Jednoho dne jsem se šel do obchodu podívat na levné grafárny a hnedle mi byla nabídnuta GeForce 4MX 440 64MB DDR (ne SE!) za skvělých 1090Kč, taxem to bral! Nebyla nová a proto byla tak levná.
Moje konfigurace: celeron tualatin 1200@1440MHz (FSB120) na Abit ST6 (I815EP) 256MB RAM.
Při testování bylo všecko v pohodě, ale po nějaké době (asi půl hodina) jsem hrál Return to Castle Wolfenstein a když jsem zapl dalekohled taxe na onom černém okraji začaly objevovat barevné fleky a jejich počet přibýval! Podobně v America's army fleky na zbrani když jsem přiblížil pohled. Po nějaké době se objevily černé fleky na trávě v Operation Flashpoint a po další chvilce dokonce modré fleky na stromech! Po chvilce hraní Delta Force: Black hawk down se na obloze a na zemi začaly objevovat jakoby barevné lentilky. Zkrátka to vypadalo děsně! V 3DMarku 2001 žádné problémy nebyly (ale nepouštěl jsem ho víckrát za sebou).
Doufal jsem, že je to ovladačema. Měl jsem tam originální (pravděpodobně od Joytechu nebo snad Apollo...[na CD takové modré mraky]), taxem tam dal detonatory vše bylo v pohodě - fleky na dalekohledu v RTCW zmizely a já už si říkal, že se to snad spravilo, ale ne, a ve Flashpointu to asi po dvou hodinách zase začalo a úplně stejně.
Karta se rozhodně nepřehřívala a paměti taky nebyly nijak horké.
Když jsem to reklamoval, tak technik samozřejmě nezjistil žádné potíže, možná proto, že pouštěl jen 3DMark2001 a RTCW a měl tam detonatory (s kterýma se to projeví později), ale prý nějaké kondenzátory nestíhaly nebo co, tak připájel na kartu asi 4další, takže to vypadá fuckt drsně
Nevím jaká byla defaultní frekvence, ale technik říkal, že to bylo taktlé na 275/333 což nazval "brutálním přetaktováním", jenže já vím, že 270 a 333 je celkem běžná základní frekvence a u karet od creativu jsou paměti na 400, takže to nic brutálního nebylo! Pořád jsem podtaktovával a pořád to tam bylo. Nakonec jsem to dal na 227/300 a fleky se stejně objevily jen trochu později a v menším počtu...
Mám pocit, že to původní majitel asi nějak přepálil s taktováním a pokazil tak paměti, s čímž asi nepůjde nic dělat co? Takže to půjdu podruhé reklamovat a budu doufat, že si toho taky všimnou a nebudu tam muset tahat počítač, abych jim to předvedl.