No ja nevim jak u tebe ale u mne je PAT vypnute pokud nemam delicku pameti 1:1 se vsemi verzemi biosu. A odpovida to i zkusenostem dalsich uzivatelu na ostatnich deskach. Podle ceho urcujes ze mas aktivovane PAT? Doufam ze ne tak, ze kdyz to mam v BIOSu zapnute tak to jede

Zkousel jsem nekolik ruznych kombinaci (opravdu ruznych dokonce i 333 s 433 a podobne) noname i znackovych pameti. Vse slapalo v dualchannelu dobre. Je mozne, ze jsem mel stesti ale spis to s tim nebude tak kriticke.

Ty 2%-5% to mas doufam podlozeno necim solidnejsim nez svym jednim pokusem kdyz to rikas tak sebejiste. Ja delal nekolik pokusu s ruznymi pametmi a nezaznamenal jsem zadny rozdil v mezni frekvenci. Ale ani ted bych si neodvazil delat nejake zavery.

Co na desce ma vliv na zpozdeni? Teorii obvodu jsem mel uz davno ale logicky mi plyne, ze mezi pameti a northbridge bude jen "kus dratu" a ten muze mit vliv (resp. jeho delka a kvalita pcb) tak leda na kvalitu hran a na zpozdeni moc ne.

Zkratka mi prijde ze jsi tak trosku placnul

Citace Původně odeslal juzko
No vidim ze sa o D.CH a PAT siria uplne neuveritlene legendy a pribehy , takze PAT a D.CH ani rychlost pameti nesuvisia PAT je len urcita skratka v ramci chipsetu a funguje nezavisle od typu zapojenia a rychlosti, co sa tyka stability D.CH oproti S.CH. je zrejme ze z uplne objektivnych dovodov je D.CH. na stabilitu ma najvecsi vplyv rozptyl oneskoreni jednotlivych chipov (a to aj v ramci modulu) znackovy vyrobcovia (myslim fakt znackovy nie APACER a podobny) meraju pri generovani modulov oneskorenia a roztrieduju ich aby v ramci modulu nebol velky rozptyl (zaujmave v dokach kde je viac ako 3 moduli alebo D.CH.) A este jedna vec v i865/75 ma D.CH. co sa tyka casovania oproti S.CH. asi 2-5% stratu aj vo frekvencii aj v casovani, Pr. moje ramky chodia v S.CH az kdesi po 530 stabilne v D.Ch ich na 500 udrzim len tak tak ale na to ma vplyv aj oneskorenie na linke a tym padom vlyv vyrobcu dosky je enormny.