Citace Původně odeslal KuKla
díky tomu béčku se to nezasekává, to ti můžu říct 100%ně
pokud disk najde bad sector, tak na něj nezapisuje !!! nikdy !!!

Kdy ale disk může najít BadSector? Moje nejistá a zjednodušená představa je takováto:

1. Při formátování ho najde - pak na něj 100% nezapisuje.
2. Při zápisu to myslim nepozná, prostě tam šoupe data a nekontroluje, jestli jsou zapsaná správně nebo ne. Prostě zapisuje na sektory, které považuje za dobré. Jestliže od minulé kontroly něktorý z těchto sektorů odešel, nepozná to a zapíše na něj, jako na dobrý. (doufám, že to tak je).
3. Při čtení nevim - řekněme, že chce přečíst bad sector, pak :
i) Zasekne se na bad sektoru, protože se ho snaží číst donekonečna pořád dokola. Zde by možná pomohl reset pomocí CTRL-ALD-DEL a ve správci úloh vypnout aplikaci, ve které se to zaseklo a jet dál (takto se alespoň čl. dozví, ve kterých souborech(-u) ten bad sector je). Pokud je však na tom bad sectoru např. stránkovací soubor, potíže by mohly být větší.
ii) Po x pokusech o čtení se zeptá uživatele, zda má číst znovu nebo čtení ukončit (Abort, Retry, Fail) - nevím, jestli v nějakém případě může sektor označit jako chybný.
iii) Po x pokusech o čtení to vzdá a označí sektor jako vadný - už na něj nebude zapisovat.

Závěr: V určitém případě by se tedy mohlo pc kvůli bad sectoru zaseknout.

Řešení - měl jsem bad sector na hdd, který už byl po záruce, a zkusil jsem následující:
1. Zjistit, ve kterém souboru ten bad sector je a tento soubor nepoužívat.
2. Použít opravný soft., který soubor označí jako vadný. (Zkoušel jsem scandisk ve win98, a tím se mi to opravit nepodařilo - zasekával se mi a pomáhal jen reset)
3. Zformátovat harddisk - to je 100 % řešení - naleznou se aktuálně vadné sectory a dál se nebudou používat.