Výsledky 1 až 14 z 14

Téma: ADSL modem - ISDN nebo PSTN ?

Standardní ADSL modem - ISDN nebo PSTN ?

Chci si objednat ADSL a ptá se mě to jestli modem PSTN nebo ISDN. Doma ISDN v současné době nemám - mám jen klasickej dial-up. Chápu to dobře tak že ISDN modem bych si měl objednat jen pokud mám teď doma už zavedenou ISDN linku a pokud ne tak objednat PSTN modem ?? a jakej je mezi nima rozdíl ?

A pokud jsem dobře pochopil tak je lepší modem na RJ45.

A ještě jeden dotaz - jde u ADSL surfovat i telefonovat jako u ISDN, nebo když budu chtít volat z "pevné" tak musím net vypnout - jak to funguje ?
    Buďte na mě hodní - jsem jen lamka co o tom moc neví ))
    Core i5 2500K @ 5 GHz, 1,32V | Noctua NH-U12P | ASUS P8P67 PRO | 2 x 4GB Corsair XMS3 DDRIII 1600 CL9 | Sapphire HD6950 @ 6970 | Creative X-Fi Titanium HD | SSD OCZ Vertex 2 60GB | 2x Samsung HD20UI 2 TB SATA II | DVD RW Sony-NEC | Case CHIEFTEC DX-01BLD | regulace ot. Tt Hardcano 8VR | Seasonic SS-HT750 F3 ATX v2.3 | Razer DeathAdder + SteelSeries 4HD | 22" Eizo S2243W | Windows 7 64-bit Home Prem.| Netbox 15 Mbps |
    Canon EOS 20D | Battery grip BG-E2 | EF 28-105/3.5-4.5 II USM | EF 70-200/2.8 L USM | EF 50/1.8 II | Tokina 12-24/4 |4GB SanDisk Ultra III | Lowepro Vertex 200 AW

Standardní

a) nevim jakej konkrétně (konstrukčně atd) je rozdíl mezi ISDN a PSTN adsl modemem,ale tvoje úvaha je správná - pokud teď máš ISDN, musíš vzít ten isdn adsl modem a pokud ne (tzn máš třeba dialup) tak vem ten PSTN
    b) jo, IMHO je lepší ten RJ45....ale je to asi subjektivní pocit...
    c) jo, můžeš volat a netit zároveň

Standardní Re: ADSL modem - ISDN nebo PSTN ?

Citace Původně odeslal theedge
    Chci si objednat ADSL a ptá se mě to jestli modem PSTN nebo ISDN. Doma ISDN v současné době nemám - mám jen klasickej dial-up. Chápu to dobře tak že ISDN modem bych si měl objednat jen pokud mám teď doma už zavedenou ISDN linku a pokud ne tak objednat PSTN modem ?? a jakej je mezi nima rozdíl ?

A pokud jsem dobře pochopil tak je lepší modem na RJ45.

A ještě jeden dotaz - jde u ADSL surfovat i telefonovat jako u ISDN, nebo když budu chtít volat z "pevné" tak musím net vypnout - jak to funguje ?
    Buďte na mě hodní - jsem jen lamka co o tom moc neví ))
    no mas v tom trochu zmatek
    PSTN - Public Switched Telephone Network ...to je volne cesky obycejna pevna linka, tak ze dial-up - max 56kbps
    ISDN - Integrated Services Digital Network ... ma to dva kanaly - muzes telefonovat a byt na netu zaroven, nebo muzes kanaly sloucit a jet 128kbps http://www.telecom.cz/objednavky_onl...isdn/index.php
    ADSL - Asymetric Digital Subscriber Line – Asymetrická digitální účastnická přípojka http://www.telecom.cz/adsl/faq.php
    Koukni na ty telecomacky odkazy....je to tam dobre vysvetleny

Standardní

Aha dikec
    Už v tom asi mám trochu jasno takže pokud teď nemám doma ISDN linku, tak potřebuju PSTN modem. A i přestože budu mít PSTN modem tak mužu surfovat a telefonovat zároveň.

Jen mi teď uniká (a to mne na začátku nejvíc mátlo) k čemu je teda ISDN linka ? Teď už teda v podstatě k ničemu.
    Core i5 2500K @ 5 GHz, 1,32V | Noctua NH-U12P | ASUS P8P67 PRO | 2 x 4GB Corsair XMS3 DDRIII 1600 CL9 | Sapphire HD6950 @ 6970 | Creative X-Fi Titanium HD | SSD OCZ Vertex 2 60GB | 2x Samsung HD20UI 2 TB SATA II | DVD RW Sony-NEC | Case CHIEFTEC DX-01BLD | regulace ot. Tt Hardcano 8VR | Seasonic SS-HT750 F3 ATX v2.3 | Razer DeathAdder + SteelSeries 4HD | 22" Eizo S2243W | Windows 7 64-bit Home Prem.| Netbox 15 Mbps |
    Canon EOS 20D | Battery grip BG-E2 | EF 28-105/3.5-4.5 II USM | EF 70-200/2.8 L USM | EF 50/1.8 II | Tokina 12-24/4 |4GB SanDisk Ultra III | Lowepro Vertex 200 AW

Standardní

neeee... PSTN je obycejna vytacena linka, takze na ni muzes dat interni nebo externi 56k analogovej modem. To nema s ISDN, ADSL nic spolecnyho - to je digitalni prenos dat. Na vytaceny (PSTN) lince muzes bud telefonovat, nebo se pripojit na net. Kapisto?

Standardní

Mas pravdu ze ISDN je dneska v podstate na nic - za ty prachy. Je to starsi technologie dnes pomalu doplnovana novejsi ADSL. Bohuzel ne vsude ma telecom na ustrednach ADSL karty, takze je to ve vetsine lokalit nedostupne. Zkratka telecom na to nema prachy.

Standardní

No ja vim že PSTN je obyč linka, ale i na ní jede ADSL a potřebuju ADSL modem na PSTN linku. Přece nemusím mít ISDN abych si mohl zavést ADSL.

I na FAQ Telecomu pišou:

Jaký je rozdíl pro uživatele, zda má ADSL na PSTN nebo na ISDN?
    Fakt, zda má uživatel zřízenou službu ADSL na telefonní lince PSTN nebo přípojce euroISDN2, žádným způsobem neovlivňuje funkcionality a parametry služby ADSL, ale současně ani vlastnosti telefonní služby. Jinými slovy je to úplně jedno.

Standardní

Citace Původně odeslal theedge
    No ja vim že PSTN je obyč linka, ale i na ní jede ADSL a potřebuju ADSL modem na PSTN linku. Přece nemusím mít ISDN abych si mohl zavést ADSL.

I na FAQ Telecomu pišou:

Jaký je rozdíl pro uživatele, zda má ADSL na PSTN nebo na ISDN?
    Fakt, zda má uživatel zřízenou službu ADSL na telefonní lince PSTN nebo přípojce euroISDN2, žádným způsobem neovlivňuje funkcionality a parametry služby ADSL, ale současně ani vlastnosti telefonní služby. Jinými slovy je to úplně jedno.
    tam jde jenom o to, ze to beha furt po tech samejch dratech. Ty jejich premeny z PSTN na ISDN jsou jen na koncich tech dratu a administrativne aby ti mohli uctovat vetsi prachy.

Standardní

Jojo, rozdil je akorat v tom kolik budes platit.
    ISDN je samozrejme drazsi nez PSTN. Platis totiz ADSL + linku (ISDN nebo PSTN).
    Core i7 2600K - 4600MHz HT ON 1.4V - WB || Gigabyte P67A-UD4 || 4x2GB Kingston DDR3-2000 9-9-9-27 - WB || GeForce 580 @ 950/2100 - Full WB || Intel X25-M 34nm 80GB || 2xWD 640GB || Blu-ray LG GGW || SB Audigy 2 || Aver || Corsair HX1000 || DELL 2408 || Thermaltake Mozart TX

Standardní

Nechci do toho kecat , ale ja mam ADSL pres PSTN a tady nekdo mlel ze nejde volat kdyz jste na netu , to je pekna blbost.
    zivot je pes, trva nez se ho naucite zit

Standardní

Je to hrozne jednoduche. ADSL modemy jsou jak pro PSTN, tak ISDN. Rozdil je ve frekvencnim pasmu. ADSL po PSTN je od pasma 4 kHz, pro ISDN az od 138 kHz (+/- ty frekvence nemuseji sedet uplne presne). PSTN modem urcite nejde pouzit na ISDN. ISDN by naopak jit mohl (je jenom frekvencne posunutej), ale je to jen teorie, prakticky to vyzkousene nemam a pokud telecom stale aplikuje na analogove linky frekvencni filtry tak to chodit nebude.
    Jeste bych to mohl zkomplikovat tim, ze existujou ADSL zarizeni, u kterych se da nastavovat typ linky, ale ty jsou cenove trosku mimo "oblibeneho" Speedtouche od Alcatelu.

Exclamation Re: ADSL modem - ISDN nebo PSTN ?

Koukám, že je tu fůra chytrolínů, ale nikdo kloudně nepochopil původní otázku!
    ADSL modemy se totiž nabízí pro analog linky (např. Zyxel Prestige 661H-61) a pro ISDN linky (např. Zyxel Prestige 661H-63). U obou typů linek lze totiž paralelně provozovat službu ADSL!!!
    V dnešní době není pro výběr modemu rozhodující typ linky, nýbrž to zda provider poskytuje ADSL službu typu Annex A (např. Zyxel Prestige 661H-61)nebo Annex B (např. Zyxel Prestige 661H-63). Každý typ využívá jiné frekvenční pásmo a jsou tedy vzájěmně nekompatabilní.
    Dříve platilo, že typ Annex A byl používán na analogových linkách zatímco pro ISDN linky platil Annex B. Nyní však téměř všichni poskytovatele přešli i u analogových telefonních linek na Annex B - drátům je to koneckonců jedno a nemají pak problém s tím když chce zákazník dodadečně předělat PSTN linku na ISDN.
    Takže rozhodování je jednoduché a je jedno zda máte linku PSTN nebo ISDN - typ ADSL modemu vybírejte pouze dle údajů poskytovatele služby ADSL - ptejte se ho zda potřebujete ADSL modem na Annex A nebo Annex B!

Junior Member
    Věk
    41
    Vliv
    231

btw. co se týče toho telefonování, tak samozřejmě to jde, musíš si tam pouze dát splitter - dodávají s modemem. Odděluje to telefonní signál od DSL signálu. Když to tam nedáš a budeš telefonovat, tak si shodíš DSLko (praktická zkušenost )
    Usually the mistake is between the chair and the computer...

Citace Původně odeslal Cmara
    Koukám, že je tu fůra chytrolínů, ale nikdo kloudně nepochopil
    Koukám, že je tady jeden chytrolín, co si "nevšimnul", že je to tři roky (!) starej theard.
    Lenovo X200 | Lenovo Ultrabase | Sennheiser HD 595 | Fujitsu Siemens P19-2 Black | Logitech Internet Navigation Keyboard | Logitech VX Revolution

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. ADSL router v bridge modu
    Založil VOiD v sekci fóra Sítě
    Odpovědí: 12
    Poslední příspěvek: 28.11.2006, 21:53
  2. barton a policie :o)
    Založil semeno. v sekci fóra Reklamace a §
    Odpovědí: 8
    Poslední příspěvek: 23.09.2003, 16:31
  3. ISDN vs. analog modem! Ce je lepší?
    Založil kooler v sekci fóra Sítě
    Odpovědí: 20