Prave jsem ti na tuhle otazku odpovedel jinde, nez jsem objvil, zes na to otevrel samostatnej thread:
Jsou lidi, co silej i kdyz jim vede pod posteli snura ke zhasnuty nocni lampicce. Ja bych se s timhle neunavoval. Neverim tomu, ze nejaky z tehle pristroju vytzaruje neco, co by bylo zdravi skodlivy vic nez naprosta vetsina veci a jevu, s kterejma se denne stretavame.
To se driv z celyho pocitace a co s nim souvisi zblaznis nez abys onemocnel z nejakyho vyzarovani z monitoru

Citace Původně odeslal Wuuduu
Moj pripad:
denne 9 - 11 hodin prace na kvalitnych CRT.
+ denne 3 - 6 prace doma, alebo hry.

Ked som mal doma CRT (100Hz, ostry cisty obraz cez BNC5) tak ma okolo 11 hod vecer zacinali stipat oci, aj ked som denne zral tabletky na vyzivu oci...

teraz ked nesledujem hodinky spametam sa okolo 02:00 hod. s tym, ze som ospaly, ale oci? Maju v <>...
Kdyz moje ocy maj svoje pro ten den za sebou, tak me stipou at jsem koukal 15 hodin do CRT, LCD nebo treba jen do papiru ci cehokoliv jinyho.

Citace Původně odeslal user
pravdepodobne nie vsetky elektrony sa na tom tienitku zastavia a tym padom nam vsetkym menej stastnym majitelom CRT letia priamo do ksichtu. myslim ze niekde som dokonca pocul ze sa to da porovnat s rentgenom ale s malym vykonom. LCD panely funguju na principe polarizacie svetla kt. je produkovane studenou katodou(alebo katodami) v podsvieteni a krystaly v lcd panely to svetlo bud prepustaju alebo nie tzn. ze sa to da porovnat s pozeranim s do neonky

tak ma napadlo kedze kezdy jeden bod v lcd display svieti vtedy ked na neho nie je privedene napatie a zhasne vtedy ked je na nom log 1 tak by mal setric LCD byt vlastne biela obrazovka nie?
Ty elektrony se na stinitku zastavi vsechny a odvedou se anodou obrazovky. Neco trochu jinyho je, ze jejich dopadem na stinitko vyrazi nejen fotony viditelnyho, infracervenyho (teplo) a ultrafialovyho svetla, ale taky trochu z oblasti rentgenovyho zareni. Ale akorat s tim rentgenem byly trochu problemy u prvnich barevnejch televizi, ze tak asi 20 cm od obrazovky to jeste dosahovalo meritelny hodnoty, ktery by asi nebyly moc zdravy, kdyby clovek na televizi soustavne cucel takhle z blizka. U dnesnich obrazovek (u monochromnich tomu tak bylo vzdycky) to ale vsechno pohlti celni sklo.

U tech LCD monitoru trvale sviti z kazdy strany jedna lampa (v podstate zarivka) a jeji svetlo tekuty krystaly, podle toho, jak jsou vlivem prilozenyho napeti natoceny, propusti bud plne, castecne nebo vubec ne. Ty na ochranu CRT-stinitka vytvoreny chranice, kde slo o to, aby se stinitko nevypalovalo tim, ze do nej dlouhou dobu palej elektrony porad do stejnych mist, nemaji u LCD zadnej technickej vyznam, je to jen vec osobni zaliby (tak nejvys jeste, podle toho, jak jsou udelany, muzou blokovat znacnou cast kapacity procesoru). Ty lampy svitej porad a jestli ty krystaly jsou pred nimi natoceny tak ci onak, nehraje zadnou roli. Jediny, co ma po tyhle strance urcitej vyznam, je sporic energie, co monitor po urcity dobe necinnosti uplne vypne.