Citace Původně odeslal Kankal
Když vypnu PC a monitor nechám zapnutý, tak to v monitoru nejdřív chvíli jemně praská (neni to odvod nějakého napětí před vypnutim?). Když jsem ale monitor vypnul ve win (vypínacím tlačítkem) za běhu pc, tak to to praskání slyšet nebylo - prostě bezhlučně zčernal. Tak se bojim, že pořadí zapnutí/vypnutí může něco poškodit.
To praskání je statická elektřina. Při úplném vypnutí monitoru mi to dělá vždy, na stand-by myslím ne. Ale to vůbec nevadí. Jde o běžný jev, kterého se bát netřeba.
Jinak asi nejlepší je dbát doporučení výrobců a ta obvykle říkají toto: Pokud jste doma, nebo v kanceláři přítomni, lze vypínat jen PC, monitor přejde do stavu stand-by s minimálním odběrem. Pokud se ale vzdalujete z pracoviště či domova, doporučuje se z bezpečnostních důvodů monitor vypínat. Logické je ho vypnout až zhasne počítač, naopak mi to připadne nesmyslné, co když vám bude ještě "něco chtít". já třeba vypínám monitor když nechci pracovat s PC, ale on třeba něco většího stahuje z netu. Pak nečekám, až se monitor vypne sám.
Někteří lidé mají zásuvky s vypínačem a vypnou všechno současně. Tam už bych se o "zdraví" periferií bál, ale i tak to jde.
Takže k otázce na pořadí bych řekl, že pořadí vypínání je toliko věcí logiky, nikoliv namáhání toho či onoho.