Mam digitak asi 4 mesiace (olympus c120) a spravil sa mi tam jeden vadny pixel. Je to na reklamaciu? Ked nie kolko vadnyh pixelov treba na reklamaciu.
Mam digitak asi 4 mesiace (olympus c120) a spravil sa mi tam jeden vadny pixel. Je to na reklamaciu? Ked nie kolko vadnyh pixelov treba na reklamaciu.
Athlon XP 1600+@1800Mhz AGOIA
Radeon 8500le
mas ten vadnej pixel na snimaci nabo na LCD...ja mam taky jeden na LCD a myslim ze tech dalsich 179999 mi staci...![]()
v praci taky mame vadnej pixel na ccd u finepixu od fuji tak by mne to mnozstvi na rejlamaci taky zajimalo
Gigabyte EP45-UD3R, Intel Core2Duo E8500@3,16G +Scythe Ninja 2 ,Saphire R 4670HD +Accelero S1,zdroj Antec EarthWatts 500W (ventilator Scythe SFF21D pres redukci 80-120),Case - Sonata Designer,4G DDR2-800 Kingston HX,Seagate 320G 2,5"/7200ot, zvk. MIDIMAN Delta Audiophile 2496 PCI + Marantz PM8000(2x155W,25W A) a BW Speakers 602+Sub ASW1000, Eizo L550 17\" LCD,Logitech MX300, Microsoft Internet Keyboard Pro.
najprv otazka, o aky typ vadneho pixla alebo niecoho ineho ide (ak predpokladame ze je chyba na snimaci)Původně odeslal risomas
1. Stuck pixel
Bod svieti vzdy naplno, vacsinou sa prejavi vo finalnom obrazku ako jasne modry,cerveny alebo zeleny bod ovplyvnujuci aj okolie (3x3 al. 5x5). Objavuje sa pri lubovolnom nastaveni clony/uzavierky. Najlepsie vidiet na snimke s tmavym pozadim, v pripade fotenia s krytku objektivu manualne nastavit nizky expozicny cas, aby sa odstranil sum a Hot pixely.
2. Dead pixel
Bod nikdy nesvieti, prejavuje sa vo finalnom obrazku ako cierny, pripadne neprirodzene tmavy bod aj s okolim. Objavuje sa pri lubovolnom nastaveni clony/uzavierky. Najlepsie vidiet na snimke s velmi jasnym pozadim (cisty papier).
3. Hot pixel
Prejavuje sa podobne ako Stuck pixel, ale nie pri kazdej snimke, taktiez moze ist o rozdielne farby. Spravidla sa jedna o zabery s dlhsim casom expozicie, pripadne ako reakciu na zmenu/extrem teploty. Niekedy sa na jednom mieste moze objavit len raz, niekedy opakovane pri podobnych podmienkach.
4. Sum
Prejavuje sa po celej ploche obrazku ako nahodne 'rozsypane' body najcastejsie tmavo ruzovej alebo zelenej farby. Cim horsi sensor, dlhsi cas uzavierky alebo vyssie ISO, tym vasci sum ale chybne obrazove body takto vzniknute nikedy nemaju intenzitu stuck a hot pixelov.
5. Prach a necistoty na snimaci
Prejavuju sa viditelne tmavsou oblastou na obrazku, avsak s nejasnymi obrysmi. NEDOPORUCOVAL by som 'logicku' metodu ostranenia - hrkanim fotaku. Najlepsie sa pozoruje pri bielom pozadi a malej clone (co najvacsom clonovom cisle).
Riesenia:
1. a 2. Zalezi od pristupu vyrobcu, ale u firiem ako Olympus,Canon,Nikon by v zaruke mala fungovat moznosto opravy. Avsak moze sa lisit sposob opravy a od toho zavisia aj podmienky uznania. Moznost vymeny snimaca(pripadne celeho pristroja) prichadza vacsinou do uvahy pri viacerych pixloch. Pri mensom pocte je castejsia 'oprava' premapovanim (zalezi od vyrobcu/modelu), t.j. informacia zo zleho bodu sa nebude spracovavat a bude dopocitana od susednych bodov. Niektore fotaky maju takuto moznost priamo vo firmware a umoznuju upravu vyvolat aj uzivatelovy (od olympusu tysim ze 4040 ale nemam skusenosti). U fotakom ktore taketo nieco nepodporuju ale je to mozne spravit servisne, bude ten fotak poslany do vacsieho servisneho strediska (tj dlhsie to trvat).
3. ide o bezny problem, neviem o tom ze by sa to dalo riesit reklamaciou. Aj tak by to bolo riesene najskor premapovanim, co by odstranilo moznost pozivat tento bod aj v podmienkach ked nevytvara hot pixel. Avsak ak sa objavuju v zavislosti na case expozicie a to aj pri casoch kratsich ako 1/60s, ja osobne by som premapoval (u mna interierove foto s bleskom 1/60-1/100 tvori vyse 50% vsetkych fotiek a bola by to otrava, ale je to na kazdeho osobnych preferenciach)
4. Sum bol, je a bude, tu niet co povedat ani reklamovat.
5. Nesnazit sa odstranovat (velkym) hrkanim fotaku a hlavne neotvarat, teda pokial je v zaruke urcite nie (majitelia dig. zrkadloviek si vedia poradit sami. Slusny vyrobca by prach na snimaci v pripade neporuseneho tela/ objektivu pristroja mal uznat ako vyrobnu vadu aspon v zaruke. Co viem Canon to robi, avsak informacia pochadza s USA asi 2roky dozadu.
K tomu Olympusu, aj tam su Amici na tom klasicky lepsie, takze neviem ci to bude fungovat aj v tychto koncinach:
"To fix dead or stuck pixels the standard procedure is to send the camera in and have the CCD re-mapped by the factory service center. Some manufacturers will do this during the warranty time as warranty service, others are charging for the service. Olympus America has chosen to re-map the CCDs with dead or stuck pixels as warranty service1.
...
1 Olympus Warranty is Limited to the area of intended distribution, which is for North and South America, and FCC approved units, and is one year in length form Olympus America Inc. "
PS. U LCD displeyov by mala byt tiez mozna reklamacia, vacsina sucasnych displeyov je od vyrobcu dodavana ako trieda 2 podla ISO 13406-2 kde na 1 milion pixelov su pripustne hranice:
- max 2. stale svietiace (stuck) pixely - biely bod
- max 2. vypnute (dead) pixely - cierny bod
- max 5. abnormalnych (intenzita) alebo zlych (stuck&dead) subpixelov - subpixel je jednou z R-G-B zloziek pixela - zeleny,modry,cerveny alebo azurovy,zlty,purpurovy bod
Takze ak odberaju displeye podla tejto normy a v tejto kvalite a tie displaye maju do 200tis. bodov, tak moze byt chybny akurat tak 1 subpixel
Horsie by to bolo s triedou 3 kde su hranice 5-15-150 ... fuj
a zas trieda 1 je 0-0-0
No teda som toho popisal, snad to ma hlavu aj patu a niekomu to pomoze...
No je to bud STUCK alebo HOT pixel vacsinou je jasno zeleny (kriklavy) ale na niektorych fotkach hlavne ked je to priroda alebo zlozitejsie tvary nie je vidiet.
Cize som pochopil ze jeden pixel ti iba premapuju. To si viem urobit aj sam uz na fotkach ktore si idem dat vyvolat.
Len by som rad vedel od kolko pixelov by ti vymenili CCD alebo cely fotak?
Athlon XP 1600+@1800Mhz AGOIA
Radeon 8500le
Predpokladam ze ani u Olympusu ti nepovedia priamo cislo, najskor to odbiju asi takto "To zalezi od konkretneho pripadu, nielen poctu ale aj rozlozenia pixelov". A este okrem toho zalezi aj od modelu, napr. ak je drahsi model a aj podla specifikacii by ho nemuseli (a nechcu) vymenit, ale zacnes robit natlak (ak si doteraz jednal s predajcom stazujsa distributorovi, rozculuj sa ze za tie peniaze by to malo byt ok, vyhrazaj sa ze budes robit negativnu reklamu (ale rozumne)). Na sk to uz zabralo pri reklamacii motoru, videa a zehlickyPůvodně odeslal risomas
. Ale zas na druhu stranu cim lacnesji model (aj tvoj pripad
tym menej pravdepodobne...
Ak chces zistit ci Stuck alebo Hot tak skor ako od toho co fotis zalezi od nastavenia casu. Predpokladam ze C120 je iba automat, takze si musis pomoct sam a fotit pri roznych svetelnych podmienkach. Kedze je to zeleny bod skus bieli papier alebo fialove pozadie (len zlozky R+G).
Nafot seriu testovacich fotiek pri roznych podmienkach z EXIFu poznas, vypis tieto informacie do mailu, pridaj foto z normalnej prevadzky kde je tento bod viditelny a otravnya pripoj slusny text kde sa stazujes ze ti to vadi a robi to stale, pripadne sa priamo spytaj na sposob moznej reklamacie (vymenou/upravou). Posli na Olympus SK/CZ a cakaj. Pripadne mozes "otravovat" predajcu.
Inak ak pojde o Stuck Pixel doporucil by som ti to premapovanie pretoze ak je chybny jeden bod na snimaci ovplyvni ti to aj okolie toho bodu (princip filtrov + JPEG kompresia). Avsak ak ti ho odmapuju na urovni firmware nebude ti ovplyvnovat okolie. Je to na tebe, zisti si ake okolie musis upravovat vo photoshope a ci ti to za to nestoji.
A okrem toho budes mat na tom fotaku uz jednu oficialnu reklamaciu a ak by sa na nom este nieco vyskytlo budes moct poukazat ze ma chyby![]()
Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)