Zdravim,
predem pisi, ze nejsem ani trochu odbornik, ale stoural, co si pohral s BIOSem. Mam pocit, ze jsem ten stastnejsi, ktery nemusi hrabat na procesor a jde mu vse z BIOSu - mozna se ale mylim.
Takze co jsem udelal:
Procesor Duron 850 MHz, deska MSI K7T Turbo, Award BIOS.
Vlezl jsem do BIOSu, polozka "Frequency/Voltage Control", vidim nasledujici polozky:
- Auto Detect DIMM/PCI CLK
- Spread Spectrum Modulated
- Clock By Slight Status
- CPU Ratio Clock
FSB z vyroby bezela na 100 MHz. Jako nevzdelanec (panove prominte, ale ty tutorialy k pretaktovani jsem zrovna moc nepochopiljsem zkusil menit CPU Ratio Clock (FSB stale na 100 MHz), ale at jsem menil hodnoty jak jsem chtel, tak vysledna frekvence byla vzdy 800 nebo puvodnich 850 MHz (ikdyz v manualu desky je napsano: CPU Core Speed = Host Clock * Core/Bus Ratio - cili by IMHO melo stacit menit CPU Ratio).
Pak jsem se nasral a rekl jsem si, ze kdyz to nejde, zkusime postourat jinde - v Clock Bus By Slight Status (coz by dle manualu melo byt meneni frekvence FSB po 1 MHz) jsem nastavil 110 MHz pri default CPU Ratio Clock. Po restartu uz to byl Duron 850@935 MHz.
V napeti jadra jsem se nehrabal (ale pro informaci: HW sensors monitor ukazuje 1,67V).
A ted dotazy:
1) Postupoval jsem dobre nebo jsem prase, kterymu za par dni shori CPU (ted ma 57,8 °C, po spusteni par programu vylezla na 58,4°C)?
2) Proc mi to neslape pres Core/Bus Ratio (ten nasobic)?
A jinak celkove komentare...
DIKY MOC!