Citace Původně odeslal viki_
Eagle: To co si napsal mi tak trosku pripomina takove to zahorkle lamentovani, jako ze napr. AMD neni tak spolehlive jako Intel - trosku se divim, ze se do neceho podobneho vubec poustis. Ono ani NF2 neni takovy raj bez bugu, jak se nam snazis tvrdit.
Hmm - udajna nutnost nastavovani pomoci WPCREDIT, jako by to bez toho neslo.
Hmmm - anebo "co chodilo na prvním čipsetu pro SDRAMy, to na VIA odmítalo běžet" - a v jakym roce to prosim te bylo a na jake desce to bylo? Doufam, ze ne PC chips.
ad1) V současnosti mám desku Gigabyte GA-7DX s nejnovějším BIOSem - čip AMD761 s VIA VT82C686B. Ano, tato deska neběží spolehlivě bez přenastavení WPCREDITem. Naštěstí mám datasheet k VT82C686B a PCR soubor k AMD761, takže jsem si s tím mohl pohrát a nejen že zvýšit výkon, ale hlavně zapnout DMA na obou kanálech, mít zapnuté USB a vše chodí spolehlivě. Bez tohoto zásahu nikoliv. Závažné problémy u kamaráda s KT133A + 686B + Live (USB musel prakticky vypnout), BIOS to neřeší. Problémy s praskáním jednoho kanálu na ISA zvukovce SB AWE32 na VIA south bridge (na Intelu žádný problém).

ad2) Ne, deska byla VIA 694 + 686B, výrobce MSI, různé verze BIOSu. Pomohla až výměna zdroje za ten, který namísto 3.3V dával 3.45V, jinak to nechodilo spolehlivě. Paměť testovaná v desce s Intel čipsetem a oběma zdroji - žádný problém.

Taky "veselá" příhoda u kamaráda s Asusem A7V8X (KT400) - stačilo v BIOSu změnit latency timer ze 32 na 64 cyklů a došlo k totálnímu rozhašení Windows - poškozené soubory, nenajížděl ani Safe režim, už to vypadalo na reinstal. Půl hodiny jsme se mořili s restarty, než jsme konečně přinutili k chodu scandisc, který to alespoň částečně opravil.

Děkuji, po těchto zkušenostech VIA nechci, natož ještě na něčem jako Asus, jejichž technici jsou tak výborní, že si tři měsíce od uvedení nevšimnou nefunkčnosti Q-Fan, že doporučí paměti se špatně nastaveným SPD (což způsobuje problémy se startem), že nastavení desku tak, že nechodí spolehlivě.

Netvrdím, že nForce 2 je bez bugů, to rozhodně ne, ale naproti VIA ****setům jsem se u něj setkal s mnohem méně problémy. Když už se to podařilo rozběhnout, tak to běželo velmi dobře, stejně jako Intel čipsety. To o VIA nemůžu říct ani náhodou.