Ja na chate vubec nemam elektriku, natoz PC. TAkze si tam taky ctu.Původně odeslal kecinzer
![]()
![]()
Pochybuju, ze tady nekdo ma nejaky zmereny hodnoty a mam obavy, ze se tim v tehle zemich jeste nikdo nezabyval. Nicmene zkusil bych ESČ (snad jeste existuje), mozna taky ministerstvo zdravotnictvi, nejakyho hlavniho hygienika nebo tak neco.Původně odeslal pochc@n
Kdyz clovek bude superpedant, tak najde vyzarovani vsude, i okolo sitovy snury k zehlicce, elektricky pole treba i okolo vedeni pod napetim, na kterym nic nevisi, zrovna tak okolo prilozenym napetim natocenych tekutych krystalu. Jak dalece je to jeste meritelny a co je objektivne zdravi skodlivy a co jen pro ekologicky paranoiky, je jina otazka.
Kdyz se ovsem priblizim ke svymu monitoru na 5 cm, citim v obliceji zretelne jeho tepelny vyzarovani![]()
![]()
Jinak ty tekuty krystaly si vemou proud jen na vychyleni ze svy klidovy polohy, pak uz zadnej, nebo nejvys asi tolik jako hodne dobrej kondenzator, kdyz je pod napetim. Pro urychleni jejich navratu do klidovy polohy se jim dava dalsi - opacny - napetovy impuls, takze pri tom si vemou taky trochu; pri filmu pres cely monitor (a tim i pri nekterejch chranicich stinitka) je ovsem tech zmen rychle za sebou tolik, ze skutecne ten panel primerenou spotrebu ma. Pri klidnym, nemenicim se obrazu ale nebere prakticky nic. Ani ty krystaly to nijak neposkozuje, kdyz jsou pod napetim (samozrejme - obecne vzato - nesmi presahnout dovolenou hodnotu).

Odpověď s citací