Doba odezvy je nic neříkající časová konstanta a nemá nic společného s obnovovací frekvencí obrazu. Je součtem doby náběhu a doby zhášení obrazovky. Náběh je časová prodleva mezi povelem zobrazit a skutečným zobrazením bodu na LCD. To znamená, že obraz na LCD je asi o 4 ms zpožděný než na CRT. Doba zhášení je dosvit obrazovky, kdy "pomalu" zhasíná původní obraz. U dlouhého dosvitu se obraz jakoby přelévá a má duchy. Acer AL707 nebo AL712 má dobu náběhu 4 ms a kratší zatím nikdo nemá. Doba zhášení je 16 ms, u nejnovějších LCD ADI je 12 ms. Seděl jsem u obou asi hodinu a rozdíl v obrazu jsem okem nepostřehl. Proto jsem nakonec koupil AL 712. V obchodech je zpravidla obraz přesvícený a příliš kontrastní a to ho dělá pro psaní v excelu nepoužitelný. Při správném nastavení je situlace úplně jiná, nicméně při menším rozlišení je jemná kurzíva nevyhlazená, přeostřená a tudíž lehce zubatá. Výhodný je LCD pro nízké obnovovací frekvence dosovských aplikací. 16 ms dosvitu drží obraz rozsvícený do dalšího impulzu grafické karty a obraz LCD při 60 Hz je absolutně stabilní. Je to viditelně lepší než u 100 Hz CRT.
Nelze ale jednoznačně říci, zda je lepší CRT nebo LCD. Při přechodu na LCD vidíte chyby LCD technologie a při návratu zpět si uvědomíte nedostatky CRT, které jste dřív neregistrovali. Já jsem si rychle zvykl na LCD a pokud musím někde pracovat na CRT, je mi to už nepříjemné.
p.s. - nepoctiví prodejci vydávají dobu dosvitu jako dobu odezvy a staré, horší LCD staví na roveň moderním. Proto vždy chtějte znát všechny tři hodnoty. Dobu odezvy, dobu náběhu a dobu zhášení, ať porovnáváte porovnatelné. U Aceru je to 20=4+16. U ADI 16=4+12. Není tedy 16 jako 16.