Výsledky 1 až 10 z 10

Téma: Sršení v monitoru, čím to může být?

Standardní Sršení v monitoru, čím to může být?

Mám už celkem starej monitor EIZO F351-T a dneska začal nějak blbnout. Když ho zapnu, začne v něm jakoby sršet (asi jako když se jde v zimě pod vedením vysokého napětí). Současně přitom nepatrně problikává zářivka ve stolní lampě. Tenhle jev se dostavuje v nepravidelných intervalech, po chvíli zase odezní. Stejný zvuk vydává i zásuvkový jistič! Obraz na monitoru je ale v pořádku, nepozoruji nic neobvyklého. Bydlím v paneláku a jsou tady všude hliníkový vedení. Zkoušel jsem dotáhnout zásuvku, ale nezdá se, že by to pomohlo. Čím to může být, odchází monitor nebo je problém v rozvodu? Ještě doplním, že to začalo dělat poté, co jeden rodinný příslušník vypnul jistič při běžícím počítači, ale nepředpokládám, že to by mělo nějaký vliv. Díky za každou radu!

Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Vliv
    282

Standardní

Zkus ten jistic parkrat vypnout a zapnout. Taky muzes zkusit nejaky jiny spotrebic tak aspon 100 W pichnout do ty zasuvky, co mas ten monitor, co to udela. Hadal bych, ze to bude nejspis v tom jistici, sotva to ale zpusobil ten bezici pocitac jako takovej. Kdyby bylo zapnuty neco jinyho, tak by se to nejspis stalo taky a kdyby byl ten jistic naprosto bezvadnej, tak ani potom, ani s tim pocitacem ne. Ale jestli to vypinani a zapinani toho jistice pomuze, tak bych s jeho vymenou nespechal, az jestli to bude opakovane zlobit. S jeho bezpecnostni funkci jakozto pojistka to nema nic spolecnyho.

Standardní ...

Skus odpojit napajaci konektor z monitora (nie zo zasuvky) a srubovakom mierne ohni kontakty(vsetky try) a zasun naspet. Mne to tiez robilo az nie.

Standardní Re: Sršení v monitoru, čím to může být?

Citace Původně odeslal Dawn
    Mám už celkem starej monitor EIZO F351-T a dneska začal nějak blbnout. Když ho zapnu, začne v něm jakoby sršet (asi jako když se jde v zimě pod vedením vysokého napětí). Současně přitom nepatrně problikává zářivka ve stolní lampě. Tenhle jev se dostavuje v nepravidelných intervalech, po chvíli zase odezní. Stejný zvuk vydává i zásuvkový jistič! Obraz na monitoru je ale v pořádku, nepozoruji nic neobvyklého. Bydlím v paneláku a jsou tady všude hliníkový vedení. Zkoušel jsem dotáhnout zásuvku, ale nezdá se, že by to pomohlo. Čím to může být, odchází monitor nebo je problém v rozvodu? Ještě doplním, že to začalo dělat poté, co jeden rodinný příslušník vypnul jistič při běžícím počítači, ale nepředpokládám, že to by mělo nějaký vliv. Díky za každou radu!
    Presne to mi dela moje Eizo F56 kdyz zahejbu napajecim kabelem, je to asi fakt tou vidlici.
    Asus P5B Deluxe/WiFi, Intel Q8300@7.5x440=3300MHz VCc1.15V, Speedstep enabled, CM HyperTX, 58oC IntelBurnTest pri 24oC okoli, 2x2048 DDR2 800 Geil(@866 5-6-6-15, 1.80V), HDD 3xSamsung F1 1TB, Gigabyte NX88T zalman, LCD FSC S20-1W, CM Centurion 532, PSU Seasonic 400W, UPS CyberFort 350

Standardní

Moze to byt tym, alebo ten napajaci konektor je vnutri odpadnuty z plosaku.
    1: Asus P2B 1.10 • Celeron 1100@1364/1.8V • 512MB SDRAM • Samsung SP1213N+WD AC28400 • Toshiba XM-6402B+SD-M1212 • PowerColor AR2L Radeon 9100 64MB • 3C900-Combo • Bt848A • ASB-3940UA • AWE-64 • DTK PTP-3007 • VisionMaster 405 • Umax UC630 • Star LC24-200 Colour 2: PCPartner TXB820DS • Cyrix MII PR300/1.8V • 256MB SDRAM • 2xSamsung HD400LD+IT8212F • Accesstek CW4001 • LS-120 • Mystique 4MB • Millennium II 4MB • 3C509 • CMI8329A+Dream MIDI • ADI ProVista E44 • SyncMaster 203B Notebook: DTK FortisPro TOP-5A • P166MMX/1.8V • 80MB EDO • Hitachi 5K80 40GB • 12,1" TFT Router: A-Trend ATC-1425B • i486DX 50@33/5V • 48MB FPM • WD AC14300 • UMC UM9003F • HP PC LAN 16/TP+ Car: Mazda 323P BA • Z5 1489ccm, 65kW@5500rpm, 134Nm@4000rpm

Standardní

Dotáhnul jsem šrouby v zásuvce, zahejbal s tím napájecím kabelem a zdá se, že se to umoudřilo. V elektrice se moc nevyznám, můžete mi někdo jednoduše vysvětlit, co způsobuje to sršení a proč se stejný zvuk ozýval i z jističe?!?

Vliv
    282

Standardní

To srseni je akustickej projev jiskreni, ktery nastava, kdyz se elektricky prorazi nejaka izolacni latka a zacne vest proud. K tomu muze dojit napr. i na zoxydovanych kontaktech, kdyz se prorazi ta koroze. Ten proud ma ale dost chaotickej prubeh, kterej zhruba odpovida tomu zvuku, co to vydava (presnejc receno zen zvuk odpovida tomu chaotickymu prubehu) a protoze ten jistic obsahuje mj. elektromagnet, funfuje tenhle pri urcitejch frekvencich (pri beznejch 50 Hz vetsinou ne) jako jakysi sluchatko. Samozrejme to jiskreni mohlo vzniknout i na kontaktu v jistici, takze bylo slyset odtamtud primo. Jak predradny obvody zarivek, tak i obvody v monitoru obsahujou ruzny elektromagneticky prvky, civky, transformatory... ktery tohle muzou akusticky predavat dal. A protoze kazdy tekouci elektricky proud okolo sebe vytvari magneticky pole, je mozny, ze je to slyset i ze zarivkovy trubice primo a tim spis z obycejny zarovky, jejiz vlakno je vlastne civka o mnoha zavitech.

Protoze to bylo slyset ze vsech moznych primo na siti napojenych zarizeni, tak bych zavadu v monitoru nehledal. Ty jiskreni, co se vyskytujou v okoli vysokonapetovych obrazovkovych zarizeni, jsou natolik od rozvodne site odloucene, ze se ven neprenaseji. Tak nejvys jeste sitovy kabel a jeho konektory ba mohly prichazet v uvahu, ale i to je malo pravdepodobne.

Kdyz uz jsme u tohodle, tak bych jen rad priponenul jednu vec, ktera se vetsinou opomina. Bezny sitovy zasuvky a zastrcky jsou konstruovany v podstate na 10 A, coz odpovida 2300 W a i pri proudech, ktery se tyhle hodnote jen blizej, se dost zahrivaj, coz jejich zivotnosti neprida. A kdyz se na ne napojuje jeste vic, tak je naprogramovany, ze driv nebo pozdej odejdou - ona staci treba samotna pracka s ohrevem vody, ktera dokaze i spalit bakelitovy kryt od zasuvky a roztavit plastovy vnitrek zastrcky na kabelu. Pokud se bez rosmyslu napojuji rozdvojky, na ne kaminka, varice, k tomu jeste silny zarovkovy lampy a vykonny PC-cka s periferiema, velky televize, nerku-li domaci kino, projektory atd., je vic nez vhodny se podivat, kolik to vsechno dohromady dela.

Standardní

mikus: Díky za vysvětlení! Teď už je dva dny klid, tak snad se to umoudřilo. Jinak k té zásuvce mám připojenej počítač, monitor, modem, bedýnky a lampičku - to nemůže mít víc jak 500W, takže v tom by snad neměl být problém.

Vliv
    282

Standardní

Videl bych to spis v tom jistici (muze se i celkove jeho mechanika trochu blokovat (kdyby sel rozebrat, tak by mohlo pomoct ho promazat) nebo skutecne byl problem nekde, kde jsy dotahoval srouby. Dalsi moznost by byla, jestli to mas vsechno napojeny pres psa s vypinacem, ze ten vypinac ma trochu problem - pokud to tak je a ty ten vypinac nepouzivas, tak ho pouzivej. tim se do urcity miry sam procistuje. I tomu jistici by neuskodilo ho obcas trochu prohejbat.

Standardní

Díky za rady, moc si toho cením. Já to taky vidím na ten jistič. Zásuvky jsem vyzkoušel dvě a dělalo to v obou. Vyzkouším ten monitor o víkendu ještě v zásuvce, která je zapojená přes jiný jistič a uvidíme...

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. nelze přetaktovat celer366 - kde může být problém ?
    Založil Riss v sekci fóra Intel procesory
    Odpovědí: 5
    Poslední příspěvek: 06.04.2003, 09:59
  2. Skutečný kmitočet je nižší a čím to může být ?
    Založil Ladarozan v sekci fóra AMD procesory
    Odpovědí: 3
    Poslední příspěvek: 11.03.2003, 17:57
  3. Výkon disku klesl na 1/3. Čím to může být??+ my story:-)
    Založil Millisx v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 11
    Poslední příspěvek: 28.02.2003, 12:24
  4. Výkon disku klesl na 1/3. Čím to může být??
    Založil Millisx v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 4
    Poslední příspěvek: 25.02.2003, 10:02

Pravidla přispívání