Příklad, já mám v plánu koupit desku ASUS A7N8X deluxe. Stáhnul sem si manuál a tam je napsáno, že deska má v základu analogové vstupy a výstupy LINE-IN (analog. vstup) LINE-OUT 1 (stereo analg. výstup na klasické dvě bedničky), LINE-OUT 2 (další stereo výstup, ale pro suround bedničky), LINE-OUT 3 (výstup pro centrální bedničku a subwoofer) a MIC-IN (konektro pro připojení mikrofonu). Dále má deska přídavný bracket, kterým získáš digitální 6-ti kanálový výstup (SPDIF).

Takže, buď pořídíš 5.1 bedničky k PC a ty mají buď analogové vstupy, které propojíš s LINE-OUT 1-3 na desce, nebo mají digitální vstup, který propojíš s deskou. Při externím audio zesilovači je propojení obdobné, ale musíš při analogu použít redukce 3,5 jack (do LINE-OUT) na cinče, které zapojíš do zesilovače, nebo použiješ zase digitální vstup (podmínka, že to zesilovač umí).

PS: při analogovém propojení dbej na kvalitu kabelů a dávej pozor kudy je vedeš. Nežádoucí jsou cestičky kolem zásuvek 220 V, opravdu o moc lepší je použít digitální propojení.

PSS: mě osobně z domácího kina bolí hlava a pro solidní zvuk z PC ti stačí nějaké levnější bedničky a za ušetřené peníze si pořídit solidní stereo audio na poslech hudby. Poslech hudby na domácím kinu je nepřirozený a vynaložené náklady na AC3 audio dekodér, 6 reprobeden verzus klasický stereo zesilovač + dvě super reprobendy za stejné prostředky ti poskytnou o dva řády lepší hudební zážitek.