Výsledky 1 až 25 z 25

Téma: Problémy s disky nad 128GiB/137GB - Help

Standardní Problémy s disky nad 128GiB/137GB - Help

Mam desku MSI KT4V a disk IBM 180GXP. Kdyz jsem minule prisel o data tim, ze se nejak zrusila FATka, rekl jsem si, ze to byla nahoda ...

Mam rozdelenou tu 180 GXP na nekolik partitions ... do te posledni 90 GB partition jsem kopiroval nejaky soubory ... najednou to zacalo hlasit "modrou" chybu (Win9 zapisu na HD a ze data jsou ztracena ... Hlasi to pokazdy, kdyz chci na ten disk nakopirovat nejaky dalsi data ...

Kdyz jsem spocital "nizsi" partitions a mnozstvi zaplnenych dat na te posledni 90 GB partition v okamziku, kdy to zacalo delat problemy, dostal jsem se k magickemu cislu ca 128 GB ...

Moje deska ma Amibios a nenasel jsem v updatech biosu zadnej, u kteryho by deklarovali, ze je v nem opraveny ovladani velkejch disku ... Snad to nema ani HPT372, ani to neni NForce2, tak nevim, poradte mi, kde muze byt problem - v disku, v desce, ve Win98? V cem?

Tipoval bych to na tu desku, ale ta deska podporovala velky disky od zacatku, ale je fakt, ze jsem nemel overeny, co udela pri zapisudat nad 128 GB ...

Standardní

Nebo mi nekdo zkuste dat tip, jakej program mam spustit, abych zjistil, kde je problem ... nebo flashnout bios nejakym novejsim, i kdyz podle MSI neobsahuje zadnou opravu ovladani velkych disku?

Standardní

hmmm, jak máš disk nastavený v BIOSu máš ho na autodetect máš win98 nebo win98SE

Standardní

Mam ho v Biosu na autodetect, Win98SE ...
    Zkusil jsem to z ruznych instalaci Win98SE, co ted mam (jednu "plnou" se vsema programama, druhou cerstve instalovanou "holou") ... v obou pripadech, pokud chci na ten disk, co prekracuje tech 128 GB zapisovat, tak mi to hodi modrou obrazovku, ze zapis nefunguje a ze jsou ztracena data a blokuje se to ...

Muze to mit neco spolecnyho s tema 128GiB nebo je to nahoda a mam bud spatnej disk, nebo nejakej jinej problem?

Standardní

může to bejt jak uplná náhoda (chyba disku někde okolo 128gb), tak "cílený"

zkusil bych:
    1) přeflashovat BIOS
    2) odnést disk k někomu, kdo má pokud možno taky win98se a nahrát na něj nějaký data, jestli to spadne...
    3) pokud to nespadne, tak to musí být deskou/řadičem/...

EDIT: teď mě terpve napadlo - co za hlášku ti to píše přesně

Standardní Hlaska

Objevi se modra obrazovka a napise to:

DISK WRITE ERROR
    Unable to write to disk in drive Q.
    Data or files may be lost.

Press any key to continue.

Standardní

Nebude to tym, ze Windows 98 nepodporuju bez pridavnych IDE driverov (napr. Intel Application Accelerator) 48-bitove LBA adresovanie, ktore je potrebne pre disky vacsie ako 128GB
    1: Asus P2B 1.10 • Celeron 1100@1364/1.8V • 512MB SDRAM • Samsung SP1213N+WD AC28400 • Toshiba XM-6402B+SD-M1212 • PowerColor AR2L Radeon 9100 64MB • 3C900-Combo • Bt848A • ASB-3940UA • AWE-64 • DTK PTP-3007 • VisionMaster 405 • Umax UC630 • Star LC24-200 Colour 2: PCPartner TXB820DS • Cyrix MII PR300/1.8V • 256MB SDRAM • 2xSamsung HD400LD+IT8212F • Accesstek CW4001 • LS-120 • Mystique 4MB • Millennium II 4MB • 3C509 • CMI8329A+Dream MIDI • ADI ProVista E44 • SyncMaster 203B Notebook: DTK FortisPro TOP-5A • P166MMX/1.8V • 80MB EDO • Hitachi 5K80 40GB • 12,1" TFT Router: A-Trend ATC-1425B • i486DX 50@33/5V • 48MB FPM • WD AC14300 • UMC UM9003F • HP PC LAN 16/TP+ Car: Mazda 323P BA • Z5 1489ccm, 65kW@5500rpm, 134Nm@4000rpm

Standardní

Citace Původně odeslal Rainbow
    Nebude to tym, ze Windows 98 nepodporuju bez pridavnych IDE driverov (napr. Intel Application Accelerator) 48-bitove LBA adresovanie, ktore je potrebne pre disky vacsie ako 128GB
    ale on tam drivery má...má via chipset, takže tam má Hyperiony nebo jaxe to teď jmenuje...

Standardní

No - kdyz jsem mel driv ECS K7S5A, tak vubec nebyla velikost pres 128GB videt, ani v Pratition Magicu ... Ted s tim MSI KT4V to zacalo byt pres casem videt, tak jsem mel radost, vesele rozdelil partitiony, daval tam data, ale je mozny, ze se mi jeste nepodarilo tam na 128 MB nahrat zadny data ...

Standardní Help

Do prcic - tak se mi to stalo znovu ... Prisel jsem zase o vsechna data! Uz mne to fakt s... ((((

Takze:
    HD: IBM 180GXP (180 GB)
    MB: MSI KT4V
    System: Windows 98 SE (US)

Partition Magic v tech 98 vidi v pohode celej HDD (t.j. 180 GB), mel jsem rozdeleni HDD na 4 partitiony - 2GB+2GB+4GB+zbytek (ca 170 GB) extended a na ni nejaky logicky disky ... ten posledni logickej zacinal nekde na 120 GB a byl az do konce, t.j. pres hranici 137 (12 GB. Kdyz jsem na nej neco kopiroval, nejdriv to hazelo tu chybu, jak jsem popisoval 17. cervna ...

jenze ted mi to tu hlasku prestalo hazet a ja tam zacal vesele kopirovat data ... pri tom se mi nektery disky objevily s uplne nesmyslnejma jmenama a posleze mi zmizela cela extended partition se vsim, co na ni bylo ...

Napada vas nekoho, kde je problem?
    1) Ve Windows 98?
    2) Na desce MSI KT4V?
    3) Spatna verze Biosu te desky?
    4) Neco jinyho?

Standardní Re: Help

Citace Původně odeslal Diabolique
    Napada vas nekoho, kde je problem?
    1) Ve Windows 98?
    2) Na desce MSI KT4V?
    3) Spatna verze Biosu te desky?
    4) Neco jinyho?
    ad 4) mohlo by to být teoreticky pamětí ale to bych zkusil až nakonec...

jak jsem psal, zkusil bych odnést disk k někomu jinýmu (pokud možno s uplně jinou konfigurací) a zapisovat přes 128gb - pokud ok, diskem to nebude
    pak bych zkusil na tvůj pc dát win2k se sp4 nebo winxp se sp1 a zkusit to - pokud bude blbnout dál, operačním systémem to nebude, pokud nebude blbnout dál, bylo to win98kama

Standardní

Ja vim - nemel jsem ke komu to odnyst ... nikdo nema 98 ... a ja skladam druhy PC, tak jsem doufal, ze to otestuju na druhy desce (ASUS A7N8X De Luxe) sam a uvidim ... ale kdyz to prestalo psat tu chybovou hlasku, rekl jsem si, ze je to OK ...

Holt to budu muset zkusit v tom druhym systemu, ale v nem ma byt tohle 180 GXP tim hlavnim (bootovacim) diskem, tak bych to rad vyresil, jeste nez budu instalovat ten druhej system ...

Doufal jsem, ze treba nekdo napisete, ze 98 to prece vubec neumi ... umi to ty 98 vubec?

Standardní

Doufal jsem, ze treba nekdo napisete, ze 98 to prece vubec neumi ... umi to ty 98 vubec?
    samy to neumí - resp. s default ovladači na řadič, na kterém je napíchnutý disk. pokud ale máš nainstalovaný IDE drivery od výrobce desky, tak ty už to umí...

Standardní

A jeste jeden dotaz - jak velkou partition je vubec mozny mit? Ted jsem precetl v dokumentaci Partition Magicu, ze umi pracovat max. s partitionama 160 GB. Pouzivate nekdo vetsi partition, nez tech 160 GB? Jestli to nemohl byt muj problem - ja delil ten disk na 3 maly primary a pak extended a ta extended mela ca 170 GB ...

Standardní

A jeste jeden dotaz - jak velkou partition je vubec mozny mit? Ted jsem precetl v dokumentaci Partition Magicu, ze umi pracovat max. s partitionama 160 GB. Pouzivate nekdo vetsi partition, nez tech 160 GB? Jestli to nemohl byt muj problem - ja delil ten disk na 3 maly primary a pak extended a ta extended mela ca 170 GB ...
    HDD0 (200GB)
    20.0GiB primary
    168GiB extended
    HDD2 (200GB)
    188GiB primary

Vse FAT32 a OS Win98SE.

Standardní

Tak jsem zcela v koncich - disk 180GB, vyzkousel jsem ho na dalsi desce - ASUS A7N8X DeLuxe s Windows 98SE a je to presne to stejny ... Od 128 GB vejs to znova prepisuje od zacatku ...

A uz si nevim rady - bios nejnovejsi, v nem mi to v pohode rozeznava velikost disku 180 GB a v dosovskym modu s novym fdiskem a oformatem se mi podaril celej disk korektne naformatovat a pouzivat. Jenze z Windows 98 ty diskovy jednotky (korektne neformatovany v dosovskym rezimu) nejsou citelny ...

Mam jeste sanci rozjet velkej disk pod Win98? Vite nekdo, JAKEJ driver si mam sehnat a nainstalovat, aby to (snad) jelo?

Standardní

Vite nekdo, JAKEJ driver si mam sehnat a nainstalovat, aby to (snad) jelo?
    driver od desky (VIA Hyperion, IAA ...) - jenomže nForce desky maj ide driver jen pod winXP (ne pro win9x), z čehož bohužel vyplývá, že s nForce2 deskou disk nad 128GB v win9x nerozjedeš...
    zkusim napsat na support Hitachi, jestli to nějak jde provozovat disk nad 128GB ve win9x bez ovladačů na IDE...

EDIT: špatná zpráva : píšou, že jediným řešením je koupit PCI IDE řadič kterej podporuje 48bit adressing (čili disky nad 128gb) a nezapomenout NAINSTALOVAT k němu ovladač (kterej 48bit adressing win9xkám "vnutí")...

Standardní

Aha, tak diky za info - stejne budu mit na disku vic systemu a ted ho jenom rozdeluju ... takze tech 45 GB nad 137 GB bude slouzit jenom pro NTFS disky pristupny z XP, Win98 si holt vejs nesahnout ...

PS - cetl jsem vcera na nejakym americkym OC centru (nforcehq), ze novy ID drivery pro nForce2 maji byt vydany snad pristi tyden ... a ten dotycnej se ptal na IDE drivery pro Win98 / XP ... Tak nevim, jestli vydaji i ty IDE drivery pro Win98, nebo jestli to bude jenom nova verze pro XP ...

Standardní

Ale jeste jeden dotaz k nForce2 - ASUS A7N8X.

Je na nem SATA RAID driver. Mam na nem pichnuty na RAID0 dve SATA Barracudy 120 GB, t.j. celkem 230 GB. Ovladace k tomu SATA radici mam instalovany i ve Win98.

Budu mit tytez problemy s rozdelovanim disku na techhle 230 GB dat na tom RAIDovym radici, nebo to tam bude bez problemu? V mych planech na deleni disku bych totiz na tyhle disky potreboval sahat z Win98 i "nahoru" (nad 137GB).

Standardní

tam to bude bez problémů, protože všechny operace s diskem (vlastně disky ) budou dělat wokna přes ovladač RAID řadiče, který se o vše správně postará
    kua teď mě napadlo - když ten 180GB disk dáš na RAID řadič na desce a nainstaluješ k tomu RAID řadiči ovladače, bude vše taky OK kua že mě to nenapadlo dřív...

Standardní

Ten RAID radic na desce je SATA! A krome toho na nem visi uz ty dve SATA Barce ...

Necham to na PATA, ale rozdelim to holt tak, ze prostor nad 138 GB budou vyuzivat jenom ty XP ... Hlavni je, ze bude slapat ten SATA RAID0 240 GB ...

Standardní

Ten RAID radic na desce je SATA! A krome toho na nem visi uz ty dve SATA Barce ...
    ja vim...psal jsem to jen kdybys potřeboval mít ten disk celej pod win98, tak jedině koupit desku s IDE RAIDem a jelo by to...takhle jsem to myslel

Standardní

OK - diky za odpovedi ... ale prekvapuje mne, ze jsem o tomhle vsem jeste nikde nic nenasel - myslim, ze musi byt (na svete) hodne uzivatelu, co maj ASUS A7N8X a jedou ho s velkyma diskama ve Win98 ...

Ledaze uz nepouzivaji Win98, ale spis XP ...

Standardní

OK - diky za odpovedi ... ale prekvapuje mne, ze jsem o tomhle vsem jeste nikde nic nenasel - myslim, ze musi byt (na svete) hodne uzivatelu, co maj ASUS A7N8X a jedou ho s velkyma diskama ve Win98 ...

Ledaze uz nepouzivaji Win98, ale spis XP ...
    já o tom na netu taky nenašel skoro nic - ani na www.microsoft.com není ani stopy po nějakém článku o tom, že win9x maj takový a takový omezení velikosti disku bez přídavnejch IDE driverů - asi to bude tim, že disky nad 128GB existují tak +-rok a podpora microsoftu pro win9x (kromě WinME) skončila tuším už začátkem minulého roku...čili už na win9x asi serou...
    máš pravdu v tom, že lidí s win9x a nForce2 deskou asi moc nebude... oni tam snad ani korektně nefungují ovladače na zvuk ne

Standardní

No, instalace mi nejak blbla, ale kdyz poustim zvuk pres SPDIF do beden, je super ... (repro Teac mu samy pridelavaj nejakej prostorovej nadech), kdyz to necham zakodovat do Dolby Digital, tak je ten zvuk takovej hnusnej ... ale skutecne rozdelenej na vsechny repra ...

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Velký disk pro "starý" počítač - DOPLNĚNÍ
    Založil Tom v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 1
    Poslední příspěvek: 17.08.2007, 19:38
  2. PlexWriter 32/8/4 problemy
    Založil ace960 v sekci fóra Optické, přenosné a jiné disk(et)y
    Odpovědí: 9
    Poslední příspěvek: 31.07.2003, 08:31
  3. Problemy s USB2 na VIA KT400 (ASUS A7V8X)
    Založil MAGIC v sekci fóra VIA čipové sady
    Odpovědí: 7
    Poslední příspěvek: 29.04.2003, 11:22
  4. Shit ASUS E616, má někdo stejné problémy??????
    Založil leonardo v sekci fóra Optické, přenosné a jiné disk(et)y
    Odpovědí: 5
    Poslední příspěvek: 31.03.2003, 21:04
  5. Problemy s RDA FSB nad 195
    Založil orva v sekci fóra NVIDIA čipové sady
    Odpovědí: 15
    Poslední příspěvek: 11.02.2003, 16:33

Pravidla přispívání