\"Acer AL712, DVDRW LG GSA-4160B, Ubuntu linux

Standardní

Jinak ted jsem dostal uzasnou hlasku
    !!! Error: the gnome-base/bonobo-activation package conflicts with another package.
    !!! both can't be installed on the same system together.
    !!! Please use 'emerge --pretend' to determine blockers.

a kdyz jsem se zeptal tak mi vyjelo tohle
    [ebuild U-] dev-libs/glib-2.2.3 [1.2.10-r5]
    [ebuild N ] dev-libs/libIDL-0.8.2
    [ebuild N ] dev-libs/openssl-0.9.6k
    [ebuild N ] gnome-base/ORBit2-2.8.1
    [ebuild N ] dev-libs/libxml2-2.5.11
    [ebuild U-] gnome-base/bonobo-activation-2.2.4 [2.2.1.1]

To ma znamenat co

Nevic zjistuju ze to neumi eerror a einfo - at uz to dela cokoli - (hlasi to ze prikaz neexistuje) kde by meli bejt tyhle veci?

Uspesne jsem emergnul coreutils a jeste neco
    A nejlepsi na tom je ze to parad je Slack
    Proste jsem zjistil ze uz na kompilovani od zacatku nemam nervy a cas. Kdysi jsem si zkompiloval LFS a to me stacilo. A prevod databazi jak koukam by nemel bejt problem.

Standardní

no samozrejme si to muzes zvolit kam se to bude kompilovat ale imho apps je blbost, tam si ukladej jen to co kompilujes rucne, co nedelas pres emerge

ad instalace: emerge -p bonobo-activation

asi budes muset odemergnout nakou starsi verzi, jestli si to nejak prehazel a syncoval mezi tim tak to je jasny

netusim co je eerror a einfo
    Photoblog | Kapela

Standardní

eerror a einfo (ne)jsou funkce v ebuild.sh (a nejspis i jnde) ktery pisou zpravy co se deje nebo nedeje a nejspis i neco vic. Zjistil jsem ze se mi to snazilo nainstalovat nekolik verzi automake a autoconf, ale uz jsem zjistil jak mu to zatrhnout. No a nakonec mi to neco rozhodilo takze nebezeli Xka (tipuju ld.conf) a to uz jsem nevyresil. Takze reinstall. Zacinam vychladat, takze nejspis zejtra nainstaluju novyho slacka a pohrabu se trochu v portage a spol. pohrabu . Jinak /apps mam proto, abych mel oddeleny to v cem se moc nehrabu a menim to jen vyjmecne (ehm aspon teoreticky ) od toho v cem se hrabu prakticky furt, ma to kratsi nazev nez /usr/local (navic nektery veci se do local instalujou ponekud podivne) a hezci nazev nez /opt . Hlavne to je ale spolu s /mount relikt z doby kdy jsem se snazil vnutit linuxu svoji strukturu adresaru.

Standardní

a co ti brani udelat ln -s /usr/local /apps ?

jinak einfo to ma (primo portage v sobe, se podivej na nektery ebuildy)

ad automake/autoconf: ty se instaluji vzdycky kvuli kompatibilite... nevidim na tom nic spatnyho vzajemne nekoliduji
    Photoblog | Kapela

Standardní

Citace Původně odeslal ^Tomahawk^
    a co ti brani udelat ln -s /usr/local /apps ?
    Esteticke citeni

Standardní

Citace Původně odeslal muska
    2) Jak mam prinutit KDE at mluvi cesky?
    Nevim jak to je v Gentoo, ale ve Slackware bylo potreba stahnout lokalizacni balicek s podporou cestiny
    Epox 9NDA3+ (nForce 3 Ultra 250) | CPU AMD 64 3000+ | 512 MB RAM | HDD Seagate Baracuda 160 GB 7 200 ot/min | Ino3D GeForce 6600 GT | Samsung SyncMaster 793s | TOSHIBA ODD-DVD SD-M1802 | MIDI Tower |
    gentoo+AMD64+XFCE

Standardní

mno nashromazdil sem par poznatku a hypotez, ale nechtelo se mi zakladat novej thread takze to hodim sem:
    1) Jako velmi powerful se jevi pouziti add-onu k portage - ja si oblibil zvlaste esearch, ono je to "trochu" rychlejsi a esearch -c hazi mnohem uzitecnejsi vypis nez cokoli originalni z portage... zajimave taky vypada napr. semerge

2) kdo nema nainstalovano at nainstaluje app-portage/gentoolkit - uz jen kvuli qpkg (napr. kdyz chcete zjistit k jakymu balicku patri dany soubor popr. jake soubory obsahuje nejaky balicek)

3) pokud chcete vedet s jakymi flagy mate zkompilovanou urcitou vec (a jeste mnohem vic) tak mrkejte do /var/db/pkg...

4) zajimavou myslenkou je hozeni portage tree na reiserfs disk - ma rychlejsi indexovani (nebo jaxe tomu nadava) nez EXT3 a obecne je lepsi pro velky mnozstvi malych souboru (coz je presne to co portage tree ma) - par lidi na gentoo forech psalo o celkem vyraznem zrychleni, pak by treba nebylo ani teba esearche

5) pri upgradu win32codecs do mplayeru se mi u MPEGu zacal rozjizdet zvuk oproti obrazu... coz v klidu resi downgrade win32codecs... btw taky vam jede ten novej mplayer nejak pomaleji?

6) dalsim zajimavym navrhem je kompilovani vsech aplikaci, ktery nepocitaji zadne narocne vypocty s optimizaci na velikost, tedy -Os... produkuje to vetsinou tak 60-70% binarky (velikostne oproti optimizaci -O3) - coz se muze projevit minimalne na startup time a na to, kolik to sezere pameti... (tady sem ovsem narazil na mensi zahadu - -O3 galeon = 5MB, -Os galeon = 17MB ...) - kazdopadne to u dost velke vetsiny GUI programu stoji za zvazeni nevim jak takovy ICQ klient muze vyuzivat MMX nebo SSE

7) blbost a zaroven zviratko na konec:
    Kód:
    emerge sex cowsay
    sex | cowsay
    sex | cowsay -f sodomized
    sex | cowsay -f stegosaurus
    ...
    enjoy Marty uz tenhle rulezni programek zna, avsak v kombinaci s cowsay je to jeste kouzelnejsi
    Photoblog | Kapela

Senior Member
    Vliv
    289

Standardní

Vidim ze je dobre, ze jsem mel uvedomeleho souseda, ktery me ukecal at hodim celou linuxovou partisnu na reiserfs

Tak ta posledni vec je fakt husta
    Intel C2D 4300, 1GB DDR2, 120GB Seagate, nVidia7600GT pasiv.

Standardní

no root fs mit na reiseru nemusis, staci ti mit nejakej disk s reiserem a predefinovat si v /etc/make.conf tuhle cast:
    Kód:
    # PORTDIR is the location of the portage tree. This is the repository
    #     for all profile information as well as all ebuilds. This directory
    #     itself can reach 200M. WE DO NOT RECOMMEND that you change this.
    #PORTDIR=/usr/portage
    anebo mit /usr/portage jako symlink nekam
    Photoblog | Kapela

Standardní Kompilace

Zdravicko,

dostal se mi pod ruku Celeron 2 GHz a deska s intelackym chipsetem, cislo ted z hlavy nevim, protoze veci kolem intelu nesleduji. Ted jsem na to dojel. Zkopiloval jsem system s temito flagy:
    Kód:
    CHOST="i686-pc-linux-gnu"
    CFLAGS="-march=pentium4 -O3 -pipe -fomit-frame-pointer"
    CXXFLAGS="-march=pentium4 -O3 -pipe -fomit-frame-pointer"
    do jadra jsem napevno pridal ovladac jak pro FS, tak pro chipset a jadro jsem zkompiloval pro procesor pentium4

lilo mam take dobre nastavene

presto mi to haze kernel panic, ze nemuze najit root=..., root mam nastaven v lilo.conf dobre, s tim jsem si jisty.

Chci se zeptat, jestli jsem pouzil dobre flagy i procesor v kernelu, protoze jinou veci to snad byt uz ani nemuze. Prosim nekoho kdo se v tom vyzna aby mi poradil.

Predm dik za vsecky odpovedi
    -= Censored =-

Standardní

a jses si 100%ne jistej ze mas root= v lilo.conf spravne ?
    ono totiz treba pokud jinak zaskrtas veci v konfiguraci ide tak ti to muze zmenit disky ... nebo staci zmena nastaveni IDE(ICH*) radice v biosu ...
    z /dev/hda se najednou stane /dev/hdg ani nevis jak
    Hrrrr, will you stop using people as human driven search engines? Google.com has all the answers you need.

Standardní

Tak tohle me nenapadlo, to se priznam.

Mno a jak to teda zjistim jestli mi to dela zrovna tohle??
    To mam psat pri bootu root=/dev/hdb3
    kernel panic
    reset

root=/dev/hdc3
    kernel panic
    reset

atd atd atd, nebo existuje neco lepsiho?
    -= Censored =-

Moderátor Avatar uživatele wong
    Věk
    42
    Vliv
    310

Standardní

nabootuj z nejakyho CD linuxu, spust dmesg a hledej neco takovyho

hda: HL-DT-ST RW/DVD GCC-4120B, ATAPI CD/DVD-ROM drive
    hdg: ST380013AS, ATA DISK drive

mozna ani nebude potreba bootovay z CD, ale musis si to vsimnout na zacatku v tom vypisu pri bootovani

Standardní

No na LiveGentoo je to hda na to dam krk
    No ty vypisy si prectu, jen se na to vyspim uz mi z toho hrabe
    -= Censored =-

Standardní

Tiez som raz riesil podobny problem - nakoniec to bolo tym, ze ten disk bol nejako divne rozdeleny - prva particia bola /dev/hda2 namiesto /dev/hda1
    1: Asus P2B 1.10 • Celeron 1100@1364/1.8V • 512MB SDRAM • Samsung SP1213N+WD AC28400 • Toshiba XM-6402B+SD-M1212 • PowerColor AR2L Radeon 9100 64MB • 3C900-Combo • Bt848A • ASB-3940UA • AWE-64 • DTK PTP-3007 • VisionMaster 405 • Umax UC630 • Star LC24-200 Colour 2: PCPartner TXB820DS • Cyrix MII PR300/1.8V • 256MB SDRAM • 2xSamsung HD400LD+IT8212F • Accesstek CW4001 • LS-120 • Mystique 4MB • Millennium II 4MB • 3C509 • CMI8329A+Dream MIDI • ADI ProVista E44 • SyncMaster 203B Notebook: DTK FortisPro TOP-5A • P166MMX/1.8V • 80MB EDO • Hitachi 5K80 40GB • 12,1" TFT Router: A-Trend ATC-1425B • i486DX 50@33/5V • 48MB FPM • WD AC14300 • UMC UM9003F • HP PC LAN 16/TP+ Car: Mazda 323P BA • Z5 1489ccm, 65kW@5500rpm, 134Nm@4000rpm

Standardní

No je mozne ze jsem neco prehlednul, byl jsem celkem nevyspany...
    Takze ty FLAGY se daji pouzit na toho 2GHz celerona?
    -= Censored =-

Standardní

Keby to bolo tym, tak by to spadlo uz skor, nie?
    1: Asus P2B 1.10 • Celeron 1100@1364/1.8V • 512MB SDRAM • Samsung SP1213N+WD AC28400 • Toshiba XM-6402B+SD-M1212 • PowerColor AR2L Radeon 9100 64MB • 3C900-Combo • Bt848A • ASB-3940UA • AWE-64 • DTK PTP-3007 • VisionMaster 405 • Umax UC630 • Star LC24-200 Colour 2: PCPartner TXB820DS • Cyrix MII PR300/1.8V • 256MB SDRAM • 2xSamsung HD400LD+IT8212F • Accesstek CW4001 • LS-120 • Mystique 4MB • Millennium II 4MB • 3C509 • CMI8329A+Dream MIDI • ADI ProVista E44 • SyncMaster 203B Notebook: DTK FortisPro TOP-5A • P166MMX/1.8V • 80MB EDO • Hitachi 5K80 40GB • 12,1" TFT Router: A-Trend ATC-1425B • i486DX 50@33/5V • 48MB FPM • WD AC14300 • UMC UM9003F • HP PC LAN 16/TP+ Car: Mazda 323P BA • Z5 1489ccm, 65kW@5500rpm, 134Nm@4000rpm

Standardní

jojo kdyby to bylo flagama tak to chcipa na necem uplne jinym ... jeste muzes pri bootu hledat
    /dev/ide/host0/bus1/target1/lun0: p1 p2 p3 p4 < p5 p6 p7 p8 p9 p10 >

popripade tam muzes zadavat ten root v tomhle tvaru - /dev/ide/host0/bus1/target1/lun0/part1 - teda pokud mas devfs ze

ted me napadlo ten FS mas zakompilovanej vid?

btw. XFS je taky hodne fajn FS
    Hrrrr, will you stop using people as human driven search engines? Google.com has all the answers you need.

Standardní

Jasna paka, fs mam zakompajleny natvrdo v kernelu. No asi jsem nekde neco prehlidnul, az to zjistim dam to sem jako odstrasujici priklad

kazdpopandne pokud nekoho neco napadne, sem s tim
    -= Censored =-

Standardní

Citace Původně odeslal muska
    Jasna paka, fs mam zakompajleny natvrdo v kernelu. No asi jsem nekde neco prehlidnul, az to zjistim dam to sem jako odstrasujici priklad

kazdpopandne pokud nekoho neco napadne, sem s tim
    a pokud by to fakt nefungovalo tak nekde najdi netconsole patch a chyt nam nekam celej vystup z konzole a hod ho sem

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Gentoo 2005.0 Ati fglrx
    Založil ..::Ozzy::.. v sekci fóra Operační systémy na bázi Unixu
    Odpovědí: 34
    Poslední příspěvek: 15.10.2006, 12:46
  2. gentoo a problem s kernelom asi
    Založil pipo v sekci fóra Operační systémy na bázi Unixu
    Odpovědí: 2
    Poslední příspěvek: 11.11.2005, 10:11
  3. Gentoo - mail
    Založil muska v sekci fóra Operační systémy na bázi Unixu
    Odpovědí: 3